Przestrajanie radia lat '60

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Przestrajanie radia lat '60

Post autor: timo66 » 09 sty 2014, 21:36

Witam,
mam na oku radio starej daty i chciałem się zapytać tu zgromadzonych jak wygląda sprawa z przestrajaniem. Jak bardzo jest to skomplikowane. Oscyloskop jak również zdolności manualne są dostępne.
Z tego co wiem UKW szumi, MW normalnie odbiera i gra.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 09 sty 2014, 22:59

Tak, ale jaki to typ radia? I w ogóle to lampowe czy tranzystor?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 09 sty 2014, 23:19

Radio na lampach, niestety ze schematem ciężko.
→TU← chcą 25$ za schemat. Nigdzie indziej nie znalazłem schematu.

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 sty 2014, 5:21

timo66 pisze:→TU← chcą 25$ za schemat. Nigdzie indziej nie znalazłem schematu.
To nie jest za schemat tylko członkostwo w tym portalu i nieograniczony dostęp, a tam już masz takie "skarby", że ta kwota jest śmieszna, a uzasadnienie tej kwoty ma konkretne podstawy. :)

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 sty 2014, 6:44

timo66 pisze:Z tego co wiem UKW szumi
Podepnij antenę do UKF - na próbę trochę drutu może być. Pasmo powinno pokryć praktycznie całe obecne więc nie ma co przestrajać. Długie grają bo jest antena wewnętrzna.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 sty 2014, 7:37

Czyli to nie jest jakaś strona naciągaczy?? :razz:
Regulaminu nie czytałem, dlatego domyśliłem się tylko że minie rok i znów trzeba zapłacić.

Radia fizycznie jeszcze nie mam, i trochę to potrwa nim go dostane do rąk własnych :neutral: muszę cierpliwie poczekać

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 sty 2014, 7:44

timo66 pisze:Regulaminu nie czytałem, dlatego domyśliłem się tylko że minie rok i znów trzeba zapłacić.
Absolutnie nie, "zapłata" przy bardzo dużej ilości sciąganych schematów itp. moze polegac na zrewanżowaniu się w postaci dodania zdjęć schematów ze swoich zbiorów. Kilka lat temu przystąpiłem do radiomuseum i mogę zapewnić ze nie jest to naciaganie. Ale warto sobie poczytać regulamin.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 sty 2014, 7:48

Właśnie teraz na spokojnie go czytam, bo zacznę na poważnie przygodę z takimi zabytkami ;)
20E mi nie szkoda.

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 sty 2014, 8:22

Jak się nic nie zmieniło to aby się aktywować po zapłacie konto to musisz chwile poczekać aż dostaniesz tradycyjny list pocztą ze wszystkimi danymi :)

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 11 sty 2014, 9:47

czyżbyś Timo złapał bakcyla na lampowe radyjka? :)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 11 sty 2014, 10:55

To się jeszcze okaże, ów radio mi ktoś z przed nosa zwinął ;/

wypatrzyłem inne,
Pierw chciałem zobaczyć czy potrafię to naprawić, by ładnie grało... bo na sprawne to one są zdecydowanie za drogie :roll:

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 17 gru 2011, 9:15

Post autor: andrzejzis » 11 sty 2014, 18:43

Mamy okazję przygotować się :smile: - w EdW już pierwszy odcinek :shock: z serii "Z lampami elektronowymi za pan brat".

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 sty 2014, 19:12

A jeszcze wcześniej był cykl na temat odnawiania odbiorników lampowych.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 11 sty 2014, 19:48

Wojtek a można wiedzieć w których numerach były ów kursy?
andrzejzis pisze:w EdW już pierwszy odcinek :shock: z serii "Z lampami elektronowymi za pan brat".
Rozumiem że to w obecnym numerze ?

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 sty 2014, 20:03

Kurs masz tu: https://elportal.pl/index.php?module=Con ... 75&meid=52

A cykl o lampach zaczął się od stycznia 2014 czyli bieżącego numeru.

ODPOWIEDZ