Transformator z ups a budowa prostownika

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Maciej-FSO
-
Posty: 40
Rejestracja: 06 paź 2013, 19:31
Lokalizacja: Poznań

Transformator z ups a budowa prostownika

Post autor: Maciej-FSO » 27 lut 2014, 15:32

Witam. Jestem w trakcie budowy prostownika. Mam taki transformator jak w tym linku:
http://allegro.pl/transformator-na-pros ... 84315.html oraz mostek KBPC5010. Podłączyłem regulator http://allegro.pl/regulator-fazowy-3000 ... source=mlt i niestety problem jest taki że podłączyłem jak w schemacie i pod akumulator 85ah i problem jest taki że płynie prąd około 5A i nap[ięcie 14.8 wogule jakby nie działał ten regulator. Jaki może być problem? Jaki musi być regulator abym miał płynną regulacje od 0 do np 18A ? Mam taki regulator w innym prostowniku i tam można płynnie regulować prąd na takim regulatorze od 0 do 25A.

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 27 lut 2014, 16:17

Hej

Pokaż schemat jak to wpiałeś?


Pozdrawiam
Piotrek

Maciej-FSO
-
Posty: 40
Rejestracja: 06 paź 2013, 19:31
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Maciej-FSO » 27 lut 2014, 16:23

http://www.nowyelektronik.pl/opisy/80307_1.jpg podłączyłem tak jak na tej fotografii. Do 2 podłączyłem N a transformator szeregowo z L i do 1. mostek jest napewno podłączony prawidłowo bo na wyjściu jest 14.8v ale kręcąc potencjometrem nic się nie dzieje. Transformator toroidalny nawet wcale nie działa razem z tym transformatorem (trzaska tylko).

Pan który sprzedał mi trafo dał mi schemat. Twierdzi że z tym regulatorem na pewno będzie działał w co wątpię. Ile w końcu tych regulatorów będę kupował. Może ten regulator nie działa. Ale wziąłem inny transformator i on trochę buczy podłączyłem pod ten regulator i słychać jak buczenie zmniejsza się lub zwiększa gdy reguluje potencjometrem na sucho bez akumulatora. Gdy tylko podłącze akumulator zero reakcji na regulator. Nie wiem jaki regulator zastosować.

Jeszcze pytanie co do transformatora, ile z niego można wycisnąć ?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 27 lut 2014, 16:50

A jaki dałeś tam potencjometr? Jaka wartość? Jaki ma być?

Maciej-FSO
-
Posty: 40
Rejestracja: 06 paź 2013, 19:31
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Maciej-FSO » 27 lut 2014, 16:52

W instrukcji jest że 500kohm i taki poprosiłem w sklepie ale zauważyłem wczoraj że na nim jest napis b10k i chyba jest on 10kohm ? Szkoda że nie zauważyłem tego wcześniej. To byłby powód tego że ten regulator wogule nie działa ?

Ktoś mi powiedział kiedyś że niby są takie transformatory (takie jak ten z ups) że są sztywne i ich się takim regulatorem nie reguluje.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 27 lut 2014, 17:01

No najpierw postaraj się o odpowiedni potencjometr, bo możliwe że przez niego nie masz żadnej regulacji.

Maciej-FSO
-
Posty: 40
Rejestracja: 06 paź 2013, 19:31
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Maciej-FSO » 27 lut 2014, 17:03

A czy to prawda że takich transformatorów się nie reguluje, że są za sztywne ? A ile można wycisnąć z tego transformatora da rade z 20A ?

kylle
-
Posty: 34
Rejestracja: 24 sty 2014, 20:50
Lokalizacja: leeds

Post autor: kylle » 27 lut 2014, 17:30

IMVHO to bez dobrego potencjometru to praktycznie nie ma prawa dzialac poprawnie

Maciej-FSO
-
Posty: 40
Rejestracja: 06 paź 2013, 19:31
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Maciej-FSO » 27 lut 2014, 17:38

Jutro zmienię potencjometr tylko jakoś dziwne że jeden potencjometr powodowałby trzaski w transformatorze toroidalnym ? W sumie to jakaś regulacja powinna być a nie że mam podłączone pod aku i tylko płynie 5A, napięcie 14.8v jakiś zakres regulacji powinien być?

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 27 lut 2014, 17:53

Hej

Jak dasz dobry potencjometr to pewnie zadziała.
jak chcesz sobie zobaczyć czy możesz regulowac prąd transformatora to na pierwotnym uzwojeniu wepnij w szereg żarówkę. Spróbuj np z 25W i 40W.

pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 27 lut 2014, 18:20

Ale co jest w tym dziwnego? Zamiast zmiany wartości rezystancji 0 - 500 000Ω masz tylko 0 - 10 000Ω - słownie dwa procent wartości znamionowej i co w tym dziwnego?

Akku to nie zasilacz, że będzie się zachowywał w rytm kręcenia potencjometrem. Wszystko zależy od stanu naładowania. Nie myśl sobie że przy naładowanym akku będziesz miał prąd na poziomie 18A.
Co jeszcze dało mi się w oczy to 15,8V .... jeśli ta wartość jest naprawdę trafna to przy takim ładowaniu akku czekać tylko na nieszczęście w postaci eksplodującego ogniwa.
Wnioskuje że nie masz tam żadnego zabezpieczenia przed przeładowaniem i tak sobie to leci ..

kylle
-
Posty: 34
Rejestracja: 24 sty 2014, 20:50
Lokalizacja: leeds

Post autor: kylle » 27 lut 2014, 18:55

nie no spoko 15,8 v to jest tylko 0,2 v za duzo jak dla aku kwasowego
nic nie ekspolduje ale oczywiscie zdrowe dla aku to nie jest

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 27 lut 2014, 19:05

Hej

Kolega pisał chyba 14,8 a nie 15,8. 14,8 to duzo ale powinno jeszcze wytrzymać, choć w autach zalecia sie od 13,8 do 14,4 bodaj. Tak jakoś alternator powinien dawać

Pozdrawiam
Piotrek

simrowit
-
Posty: 29
Rejestracja: 11 kwie 2012, 20:41
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: simrowit » 27 lut 2014, 19:18

Byłbym ostrożny w takim zastosowaniu tego układu ponieważ układ regulacji fazowej bazuje na triaku a ten w niekorzystnych warunkach pracy, szczególnie przy obciążeniu indukcyjnym może się "zatrzasnąc" i tym samym podawac pełną moc, co spowoduje ugotowanie akumulatora.
Lepiej i bezpieczniej zbudowac odpowiedni układ ładowarki po stronie wtórnej transfomatora.

Maciej-FSO
-
Posty: 40
Rejestracja: 06 paź 2013, 19:31
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Maciej-FSO » 27 lut 2014, 19:33

W jednym prostowniku mam taki regulator i mam płynna regulacje od 0 do 25A i tym potencjometrem mogę ustawić np 17A oczywiście po chwili ładowania natężenie spadnie a napięcie jakie podaje to maksymalnie około 16v. Ten prostownik jest firmy Induktel (Pan ma swoją stronę internetową) z ciekawości rozebrałem prostownik jest tylko trafo, taki regulator jaki ja kupiłem (kdsf) i mostek + reszta drobnych dodatkowych elementów (bezpieczniki, włącznik itp) Mam też stary prostownik firmy Aret, trafo na od czepach napięcie na ostatnim od czepie wynosi 16.8v natężenie maks to 25A. Chciałem w prostowniku mieć płynną regulacje potencjometrem w tedy mogę sam ustawić natężenie od zera w góre.

Posiadam płytkę która została już naprawiona a przedstawiałem ją w innym poście jako regulator tyrystorowy ale problem polega na tym iż nie mam płytki pod mostek diodowo-tyrystorowy. I nóżki od tych diod i tyrystorów przy grubych przewodach się ciągle łamią.
Też jest w tym regulatorze płynna regulacja ale ja nigdy nie projektowałem i nie trawiłem płytek drukowanych.

Wiem że jak będę miał naładowany akumulator nie podam mu 18A ale mi chodzi tylko o płynną regulacje którą ustawiam potencjometrem a nie na od czepach albo żarówką.

ODPOWIEDZ