Przedwzmacniacz dla układu TDA7560

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Przedwzmacniacz dla układu TDA7560

Post autor: Motorpal » 13 maja 2014, 18:41

Witam. Niedawno złożyłem wzmacniacz na TDA7560 i 2xLM1036. Wzmacniacz działa dobrze, ale przy dużych głośnościach występują przestery. Słyszałem, że należy zastosować przedwzmacniacz między wzmacniacz, a mikser audio. Znalazłem taki przedwzmacniacz stereo:
http://obrazki.elektroda.pl/8928964200_1339672941.jpg
Sercem układu jest NE5532.
Moje pytanie: czy ten przedwzmacniacz nada się do mojego wzmacniacza?. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 13 maja 2014, 20:43

Jeżeli występuje przesterowanie wzmacniacza, to sygnał podany na jego wejście jest zbyt duży. Przy niezbyt dużym sygnale doprowadzonym nie występuje przesterowanie. Nadmierne zwiększanie poziomu sygnału powoduje przesterowanie wzmacniacza.

Dobudowanie przedwzmacniacza nie poprawi tej sytuacji jeśli sygnał będzie zbyt duży. Wręcz może ją pogorszyć. Przedwzmacniacz najczęściej ma większą czułość od samego wzmacniacza. Doprowadzenie sygnału z tego samego źródła jeszcze łatwiej przesteruje bardziej czuły przedwzmacniacz.

Nie znaczy to, że nie można zbudować przedwzmacniacza. Można, tylko trzeba odpowiednio dopasować poziom sygnału doprowadzonego do przedwzmacniacza lub wzmacniacza.

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 14 maja 2014, 20:11

Przecież LM1036 jest kością zawierającą przedwzmacniacz. Do tego jeszcze masz mikser, który podejrzewam również zawiera przedwzmacniacz. Jak masz nie mieć przesterowanego sygnału?
Co to za mikser? Bo być może wystarczy do wysterowania końcówki na TDA, omijając układ LM1036.

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 15 maja 2014, 7:37

Sygnał czerpię z telefonu, poprzez LM1036, a potem do TDA7560. Mikser audio to właśnie jest LM1036 (bynajmniej widziałem na elektrodzie określenie tego układu).

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 15 maja 2014, 8:24

Sygnał pobierany z gniazda słuchawkowego telefonu może być on zbyt silny. Szczególnie jeśli zwiększymy głośność odtwarzanego utworu. Sygnał audio doprowadzany do wejścia wzmacniacza powinien wynosić 0,775V (skutecznego) czyli 0 dB. Jeśli sygnał jest większy to występuje przesterowanie wzmacniacza i dźwięk jest zniekształcony.

Moc wyjściową wzmacniacza zwiększa się poprzez wzmocnienie sygnału jeśli jest zbyt słaby, ale w określonym zakresie, aby nie przesterować wzmacniacza. Jeśli chcesz mieć głośniejszy dźwięk to trzeba zbudować wzmacniacz o większej mocy, a nie doprowadzać na jego wejście coraz silniejszy sygnał.

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 15 maja 2014, 18:26

Ok. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 15 maja 2014, 20:02

Spróbuj wyciszyć trochę trochę telefon tak, aby nie było zniekształceń i wtedy na spokojnie regulować sobie głośność wzmacniaczem.

ODPOWIEDZ