Symetryczne napięcie z dwóch stabilizatorów - Dziwny problem

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
UL1211N
-
Posty: 19
Rejestracja: 23 lut 2014, 18:48
Lokalizacja: Jarocin, podkarpackie

Symetryczne napięcie z dwóch stabilizatorów - Dziwny problem

Post autor: UL1211N » 19 sie 2014, 21:18

Witam. Temat raczej prosty ale mam wątpliwości. Dostałem do naprawy mikser audio. Zasilany jest napięciem symetrycznym 15v. Dowiedziałem się że jest po burzy. Otwieram, zasilacz nie działa. Uszkodzone trafo ( pierwotne ma zwarcie na zwojach bo na wtórnym jest ok 50v zamiast 17v). Transformator ma tylko dwa odczepy, kondensator filtracyjny, dwa stabilizatory 7815, filtracja końcowa, dioda sygalizacyjna + rezystor. Problem jest taki że po wymianie transformatora na właściwy i wstawienie nowych stabilizatorów na wyjściu jest tylko napięcie dodatnie, jest 2x +15V. Coś tu chyba jest nie tak bo po otwarciu siedziały tam dwa 7815 ale nie widziałem zasilacza symetrycznego z dwoma 78xx, jak już to 78xx i 79xx. Narysowałem schemat. Jeszcze spróbuję podmienić jednego 78 na 7915. Oceńcie schemat, powinien być dobrze przerysowany. Pozdrawiam.
Załączniki
schemat.png
schemat.png (21.04 KiB) Przejrzano 14503 razy

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2077
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 20 sie 2014, 11:39

Zmień zasilacz na taki: Obrazek i zrób po bożemu na 78XX oraz 79XX.

W układzie który narysowałeś TEORETYCZNIE masz stabilizację obu napięć +15 brane jest z górnego stabilizatora masa z wyjścia dolnego -15 zacisk "-" z mostka, więc źle podłączyłeś wtyczkę. Ale to tylko teoria, nierównomierne obciążenia i napięcia pływają jak chcą tylko.

O braku filtracji już nie wspomnę ;)

UL1211N
-
Posty: 19
Rejestracja: 23 lut 2014, 18:48
Lokalizacja: Jarocin, podkarpackie

Post autor: UL1211N » 20 sie 2014, 13:27

Co do filtracji to faktycznie jej nie ma no ale tak było fabrycznie zrobione i chciałbym zostawić to w takiej konfiguracji, i jakby nie było to wszystko jakoś działało. Bardzo możliwe że dodatkowa filtracja jest dalej na głównej płycie. Jeden stabilizator ma radiator, to chyba ten od dodatniego. Najpierw podmienię ten dolny bez radiatora na 7915 bo to musi działać.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2077
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 20 sie 2014, 15:27

Jak w tym układzie który masz podmienisz dolny na 7915 to co najwyżej spalisz go ;)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 sie 2014, 16:01

Chyba się zamotałem.
Po burzy nie działa -> wymiana elementów i dalej nie działa -> przerysowany schemat jest jakiś "dziki", ale stwierdzasz przecież jakoś to działało-> jakoś działało jednak zaczynasz wymieniać elementy na inne??
Zmień zasilacz na taki: i zrób po bożemu na 78XX oraz 79XX.
a tak to mniej więcej wygląda
Obrazek

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 20 sie 2014, 16:20

Timo, a skąd na Twoim schemacie bierze się masa ? Tak pytam z ciekawości bo dla mnie zawsze z czymś się łączy czy to z którymś uzwojeniem czy chociażby wytworzona sztucznie za pomocą dwóch rezystorów. Czy u Ciebie powstaje z dioda sygnalizacyjnych i rezystorów ?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2077
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 20 sie 2014, 16:25

Właśnie timo, dlatego zaproponowałem inny zasilacz dostarczający napięć symetrycznych z trafa z jednym uzwojeniem, a dopiero później symetryczną stabilizację ;)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 sie 2014, 16:43

Schemat nie jest mój, wykopany w wyszukiwarce o tu KLICK.

Edyta:

Masa we wcześniejszym schemacie to środkowy odczep prosto z transformatora. Jednak jak teraz dokładniej spoglądam to takiego trafa nie posiada autor tematu.

Tak wygląda to z jednym uzwojeniem
Obrazek
albo tak
Obrazek

I masa to jest albo jedno uzwojenie transformatora, albo jak w drugim przypadku "sztuczna masa" inaczej mówiąc punkt o wspólnym/umownym potencjale odniesienia.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 20 sie 2014, 18:11

No dobra, tylko jaki potencjał ma ta umowna masa ?
Jak dla mnie żaden więc nie ma to racji bytu.

Ja znam taki układ czyli bez mostka a z dwiema diodami prostowniczymi. Podobny do Twojego pierwszego rysunku. Masa to jednen odczep uzwojenia trafo.

Obrazek

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 sie 2014, 20:39

Te punkt ma 0V= masa. Jednak jak by nie było zawsze to jest umowny punkt względem którego mierzymy napięcie.

UL1211N
-
Posty: 19
Rejestracja: 23 lut 2014, 18:48
Lokalizacja: Jarocin, podkarpackie

Post autor: UL1211N » 20 sie 2014, 20:44

Widziałem te wszystkie schematy które mi podaliście. Szukałem schematu z dwoma 78 ale nie znalazłem. Cały problem tego tematu to to że nie wiem jak to działało na dwóch 78 (o ile działało).
Wychodzi na to że ktoś grzebał tam przede mną bo schemat który wam narysowałem powstał z podglądu oryginalnego druku ścieżek. Zostaje mi zrobić po bożemu tak jak mówicie.
P.S To może wstawić 79 za górny? :P Oryginalnego druku ścieżek przecie nikt nie zmienił!

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 23 sie 2014, 12:56

Według mnie ten pierwszy schemat nie ma prawa działać. Jak możesz dać na górny stabilizator tam gdzie ma być masa, a będzie +15V? Skąd się też bierze -15V?

UL1211N
-
Posty: 19
Rejestracja: 23 lut 2014, 18:48
Lokalizacja: Jarocin, podkarpackie

Post autor: UL1211N » 23 sie 2014, 13:52

Teraz wiem że ktoś to próbował naprawiać bo po przestudiowaniu tego stwierdzilem że faktycznie nie będzie działać. Problem już rozwiązałem. Lekko przerobiłem druk i zbudowałem zasilacz ze schematu matrixa. Działa jak należy.
Tylko dalej nie wiem jak to było fabrycznie zrobione.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2077
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 23 sie 2014, 15:48

Tak to wyglądało w oryginale najprawdopodobniej:
Załączniki
zasilacz.jpg
zasilacz.jpg (38.74 KiB) Przejrzano 14345 razy

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 24 sie 2014, 14:04

No i to by się zgadzało. Niech kolega porówna swój schemat z tym co joon podał. Być może gdzieś kabelki źle były podłączone.

ODPOWIEDZ