Przestrajanie radia lat '60

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 19 lut 2014, 16:31

lampy wymieniłeś? podstawki (pewnie bakelitowe) wyczyściłeś? wszystkie styki, potencjometry, przełączniki?
szumi... brumi... przypominam - to jest technologia sprzed wieku...

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 27 sie 2014, 21:40

Radio poskromiłem. Wymieniłem wszystkie papierowe kondensatory dźwięk przy FM jest czysty bez brumu. Na zakresach MW, LW specyficzny dźwięk dla tych zakresów. Z leciwą anteną na poddaszu odebrałem nawet kilka stacji.
Przeczyściłem, i trochę "dogiąłem" mechanizm włącznika który jest zintegrowany z potencjometrem od regulacji głośności (ten op lewej) - przełącznik działa luźno i włączanie jest pewne. Wcześniej czasami nie łączyło.
Jedyna niesprawna lampa to "magiczne oko"... ebay :) Do tego czyszczenie z dużej ilości kurzu i efekty na fotkach :mrgreen:

Wrażenia i doświadczenie bezcenne :cool:
Załączniki
Radio1.JPG
Front
Radio2.JPG
Front2
Radio3.JPG
Właczone
Radio4.JPG
Środek

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 28 sie 2014, 8:41

timo66, miodzio ;)

ODPOWIEDZ