Parametry żarówki do projektora

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Parametry żarówki do projektora

Post autor: timo66 » 23 maja 2014, 21:50

Czy ktoś kiedyś spotkał się z parametrami żarówek do projektorów? Zawsze jest podawana moc i najczęściej do jakiego modelu pasuje. Jednak nigdzie nie widziałem parametrów takich jak barwa czy współczynnik CRI.
Za wszelkie sugestie, czy podpowiedzi był bym wdzięczny.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 23 maja 2014, 23:09

CRI ma sens w przypadku gdy chodzi o odwzorowanie szerokiego zakresu barw.
W projektorach masz tylko 3 barwy (plus IR i UV które są tracone na filtrach kolorów).
Z temperaturą barwową może być problem jeśli za dużo odbiega od normy - zamontowałeś lampę innego typu, z innym gazem. W przypadku niewielkich odchyłek wszystko da się wykalibrować w ustawieniach koloru.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 maja 2014, 8:27

Mi dokładniej chodzi o zastąpienie lampy diodą LED. Nie chodzi tu też o oryginalny projektor tylko konstrukcję własną - LED, wyświetlacz, soczewki i to razem poskładać.
Tak przeglądałem ofertę i można znaleźć dosłownie biały w różnych barwach: od 3000K po przez 3500K, 4200K, 4300K, 5000K, 6000K, aż do 6500K. Nie wiem czy lepiej szukać czegoś bliżej 3000K czy może przy 6500K?.

Właśnie ze względu na LED zasugerowałem się współczynnikiem odwzorowania barw. Jednak przy tych diodach które oglądałem CRI jest na poziomie 90 i można było by to chyba pominąć. Jak widać to przy żarówkach mamy "całe spektrum" więc może kilka słabszych LED, ale o różnych barwach?
W zamyśle miałem dać diodę albo 30W albo 50W + do tego regulacja jasności. W przypadku tej drugiej to przy maksymalnym dopuszczalnym prądzie mamy strumień światła 4500lm, przy 30W widziałem tylko 2200-2500lm, co i tak chyba jest akceptowalną wartością.

EDYTA

Kod: Zaznacz cały

2000 K – światło świecy i lampy naftowej
    2700 K – żarówka wolframowa, w typowych warunkach, którą wszyscy postrzegamy jako dającą światło ciepłobiałe i bardziej żółte od naturalnego dziennego (wcześniej za wartość typową dla żarówek podawano 2500 K)
    2900-3200 K – lampa halogenowa (żarówka halogenowa)
    3000-4000 K – barwa neutralnie biała
    4000-5000 K – barwa lekko-chłodnobiała
    5000-5500 K – światło typowo dzienne
    6000 K – niebo z białymi chmurami
    7000 K – zachmurzone niebo
    8000 K – mgła
    10000 K – bezchmurne niebo zimą w południe
    20000 K – błękitny nieboskłon w krajach południowych latem w południe

[/size]
Żródło; https://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_bia%C5%82a

Oznaczało by to żeby szukać coś w okolicach barwy halogena? 3000K?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 24 maja 2014, 16:01

Zapomniałem zapytać, to jest projektor cyfrowy (do PC/innych źródeł danych) czy analogowy (klisze, przeźrocze, taśmy filmowe) ?

Jeśli analogowy, to musisz ustalić jaka była żarówka i dobrać odpowiednie LEDy o dobrym oddawaniu barw.

Dla projektorów cyfrowych, moim zdaniem nie warto używać białego LEDa, lepiej zastosować LEDy RGB, jednak dużo zależy od budowy samego projektora:

Urządzenia '1 LCD' gdzie filtry barw masz umieszczone na ekranie
- na złom albo dać halogen i oddać do szkoły jako obiekt do badań (nie rzutnik do normalnego użytku).

Urządzenia '3 LCD' i '3 DLP' gdzie światło lampy jest dzielone pryzmatem na 3 barwy (RGB) i dla każdej jest oddzielna matryca
- rozszczep światło LEDa białego i zobacz co z tego wyjdzie. Ja obstawiam że lepiej dobudować dodatkową optykę i dać oddzielne LEDy RGB niż świecić LEDem białym (formalnie jest to mieszanka niebieskiego i żółtego), takie światło będzie się źle rozszczepiać. .

Urządzenia '1 DLP' i '2 DLP' czyli wersja oszczędna, DLP nie zawiera filtru kolorów więc trzeba dodać filtr lub pryzmat przed układem DLP
- wstaw LEDy RGB i pomiń filtr (najczęściej jest to wirująca tarcza), gratis dorobisz układ emulujący działanie filtru barw, czyli sterownik jaka dioda ma świecić oraz interfejs do synchronizacji z resztą projektora.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 25 maja 2014, 16:27

Chyba źle się określiłem.
Nie posiadam żadnego projektora, a chcę go po prostu zbudować. Dlatego spytałem o parametry źródła światła, czy w sumie żarówki.

Chciałem zrobić coś kompaktowego, dlatego wydaje mi się że nie było by głupim pomysłem zastąpić tradycyjne źródło światła czyli światło żarowe na coraz bardziej popularne jak również i stosowane diody LED.
Na jednym forum przeczytałem że barwa takiej żarówki to 6000K i jasność 40 000lm. Czy to nie jakaś pomyłka? Może jedno zero za dużo? Pamiętam z pracowni że zwykła 100W żarówka wolframowa miła mierzalne trochę ponad 1000lm, to wydaje mi się że ktoś tam jedno zero za dużo napisał.

Moja koncepcja wygląda następująco. Dioda LED jako emiter światła. Kolejno soczewka fresnela, następnie wyświetlacz LCD/TFT, soczewka fresnela i obiektyw. Było już wiele podobnych projektów ale w każdym jako emiter światła była żarówka. Barwa światła pewnie ma tu kluczowe znaczenie dlatego się tym zainteresowałem.

Aha, a moduł wyświetlacza jaki mam w zamiarze kupić ma tylko cyfrowe wejścia HDMI, DVI, VGA. Projektor ma być tylko i wyłącznie do filmów.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 25 maja 2014, 20:11

40 000lm
Halogenowa żarówka moim zdaniem spokojnie może tyle mieć, dobra świetlówka imitująca żarówkę 100W ma 1540lm, dobra świetlówka (rura) 36W ma nawet 3600lm.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 25 maja 2014, 21:12

Zgadza się. Po dłuższych poszukiwaniach nawet znalazłem jeden egzemplarz metahalogen który przy 250W dawała 27000lm.

Trochę studiowałem oryginalne projektory, też te z LED - no i wychodzi sztuka dla sztuki :razz: Bo coś leciwego kupić, albo coś porządnego zrobić które ... wiadomo jak wyjdzie :mrgreen:

Z parametrów jakie wyszukałem wyszła zależność : im większy wyświetlacz tym jest potrzebna mniejsza jasność emitera. Na oku mam wyświetlacz 16 x 9 cm. Soczewki fresnela zamówiłem. Poeksperymentuje trochę na żywca, a jak będzie nawet 100W LEDa to można jakieś leciwe kupić już za 5E z chin do samego sprawdzenia jasności.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 maja 2014, 17:51

Serio chcesz robić projektor '1 LCD' od podstaw?
To jest sztuka dla sztuki, gdzie przy dobrych wiatrach matryca LCD uzyska sprawność rzędu 15%:
- minimum połowa światła odpada na pierwszym polaryzatorze
- filtry kolorów zatrzymają kolejne 2/3 światła
A do tego dochodzi sprawność reszty układu optycznego.
timo66 pisze:Chciałem zrobić coś kompaktowego, (...)
Najbardziej kompaktowe rozwiązania jakie widziałem to LCD z kamery / aparatu foto wsadzone w ramkę do slajdów i zamontowane w rzutniku do przeźroczy. Obraz będzie tylko o połowę ciemniejszy od oryginalnego zastosowania (bo polaryzator) i całą optykę masz już na pokładzie. Do tego LED zamiast żarówki by zaoszczędzić trochę mocy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 26 maja 2014, 19:56

No tak się łamie, bo właśnie to światło jest największa bolączką. Projektor LED z dolnej pułki[ bo tylko taki rozważam] można już kupić na ebay za 200E. Czyli kupić, podłączyć i można film oglądać.

Taki wyświetlacz można kupić za 40E. Zasilany 9-18Vdc /max 460mA. Rozdzielczość 1024x600, podświetlenie LED/230cd.
Obrazek
LED mocy 100-200W : od 5-60E
Soczewki łącznie 30E
Całą resztę mam na stanie i to tylko kwestia czasu by poskładać np. zasilacz czy obudowę z chłodzeniem.

Przekonany do końca nie jestem, chociaż wiem że nie zrobię jakiejś "szafy" tylko coś "przenośnych " rozmiarów .. szacunkowo 20 × 10 × 30/40 cm myślę że jest realne.

Jak by nie wyszło wyświetlacz można do czegoś innego wykorzystać. Trzeba do wypłaty poczekać :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 31 maja 2014, 19:44

Jeśli chcesz zbudować projektor w celu edukacyjnym, proszę bardzo, na pewno nauczysz się trochę na temat optyki. Ja jednak jestem realistą i uważam że na koniec dostaniesz namiastkę projektora która nie nada się do oglądania filmów.

Jako że usilnie kombinujesz co dalej, poszukaj zabytkowego projektora 3 LCD, porównaj koszty i możliwości. Po podstawieniu LEDa w miejsce oryginalnej (możliwe że nawet sprawnej) żarówki dostaniesz porównywalny sprzęt z lepszą geometrią, jasnością i równomiernością oświetlenia.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 01 cze 2014, 15:28

Projekt jak najbardziej ma być edukacyjny inaczej musiał bym zmienić hobby :mrgreen:

Z tego co udało mi się "wywęszyć" to jasność jaką się uzyskuje stanowi około 30% źródła światła. Upieram się przy tej diodzie LED z kilku powodów.
→regulacja jasności
→emisja światła do max 150º + ewentualna optyka
→ewentualnie zastosowanie wielu emiterów o wąskim koncie świecenia np. 10-15º
→przynajmniej dziesięciokrotnie dłuższy żywot , jednak to można uznać za pomijalny detal

Przy standardowym świetle wiadomo że żarówka świeci 360º i przynajmniej połowa jeśli nie ¾ światła jest marnowana. Odbłyśnik musiał by być paraboliczny i dopasowany do optyki by wykorzystać odbite światło. Mam zamiar nawet zrezygnować z soczewek fresnela bo nie przepuszczają za dużo światła, a skupić się na tradycyjnych soczewkach.
Cały projekt podzieliłem sobie na moduły, a to dlatego że w przypadku nieużyteczności można to inaczej zagospodarować. Ertew, też nie twierdzę że nie masz racji bo może to jest ślepa droga, ale wydaje mi się że w mojej koncepcji jest więcej potencjału niż mogło by się wydawać :mrgreen:
Projektor z diodą LED o mocy 100W daje około 1800ANSI-Lumen co chyba jest ściemą, ale w kinie jest ciemno i tak tez mam w planie zaaranżować pokoju. Jeśli bym uzyskał połowę, albo jedną trzecią to i tak by mi wystarczyło.

Jak już wspomniałem chodzi mi o edukację, dokładnie praktyczne działania na optyce. W planach mam całkiem coś innego i ta "zabawa" wyjdzie mi tylko na dobre ;)

Pierwszy etap to zasilacz, oczywiście impulsowy :roll:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 02 cze 2014, 17:58

timo66 pisze:Projektor z diodą LED o mocy 100W daje około 1800ANSI-Lumen co chyba jest ściemą, ale w kinie jest ciemno i tak tez mam w planie zaaranżować pokoju. Jeśli bym uzyskał połowę, albo jedną trzecią to i tak by mi wystarczyło.
- W projektorze 3DLP, masz straty na optyce, optyce, jeszcze raz optyce, a w przypadku projektora z żarówką jeszcze na systemie ogniskowania światła i dzieleniu go na barwy.

- W projektorze 1DLP do powyższego dochodzą straty na filtrze kolorów, który przepuszcza na raz tylko 1/3 światła, a w przypadku LEDów po prost na raz świeci tylko jedna dioda.

- W projektorze 3LCD masz wyświetlacze monochromatyczne, tracisz połowę światła na polaryzatorze, reszta jak dla 3DLP.

- W projektorze 1LCD (taki właśnie budujesz), stracisz 1/2 na polaryzatorze i 2/3 na filtrach kolorów które są na stałe wbudowane w matrycę, więc przy dobrych wiatrach 1/8 światła przejdzie przez matrycę.

Nie wiem jaki jest przelicznik światła między 1W LEDem białym (Twój projektor) a 3x 0.3W tworzącymi LED RGB (fabryczne projektory 3DLP), ale mimo wszystko Twój będzie ciemniejszy :mrgreen:

timo66 pisze:Projekt jak najbardziej ma być edukacyjny inaczej musiał bym zmienić hobby :mrgreen:
Skoro tak stawiasz sprawę, to życzę udanych eksperymentów i obiecuję że już nie będę psuł motywacji do zabawy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 cze 2014, 18:59

Wiesz ja nie mam nic przeciwko konstruktywnej i rzeczowej krytyce, bo od tego właśnie jest forum. Mydlenie oczu że będzie super i bomba.. - hmm tak bym nie uwierzył :razz:

Rozważałem wersje 3LCD, ale jest wyłożyłem się na kolorze. Jakie długości barwy czerwonej, niebieskiej i zielonej są odpowiednie? Fakt że jest trochę tolerancji jednak by sprawdzić czy dany kolor pasuje musiał bym zbudować dane oświetlenie i przetestować. Oczywiście że było by lepiej zastosować 3 emitery RGB, bo mniejsza moc oznacza mniejsze straty. Co innego mieć diodę 100W i pędzić ją na limicie, a co innego ta sama dioda przy 1/3 mocy znamionowej.
Jeśli jednak by pominął barwę bo widzę że w TME mają tylko jeden typ 100W LED. Sprawność przemawia jednak na korzyść białej diody.

Kod: Zaznacz cały

źródło :TME
100W; zielony; 6200(typ)lm
100W; czerwony; 4500(typ)lm
100W; niebieski; 2880(typ)lm
Podałem tylko te co wyżej bo są od jednego producenta i to też jedyne Power LED które dawały by przynajmniej 1/3 ilości światła co jedna biała. Pewnie i tak trzeba było by dopasować wszystko pod niebieski kolor.

Biała dioda daje przy maksymalnej mocy 100W, 9000lm. Czasami podają nawet 10 000, ale można to między bajki włożyć.
Ertew pisze:- W projektorze 1LCD (taki właśnie budujesz), stracisz 1/2 na polaryzatorze i 2/3 na filtrach kolorów które są na stałe wbudowane w matrycę, więc przy dobrych wiatrach 1/8 światła przejdzie przez matrycę.
Jeśli by przyjąć te 12,5% sprawności/przepuszczalności to i tak na ścianę dostanie się ~1100lm - optymistyczny wynik :grin:

Aha koszt trzech 100W LED RGB wynosi np. w TME ~1400zł , biała LED ~550zł - jednak i tak pewnie na ebay bym kupił jeśli już.
Jednak do czasu aż nie zbuduje zasilacza z regulowanym prądem to nic dalej nie tykam - z postępami się na pewno podzielę :wink:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 02 cze 2014, 20:13

Zerknij na wykres czułości ludzkiego oka z podziałem na 3 składowe:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99cik_%28medycyna%29

Z niebieskim nie ma problemu, znaczy należy trafić w środek widma bo będzie wrażenie że wtedy dioda świeci najjaśniej, ale poza tym nie ma ograniczeń.
Gorzej jest z czerwonym i zielonym. Z tego co widzę, światła czerwony i zielony nie powinny trafić w środek czułości tylko możliwie daleko od siebie, inaczej możesz mieć problemy z rozróżnieniem 'czerwonego' i 'zielonego'.

Z drugiej zaś strony, LED dający światło białe to w rzeczywistości LED niebieski (wąski pasek) oraz luminofor dający szerokie spektrum żółci (w tym czerwień i zieleń) i ta kombinacja działa od lat w przenośnych ekranach LCD. Jedyną zmienną będzie więc w jakim zakresie świeci luminofor, czy trafi w filtry kolorów, czy też większość światła zostanie pochłonięta.

Btw, słyszałeś o ekranach kolorowych z niebieskim podświetleniem? W tych ekranach niebieskie subpiksele przepuszczają niebieskie podświetlenie, natomiast zielone i czerwone zamiast filtrów kolorów mają luminofor generujący właściwe widmo. Do tego LED biały z którego wyskubiesz luminofor i może coś z tego wyjdzie.

ODPOWIEDZ