Brak obrazu - przyczyny

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
wszystko
-

Brak obrazu - przyczyny

Post autor: wszystko » 17 sie 2014, 20:34

Witam wszystkich.
Otóż niedawno wgrałem zmodyfikowany bios + vbios. Flashowanie przebiegło bez problemu (tak mi się wydaję, ponieważ nie widziałem żadnych errorów). Zaraz po tym, posprawdzałem nowe, odblokowane ustawienia, a że mój laptop lubi się przegrzewać, postanowiłem zmniejszyć napięcie procesora (vcore offset voltage ustawiłem na -65mV). Zapisałem ustawienia, zrobiłem restart. Po włączeniu nie było obrazu, ale wiatraki, podświetlenie klawiatury działało. Wydaje mi się że po jakimś czasie karta graficzna się nagrzewała (to by wykluczyło jej uszkodzenie?). Po tygodniu, gdy wyczerpały mi się pomysły (blind flash, kombinacje klawiszy, clear cmos(nie wiem czy się udał, z tego względu że nie mam na tej płycie normalnej zworki, tylko 2 piny nazwane jme1jcmos2 które połączyłem śrubokrętem, no i baterię której nie dałem rady wyciągnąć bo jest przylutowana..) oddałem laptopa do serwisu żeby wgrali mi nowy bios programatorem. Niestety napisali mi że wgrali różne wersje i nadal nie ma obrazu. Laptop to Lenovo y510p, z 2x 755m + I7.
Więc co może być przyczyną braku obrazu?
Proszę o pomoc specjalistów :)

Pozdrawiam

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 18 sie 2014, 8:21

Hej

To, że się grzeje to nie znaczy że działa prawidłowo. Wiatraki i podświetlenie klawiatury będą nie zalezne od GPU. Może wgranie vbios coś uszkodziło. Dziwne, że w serwisie nie postawili diagnozy. Jak nie działają te ich biosy to powinni powiedzieć co może być nie tak, dziwny serwis. Jak sam nie możesz już nic wgrać, pójdź do innego serwisu, powiedz poprostu że komp nie działa i niech szukają. Zasadniczo nie masz za bardzo wyjścia, z laptopem jest kapa bo nic nie podmienisz. Ja tez w Sony Vaio straciłem obraz. Okazało się że się rozkleił laminat płyty głównej. Naprawa niemożliwa, bo tych płyt juz nie robią, ewentualnie zabawa w kupienie używki, kupiłem nowego Laptopa.

Ja bym próbował wgrac nowy vbios i bios raz jeszcze ale w innym serwisie, ale tak jak mówie, nie sugeruj im. Jesli robiłeś clear cmos, i resztę to raczej nic nie wymyślisz. Jak jest uszkodzone GPU to powinni wymienić za niezbyt wygórowaną sumę

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 18 sie 2014, 12:39

wszystko pisze:Otóż niedawno wgrałem zmodyfikowany bios + vbios.
Z tego cytatu wnioskuję, że były modyfikowane dwa biosy, komputera i karty graficznej. Według mnie ratunkiem może być zaprogramowanie obydwóch biosów odpowiednim biosem. Najlepiej oryginalnym ze strony producenta. Jest jednak jedno ale. Bios należy zaprogramować w zewnętrznym programatorze po uprzednim wylutowaniu chipu z płyty głównej, jeśli nie znajduje się on w podstawce. W warunkach amatorskich raczej trudne do wykonania, trzeba szukać serwisu, który oferuje tego rodzaju usługi.

ODPOWIEDZ