Przestrajanie radia lat '60

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 11 sty 2014, 20:29

Dzięki, na pewno się przyda :wink:

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 13 sty 2014, 13:09


Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 18 sty 2014, 19:57

Nowy nabytek już w domu :mrgreen:
Pierwsze włączenie do prądu i.... cisza, dokładniej to jest dość głośny brum słyszalny w głośniku. Ku mojemu zdziwieniu radio "działa". Bez anteny mogłem normalnie odbierać kilka stacji radiowych i w końcu zrozumiałem urok lampowców.... muszę przyznać że barwa dźwięku jest świetna- gdyby nie ten brum.

Do czego może być ta duża cewka po lewej? Co się nią stroi?
Załączniki
2014-01-18 16.16.33.jpg
Romance FM58
2014-01-18 16.14.11.jpg
Romance FM58
2014-01-18 16.15.16.jpg
Romance FM58

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 18 sty 2014, 21:59

Czy to "brum" czasem nie jest przez obciążenie przy włączaniu? We współczesnych wzmacniaczach stosuje się tzw. układ opóźnionego załączania głośników. Jeśli to jest to o czym myślę. :D

A to czasem nie jest zmienny kondensator powietrzny ta tuba po lewej? Stosowany do zmiany częstotliwości odbierania, czyli stacji. Okładziny kondensatora się na siebie nasuwają lub rozsuwają zmieniając tak pojemność. Przynajmniej wielkością mi to pasuje, bo w tej metalowej obudowie to chyba się nie zmieści. Chyba, że kiedyś inaczej zmieniano częstotliwość. Nigdy nie miałem do dyspozycji takiego ładnego radia, a szkoda. :D

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 18 sty 2014, 22:39

Pisząc brum mam na myśli że włączam normalnie radio, jest cisza [ bo lampy się dopiero rozgrzewają]. Po kilkunastu sekundach radio normalnie gra, tylko w tle słychać takie buczenie jakie jest z sieci. Po prostu "brumi".
W sieci znalazłem obrazek, który przedstawia jak ktoś wymieniał kondensatory elektrolityczne, tak też przyjrzę się dokładniej co z nimi - ewentualnie wymienię.

Kondensator powietrzny jest w tym radiu, znajduje się za tą metalową prostokątną 'puszką' na środku - takie pół okrągłe widać w tle.

Ta duża 'cewka' jest to drut nawinięty na papierowy korpus, w środku znajduje się inna cewka nawinięta tak jak by w prostokąt [taka ramka] i jest przymocowana na stale pionowo. Prawdopodobnie pokrętło z prawej strony klawiszy odpowiada za tą 'cewkę', jednak linka jest zerwana i jeszcze nie doszedłem do tego jak to było podłączone by się kręciło przy manipulacji pokrętłem, bo 'cewką' można zrobić obrót prawie 360º. Manipulacja tą 'cewką' nie wpływa na dźwięk, czy jakość odbioru stacji FM.

Dzisiaj nie umiem zrobić ostrych wyraźnych zdjęć ze względu na sztuczne światło i odbicia od lampy. Postaram się jutro zrobić odpowiednie zdjęcia.



Edit:
Załączniki
DSC00522.JPG
Romance 58FM
DSC00525.JPG
Romance 58FM
DSC00523.JPG
Romance 58FM

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 627
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 19 sty 2014, 19:42

Ta cewka może być anteną dla fal długich i średnich. Spotkałem się kiedyś z takim rozwiązaniem, że odbiór AM dostrajało się pokrętłem, które z kolei obracało antenę ferrytową z cewkami.

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 20 sty 2014, 12:51

Zobacz na stronie http://www.radiomuseum.org/r/schneider_romance_fm_1961 (przepraszam za cały adres). Cewka zewnętrzna dla "długich", wewn. "średnie". To cewki antenowe. Obracana, by uzyskać "kierunek" - najlepszy sygnał dla średnich.

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 sty 2014, 5:09


Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 21 sty 2014, 22:57

brum... heh podłącz porządne uziemienie, wymień elektrolity, sprawdź klawisze, kondensatory międzystopniowe, lampy, żarzenie.... ze starymi radyjkami to nie tak hopsiu ;) jeśli się wkręcisz (a zakładam, że na pewno) to kup sobie pare starych książek. jutro Ci wrzuce zdjęcia okładek dwóch naprawdę dobrych książek, często można kupić na alledrogo. i złota rada - niczego nie rób półśrodkami. jeśli nie możesz odkręcić śrubki - kombinuj. platynowa zasada - ŻADNEJ współczesnej chemii!!! ewentualnie WD40 choć lepsze są czeskie specyfiki typu kontakt. plastykowe części TYLKO woda z mydłem najlepiej szarym. tyle ode mnie. jak coś to pytaj tutaj jak i na triodzie - na pewno się coś wykombinuje :)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 sty 2014, 16:31

Dzięki za tak duże echo :smile:


Obecnie tylko weekendami mogę "podłubać" przy radiu.
Rozłożę go w części, pierw wyczyszczę z kurzu, bo jest go trochę. Kolejno elektrolity jak najbardziej sprawdzę/wymienię.
O uziemieniu kompletnie nie pomyślałem że może mieć aż taki wpływ.
Jak najbardziej podzielę się poczynaniami i efektami, tym bardziej że półśrodki umie nie wchodzą w grę. Radio ma odzyskać dawną młodość i dobrze grać :grin:


Dzięki za radę z chemią, bo mam trochę pod ręką różnych olei, smarów i czyścideł - nie chcę nic zniszczyć to też ograniczę się tylko do koniecznych.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 17 lut 2014, 21:27

Witam po krótkiej przerwie.

Radio już odkurzone, wymyte i pozostała część elektroniczna. Tu pojawiło się pytanie - co to za kondensatory, te w kształcie walca zalane na końcach smołą. Pisze 50 000PF ale po zmierzeniu jest jakieś 128nF. Jak to interpretować?
I na jakie napięcie kondensatory?
Pewnie są to dość laickie pytania, ale wolę zapytać niż zobaczyć głośne 'pufffffffffff'
Czy można tu zastosować zwykłe ceramiki?
Załączniki
2014-02-17 21.15.29.jpg
Romance FM
2014-02-17 21.16.04.jpg
Romance FM

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 17 lut 2014, 23:33

Zastosuj styrofleksowe (poliestrowe ) o pojemnościach jak na oryginałach. Napięcia min 250V, a jeszcze lepiej 400 lub 630V. Te kondensatory, to zwijane taśmy aluminium z papierową przekładką, zamykane w rurce i zalane smolistym lepiszczem. Były jako sprzęgające między stopniami, odsprzęgające do masy i filtracja napięcia na siatkach lamp.

ps po napisaniu postu zauważyłem, że na jednym widać napis napięcia 500V, to radzę zastosować 630V.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 18 lut 2014, 15:14

a po co je wymieniać? jakieś szczególne objawy?

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 18 lut 2014, 15:47

@Timo napisał, że zmieniły pojemność. Izolacja papierowa między okładkami, mogła stracić właściwości - kiedyś była nasączana, a przez tyle lat mogły się wysuszyć. Syciwo zwiększało grubość izolacji i zarazem Uz. A teraz, może być "puffff".

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 18 lut 2014, 17:04

Jakie objawy?
Najbardziej słyszalny objaw to brum.
Inna sprawa to jak wy lutowałem ten niby 50nF to wartość znacznie odbiega od nominału, zmierzone 166nF ? Jeszcze nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem by kondensator miał większa pojemność wraz z upływem lat.
Co z innych objawów to słaby odbiór pomimo moim zdaniem dobrej anteny. Na zakresie FM ciągłe szumy.

Tak więc pomyślałem że jak już rozebrałem radio w kawałki to nie było by głupim pomysłem wymienić te kondensatory które nie trzymają pojemności [ głównie te papierowe], a następnie je dostroić. Z lampami nie miałem nigdy do czynienia i ciężko mi określi na podstawie samego schematu napięcia. Od strony transformatora do pierwszej lampy jest to jakoś logiczne, ale dalej amba. Trochę przeglądałem noty pojedynczych lamp ale i tak za dużo mi to na razie nie mówi.


@elbober posłucham się rady - będę spokojniejszy :roll:
Załączniki
SCHNEIDER-ROMANCE-FM-BOLERO-FM-CZARDAS-FM-1958-Ak.jpg
schemat czA
SCHNEIDER-ROMANCE-FM-BOLERO-FM-CZARDAS-FM-1958-Bk.jpg
schemat czB

ODPOWIEDZ