Kondensatory MKP osiowe a "normalne" różnica?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Tom27
-

Kondensatory MKP osiowe a "normalne" różnica?

Post autor: Tom27 » 12 lis 2013, 23:16

Jak w temacie. Znajomy poprosił mnie o zakup kilku kondensatorów MKP. Bez większego problemu mogę je kupić np. w TME, ale wszystkie są "prostokątne" a na płytce były osiowe. Czym się różnią i czy w ogóle się różnią? Mowa o kondensatorach polipropylenowych np. 0,47uF/ 250V. Niestety nie wiem za co dane kondensatory odpowiadają we właściwym układzie. Mam tylko odczytany symbol jak wyżej.
Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 lis 2013, 6:57

Jeżeli typ jest ten sam (polipropylenowe MKP), pojemność i napięcie się zgadzają to spokojnie możesz kupić o ile rozstaw będzie pasował. Stosuje się je często w układach audio. Tu masz np takie http://www.rezystory.net/kondensatory_modele.php?id=27

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 13 lis 2013, 11:01

Czasem w układach audio wymagane jest aby kondensatory foliowe o wyprowadzeniach osiowych były odpowiednio wlutowane. Coś jak biegunowość w elektrolitach, ale chodzi o to aby zapewnić ekranowanie kondensatora (zaznaczona zewnętrzna okładka).

ODPOWIEDZ