Symetryczne napięcie z dwóch stabilizatorów - Dziwny problem
Symetryczne napięcie z dwóch stabilizatorów - Dziwny problem
Witam. Temat raczej prosty ale mam wątpliwości. Dostałem do naprawy mikser audio. Zasilany jest napięciem symetrycznym 15v. Dowiedziałem się że jest po burzy. Otwieram, zasilacz nie działa. Uszkodzone trafo ( pierwotne ma zwarcie na zwojach bo na wtórnym jest ok 50v zamiast 17v). Transformator ma tylko dwa odczepy, kondensator filtracyjny, dwa stabilizatory 7815, filtracja końcowa, dioda sygalizacyjna + rezystor. Problem jest taki że po wymianie transformatora na właściwy i wstawienie nowych stabilizatorów na wyjściu jest tylko napięcie dodatnie, jest 2x +15V. Coś tu chyba jest nie tak bo po otwarciu siedziały tam dwa 7815 ale nie widziałem zasilacza symetrycznego z dwoma 78xx, jak już to 78xx i 79xx. Narysowałem schemat. Jeszcze spróbuję podmienić jednego 78 na 7915. Oceńcie schemat, powinien być dobrze przerysowany. Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- schemat.png (21.04 KiB) Przejrzano 14459 razy
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Zmień zasilacz na taki:
i zrób po bożemu na 78XX oraz 79XX.
W układzie który narysowałeś TEORETYCZNIE masz stabilizację obu napięć +15 brane jest z górnego stabilizatora masa z wyjścia dolnego -15 zacisk "-" z mostka, więc źle podłączyłeś wtyczkę. Ale to tylko teoria, nierównomierne obciążenia i napięcia pływają jak chcą tylko.
O braku filtracji już nie wspomnę
W układzie który narysowałeś TEORETYCZNIE masz stabilizację obu napięć +15 brane jest z górnego stabilizatora masa z wyjścia dolnego -15 zacisk "-" z mostka, więc źle podłączyłeś wtyczkę. Ale to tylko teoria, nierównomierne obciążenia i napięcia pływają jak chcą tylko.
O braku filtracji już nie wspomnę

Co do filtracji to faktycznie jej nie ma no ale tak było fabrycznie zrobione i chciałbym zostawić to w takiej konfiguracji, i jakby nie było to wszystko jakoś działało. Bardzo możliwe że dodatkowa filtracja jest dalej na głównej płycie. Jeden stabilizator ma radiator, to chyba ten od dodatniego. Najpierw podmienię ten dolny bez radiatora na 7915 bo to musi działać.
Chyba się zamotałem.
Po burzy nie działa -> wymiana elementów i dalej nie działa -> przerysowany schemat jest jakiś "dziki", ale stwierdzasz przecież jakoś to działało-> jakoś działało jednak zaczynasz wymieniać elementy na inne??

Po burzy nie działa -> wymiana elementów i dalej nie działa -> przerysowany schemat jest jakiś "dziki", ale stwierdzasz przecież jakoś to działało-> jakoś działało jednak zaczynasz wymieniać elementy na inne??
a tak to mniej więcej wyglądaZmień zasilacz na taki: i zrób po bożemu na 78XX oraz 79XX.

Schemat nie jest mój, wykopany w wyszukiwarce o tu KLICK.
Edyta:
Masa we wcześniejszym schemacie to środkowy odczep prosto z transformatora. Jednak jak teraz dokładniej spoglądam to takiego trafa nie posiada autor tematu.
Tak wygląda to z jednym uzwojeniem
albo tak
I masa to jest albo jedno uzwojenie transformatora, albo jak w drugim przypadku "sztuczna masa" inaczej mówiąc punkt o wspólnym/umownym potencjale odniesienia.
Edyta:
Masa we wcześniejszym schemacie to środkowy odczep prosto z transformatora. Jednak jak teraz dokładniej spoglądam to takiego trafa nie posiada autor tematu.
Tak wygląda to z jednym uzwojeniem

albo tak

I masa to jest albo jedno uzwojenie transformatora, albo jak w drugim przypadku "sztuczna masa" inaczej mówiąc punkt o wspólnym/umownym potencjale odniesienia.
Widziałem te wszystkie schematy które mi podaliście. Szukałem schematu z dwoma 78 ale nie znalazłem. Cały problem tego tematu to to że nie wiem jak to działało na dwóch 78 (o ile działało).
Wychodzi na to że ktoś grzebał tam przede mną bo schemat który wam narysowałem powstał z podglądu oryginalnego druku ścieżek. Zostaje mi zrobić po bożemu tak jak mówicie.
P.S To może wstawić 79 za górny?
Oryginalnego druku ścieżek przecie nikt nie zmienił!
Wychodzi na to że ktoś grzebał tam przede mną bo schemat który wam narysowałem powstał z podglądu oryginalnego druku ścieżek. Zostaje mi zrobić po bożemu tak jak mówicie.
P.S To może wstawić 79 za górny?

-
- Użytkownik
-
- Użytkownik