Rezystor " z odczepem "

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
FireIsland
-

Rezystor " z odczepem "

Post autor: FireIsland » 21 lut 2015, 21:04

Witam wszystkich,

Jakiś czas temu udało mi się przestroić stare radio Unitra Śnieżnik R-502 na pasmo FM. Korzystając z tego że radio jest rozkręcone, chciałbym od razu wymienić potencjometr od głośności gdyż radio wyraźnie trzeszczy przy regulacji. Potencjometr który wymontowałem to 47k z odczepem. I właśnie z tym odczepem jest problem. Nigdzie u siebie nie mogę dostać takiego potencjometru, w sklepach internetowych pomimo tego że nie znalazłem odpowiadającego mi elementu ( bo przeważnie są potencjometry 2x47k a mi nie potrzeba 2x ) to dodatkowo odstrasza mnie cena przesyłki często przekraczająca wartość produktku. Czy jest możliwość zastosowania zwykłego potencjometru 47k ? Do czego jest wykorzystywany ten odczep i jakie jest jego połączenie we wnętrzu potencjometru ?

Dziękuję,

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 21 lut 2015, 22:34

Zgodnie z informacjami znalezionymi >TU<, >TU< i TU (schemat, patrz czerwona ramka), ten potencjometr ma jakby dwie ścieżki oporowe, fizycznie umieszczone szeregowo jedna za drugą. Ślizgacz przechodzi pomiędzy ścieżkami bez wyraźnej granicy. W Twoim przypadku odłączenie środka ścieżki oporowej spowoduje że wyłącznik 'kontur' przestanie działać lub będzie działał w dużo mniejszym stopniu niż dotychczas.
Ja bym zaczął właśnie od odłączenia tego pinu i sprawdzeniu czy dźwięk jest akceptowalny (może będzie trzeba pominąć ten obwód żeby nie wprowadzał zniekształceń). Jeśli polubisz nowe brzmienie, możesz śmiało wymieniać potencjometr na bezodczepowy. Jeśli nie, to zauważ że prawdopodobnie masz w rękach klasyczny potencjometr firmy Telpod. Z doświadczenia wiem że ciężko je popsuć, a najczęstsza usterka to zabrudzenie ścieżki oporowej. Poszukaj specjalnego płynu do konserwacji potencjometrów i zastosuj zgodnie z instrukcją. Po zabiegu potencjometr pożyje jeszcze kilka lat.

UL1211N
-

Post autor: UL1211N » 23 lut 2015, 10:02

Nie wymieniaj go. Kup preparat KONTAKT PR i pryśnij w niego tym płynem, pożyje jeszcze długi czas. Jeżeli po tym zabiegu będzie dalej trzeszczeć no to wtedy wymiana ale u mnie 95% trzeszczących potencjometrów po tym zabiegu zaczyna działać jak nowe :)

FireIsland
-

Post autor: FireIsland » 25 lut 2015, 21:01

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Sprawdziłem działanie radia bez podłączonego odczepu i jest niewielka różnica w jakości dźwięku, nie przeszkadza w słuchaniu. Spróbuję przeczyścić potencjometr tym płynem, jeśli nie pomoże to najprawdopodobniej zamontuję zwykły potencjometr 47k.

Pozdrawiam,

EDIT: Przeczyściłem potencjometr preparatem Kontakt PR, znacząco pomogło, szumy i charczenie zniknęło.
Dziękuję za pomoc,
pozdrawiam

ODPOWIEDZ