Jak najprościej wykrzesac z RS323 5V

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Jak najprościej wykrzesac z RS323 5V

Post autor: kayron » 09 wrz 2015, 18:18

Jak w temacie z portu RS232 komputera potrzebowałbym otrzymać 5V tak ok 250mA. Choć nie wiem czy tyle da się z lini wykrzesać, chyba 50mA to MAX :!:
Wiem że trzeba albo diody, albo mostek, i do tego prosty stabilizator. Ma ktoś może sprawdzony schemat. Wiem że kiedyś to było popularne rozwiązanie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 10 wrz 2015, 18:09

Definicja RS232 zakłada że interfejsu nie można uszkodzić poprzez dowolne zwarcie pinów wyjściowych. By to osiągnąć, zazwyczaj producenci zazwyczaj ograniczają wydajność prądową wyjść.

Druga sprawa, skąd RS232 ciągnie napięcie. W PC i modemach masz +/-12V na pokładzie więc prądu będzie trochę więcej. W innych urządzeniach zazwyczaj siedzi MAX232 lub klon, a więc przetwornica pojemnościowa o niewielkiej wydajności.

Idziemy dalej. Względem masy masz 3 linie gdzie dwoma kontrolnymi można sterować a trzecia (TX) zazwyczaj znajduje się w stanie '1'. Optymistycznie masz 3x -10V. Z doświadczenia wiem że prąd nie przekracza 30mA (PC) lub 10mA (laptop) na linię.
Za wyjściami dajesz 3 diody 'sumujące prąd', rezystor, zenerkę i jakiś elektrolit. Optymistycznie uzyskasz 100mA, pesymistycznie może 10mA będzie.


Alternatywy:
- port LPT. W trybie TTL (dwukierunkowy) wydajność jest znikoma. W trybie jednokierunkowym, udało mi się uzyskać 40mA na linię (obciążenie to pojedyńczy LED bez rezystora). Razy 8 linii danych daje to wymagany prąd.
- w laptopach bywały porty dedykowane do zasilania akcesoriów np. CD-ROM na LPT lub FDD na COM. Wtedy jakaś kombinacja zworek lub programowo można było podać na wyjście napięcie 5V o większej wydajności, co umożliwiało używać akcesoria bez dodatkowego zasilacza.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 10 wrz 2015, 19:26

Zrobię to inaczej RS232 do komunikacji i USB do zasilania 5V, troszkę bardziej plątający się kabelek, ale pewniejsze zasilanie.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 627
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 10 wrz 2015, 21:53

Jeżeli masz dostępne USB (myślałem wcześniej że chodzi o stary sprzęt bez tego portu), to nie lepiej zastosować dodatkowo FT232, wtedy zasilanie i komunikacja pójdzie jednym kablem.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 26 wrz 2015, 14:06

W jednym z moich komputerów RSa dało się obciążyć do 10-15mA jedynie. Pomysł z ft232 wydaje mi się najlepszy, oczywiście o le oprogramowanie będzie mogło z tym układem współpracować.

ODPOWIEDZ