syganlizacja poboru pradu i zwarcia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
kylle
-
Posty: 34
Rejestracja: 24 sty 2014, 20:50
Lokalizacja: leeds

syganlizacja poboru pradu i zwarcia

Post autor: kylle » 18 mar 2014, 14:11

witam
szukam schematu jakiegos prostego ukladu syganalizujacego
a/ brak poboru pradu - brak sygnalizacji
b/ pobór pradu -sygnalizacja
c/ zwarcie= za duzy prad - sygnalizacja

najprosciej to by bylo na kontraktronach zrobic ale nie mam kontraktronow :evil:
i musze isc w kierunku komplikacji konstrukcji czego nie lubie
cos sobie tam wymslilem na LM324 ale kurka wodna w datashecie LM324 (przynajmniej tym co znalazlem) niestety window comparator nie ma

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 18 mar 2014, 18:08

Hej

To można zrobić wlasnie na wzmacniaczu operacyjnym. Jakis rezystor na którym będziesz wykrywal pojawienie się i spadek napięcia. Jaki masz schemat urządzenia?


Pozdrawiam
Piotrek

P.S.

Chyba szukales tego
Załączniki
Window comparator.jpg

kylle
-
Posty: 34
Rejestracja: 24 sty 2014, 20:50
Lokalizacja: leeds

Post autor: kylle » 21 mar 2014, 19:43

hej
dzeiki za zainteresowanie tematem
to ma byc nazwijmy "blac box"
przez który przechodza wyjscia 8 zasilaczy (4x110, 4x5 V) ujacych okablowanie paneli

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 21 mar 2014, 22:29

Hej

Jaki prąd przewidujesz, jaka jest moc zasilaczy. Jakie będzie obciążenie? Indukcyjne(silniki)?
Prąd stały czy zmienny?

Pozdrawiam
Piotrek

kylle
-
Posty: 34
Rejestracja: 24 sty 2014, 20:50
Lokalizacja: leeds

Post autor: kylle » 24 mar 2014, 20:48

obciazenie jest rezystancyjne (podczas testowania tego okablowania)
na dzien dzisiejszy wyglada to tak ze kumpel podlaczajac sobie te kabelki co chwila biega patrzec na panel zasilacza albo obklada sie 4-ma mutimetrami zeby miec pewnosc ze podllaczy sie do wlasciwego z tryliona przewodów
generalnie w obwodzie 5v to nie moze byc za duzego spadku napiecia na oporniku pomiarowym, w obwodach napiecia bezpiecznego 110 V to juz nie jest takie krytyczne
prady z tego co mnie poinformowano to nie powinny przekroczyc 0,5 A

zrobie to na LM393 o to jakies dziadowski eoszczednosci zeby to na opampach robic

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 28 mar 2014, 23:13

Zerknij tu: http://www.leon-instruments.pl/2010/12/ ... m3914.html
Nie wykonywałem tego układu, ale idea mi się podoba i w wakacje planuję na nim potrenować trawienie płytek.

r-mik
-
Posty: 48
Rejestracja: 10 wrz 2011, 6:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: r-mik » 29 mar 2014, 15:04

Rezystor pomiarowy ma 1%, ciekawe ile ma potencjometr? Czy jego dokładność nie zmieni wskazań pod wpływem temperatury?

ODPOWIEDZ