Jaki dzielnik częstotliwości ?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Jaki dzielnik częstotliwości ?

Post autor: Konstruktor » 02 lut 2014, 22:12

Witam. Potrzebuję szybko informacji, jaki układ zastosować jako dzielnik częstotliwości.
Układ musi realizować podział przez liczbę parzystą i nieparzystą jednocześnie.
Czyli - z jednego wyjścia np. 1/4 Fwej. a z drugiego. 1/5 Fwej.

Fajnie by było, gdyby były powiedzmy 4 wyjścia ( co najmniej 3 ) gdzie podział odbywał by sie w sposób ...1/2F , 1/3F , 1/4F , 1/5F.

Czytałem trochę o licznikach synchronicznych i asynchronicznych, ale więcej wiedzy już dzisiaj nie wchłonę, a układy muszę zamówić najpóźniej do wieczora dnia jutrzejszego. Skupiłem się na licznikach up/dn, ale na razie nie trybię działania tego odliczania w dół i w górę....

Proszę mnie naprowadzić jaki typ licznika wybrać....asynchroniczny, synchroniczny, Johnsona, ud/down....konkretny układ sam sobie dobiorę. Chodzi tylko o funkcję podziału, bez żadnych dodatkowych bajerów. Pobieżnie symulowałem w proteusie układ 7493....Nada się ?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 02 lut 2014, 22:42

Dwa liczniki 4017 dadzą radę, oczywiście przy sygnale wejściowym o poziomach "logicznych" ;)

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 02 lut 2014, 23:14

Sygnał wejściowy będzie miał coś ok 12v lub ok 5 v...jeszcze nie wiem....
Kurcze, liczyłem, że załatwi to jeden układ....Testowałem 7490, ale tam trzeba wybrać albo jeden podział, albo inny...myślałem, że jest możliwość zrobienia tego na jednej kostce....

Edit.

A co się stanie jak zrobię tak, że na wejścia CKA I CKB dam ten sam sygnał ?

Najprościej to widać na podziale przez 2 i 5.
Załączniki
Frequency_divider_with_7490.gif
(58.35 KiB) Pobrany 222 razy

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 03 lut 2014, 18:56

Nie są konieczne dwa liczniki 4017. Wystarczy jeden. Jak do każdego wyjścia podłączysz dipswitch lub jumper który zewrze Ci dane wyjście do resetu to otrzymasz podział ustawiany od 1 do 10.

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 23 mar 2014, 21:39

Rozwiązałem ten problem stosując 7493.
Teraz mam następny problem, który jest jednak częścia tego samego projektu.

Zrobiłem coś podobnego jak na rysunku.

I się zastanawiam, czy mógłbym zrobić tak, że na wyjściu ne555 podłączam 7493 i uzyskuje podziały przez 2, 4, 8, 16. Następnie z tych wyjść 7493 steruje klucze 4066.

Wyjdzie to, czy muszę zastosować niezależny, oddzielny generator ?

Robiłem trochę inną wersję tego pomysłu ale jako generatora użyłem sg3524 i tylko jednego klucza 4066. Czyli klucz dokładał drugi kondensator. ( o takiej samej pojemności )
Teoretycznie, powinna zmniejszyć się częstotliwość dwukrotnie ale oscyloskop nie pokazuje zmian w częstotliwości. Dołożenie drugiego kondensatora bezpośrednio do pierwszego, powoduje poprawne zmniejszenie częstotliwości.

Próbowałem sterować klucz 4066 z każdego wyjścia 7493 i reakcja jest taka sama w każdym wypadku.

Co może być źle ?

Zauważyłem zmianę przebiegu, kiedy kondensator jest ''przepuszczony'' przez piny 1 i 2 układu 4066, ale kiedy nie ma sygnału sterującego na pinie 13. Natomiast po podaniu sygnału na pin 13 powoduje powrót przebiegu do stanu ''normalnego'', czyli regularnego prostokąta.
Załączniki
frequency-control-by-using-digital.jpg
frequency-control-by-using-digital.jpg (20.33 KiB) Przejrzano 11131 razy

korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: korfanty33 » 24 mar 2014, 2:43

Konstruktor pisze: Zrobiłem coś podobnego jak na rysunku.
a MB501 stosowane w tunerach satelitarnych ?
fakt tylko z odzysku bo cena ponoć powala
Załączniki
dzielnik f.PNG

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 24 mar 2014, 19:52

Nie mogę znaleźć info o tym układzie.
Muszę mieć układy łatwo dostępne.
Dzięki.

Poza tym sam sobie chyba mogę odpowiedzieć na pytanie, czy można kluczować 4066 z ne 555.
Nie można :)
Generator w ogóle nie ruszy, bo w chwili właczenia nie będzie podpięty żaden z kondensatorów.

:(

korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: korfanty33 » 24 mar 2014, 20:44

Konstruktor pisze:Nie mogę znaleźć info o tym układzie.:(
link
http://www.qsl.net/n9zia/mc145158/mb501.pdf

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 24 mar 2014, 23:10

Dawno, dawno, temu, też próbowałem tak załączać kondensatory. Też nie wyszło. Dopiero koledzy mnie "wyprostowali", że tak nie można, tylko, odpowiednio dobrane, załączane do masy przez tranzystory.
Załączniki
bez tytułu.JPG
załączanie kondensatorów
bez tytułu.JPG (4.6 KiB) Przejrzano 11027 razy

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 25 mar 2014, 22:45

A orientujesz się elbober dlaczego potrzebne są te tranzystory ?

Czy nie chodzi czasem o to, że klucz 4066 w momencie załączenia wprowadza oporność ?
Z tego co pamiętam, mierzyłem i wyszło mi ok 300 - 400 ohm.


Czyli trzeba zastosować tranzystory polowe z kanałem ''n'' ?
Trzeba dobierać pod kątem podobnych parametrów ?


Czyli ten układ który wkleiłem nie będzie działał w żadnym wypadku ?
Widziałem chyba oscylogramy z dzialania tego układu, więc przypuszczam, że w pewnych okolicznościach działa.


Myślałem, że przełączanie z częstotliwością ok 50 Hz, nie daje odpowiedniego czasu na naładowanie się kondensatorów....spróbuje dzisiaj zmniejszyć maksymalnie pojemności.

Na te układy się raczej nie zdecyduje...Nie chce być zależny od e-baya :)

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 26 mar 2014, 0:42

Nie wiem dokładnie (nie pamiętam) dlaczego 4066 w takim układzie nie działa. Możliwe, że jego wewnętrzna "oporność". Natomiast takie podłączenie, jak podałem, działa. Również na bipolarnych, ale oba typy muszą być w stanie nasycenia, zwierać na "maksa" do masy, albo całkiem zatkane.
Tranzystory działają jak klucze, zwory. Pewnie 4066 też by zadziałał, podłączony od str masy.
Co do parametrów, to nie ma jakichś "wygórowanych". Używałem BF245, 256, z tym, że przy pojemnościach do ~10uF i nawet kilku kHz.
Nie wiem, do czego to ma służyć, ale...
Chcesz mieć jednocześnie różne podziały f wejściowej. Na jednym układzie się nie da.
Do tego jaki sygnał ma być na wyjściu: 1/1 czy tylko impuls o określonej długości ?
Co do liczników modulo N. To nie jest tak, że fwe jest podzielona przez N. Tu się kłania logika cyfrowa. Technika lat 70/80.
Na wyjściu jest wartość związana ze stanami z poszczególnych wejść i wyjść.
Nie jest to wartość czysto f:N. W całym cyklu tak. Ale czasy t1:t2 mogą być różne.
Ale tylko dwójka licząca (przerzutniki typu D) daje wartość f:N, czyli przez 2,4,8,16...
Co do liczników w przód/tył (UP, DOWN), to chodzi o odliczanie impulsów na wejściu od wartości zadanej. Jeden podaje impuls z pierwszym na wejściu, odlicza zadaną wartość i podaje ponownie z nowym pierwszym. "W tył" najpierw odlicza, a z ostatnim daje impuls. To tak w skrócie.
Co to ma robić, bo może zupełnie inne rozwiązanie się okaże.

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 26 mar 2014, 21:58

Kombinowałem tak, jak na załaczniku.
Na logikę, wszystko mi pasowało. Symulacja jest taka, jak sobie zaplanowałem. A w realu...lipa.

Próbowałem taki myk ze zmianą wartości oporników, z podobnym efektem.

Generatorem nie musi być układ ne555, a dzielnikiem 7493.

Próbowałem tego sposobu na układzie sg3425 + 7490...i efekt taki sam...nie ma zmiennego przebiegu :(
Próbowałem dzielić przez 1,2.....10. i jeszcze przez 16.

Gdzie może być rozbieżność ?
Załączniki
555 zmienna.JPG

r-mik
-
Posty: 48
Rejestracja: 10 wrz 2011, 6:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: r-mik » 27 mar 2014, 10:24

O jakie częstotliwości chodzi. Może wystarczy mikrokontroler. Jeśli byłby zbyt słaby, to moza użyci FPG-i. Wszystko bedzie na jednym scalaku.

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 27 mar 2014, 20:37

Częstotliwość ok 200 Hz naprzemiennie z 700- 800Hz.

Procki to jeszcze dla mnie czarna magia. :oops:

r-mik
-
Posty: 48
Rejestracja: 10 wrz 2011, 6:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: r-mik » 29 mar 2014, 15:08

Konstruktor pisze:Częstotliwość ok 200 Hz naprzemiennie z 700- 800Hz.

Procki to jeszcze dla mnie czarna magia. :oops:
Taki pierdołek to nawet w Bascomnie zrobisz.

ODPOWIEDZ