Witam,
Zadaje to pytanie, żeby się upewnić.
Atemega1280 programujemy tak samo jak Atmega128? Czyli miso/mosi spi programatora są pod portem szeregowym, a nie pod miso/mosi na schemacie procesora?
Bo próbowałem w ten sposób co opisuje, ale Bascom nie chce mi wykryć procka, zaś Atmega32L wykrywa i programuje.
W liście obsługiwanych procesorów jest Atemega1280.
Pozdrawiam
Avr Atemega1280 - programowanie
- siekierzyński
- Użytkownik
Interfejs SPI (szeregowa komunikacja z peryferiami) i ISP (programowanie w systemie) to dwie różne rzeczy.
Jak zauważyłeś, w Mega32 i większości procesorów masz te interfejsy na wspólnych pinach. Sprawdzone w praktyce.
W Mega128 te interfejsy współdzielą linię zegarową SCK, natomiast pozostałe dwie linie są podczepione pod inne piny układu niż SPI. Instrukcję łączenia masz w dokumentacji, rozdział Memory Programming > Serial Downloading. Znam to ze słyszenia, Mega128 nie widziałem na oczy.
W Mega1280 sytuacja powinna wyglądać podobnie jak dla 128, dokumentacja potwierdza że łączysz się do portów odpowiadających RS0.
Jak zauważyłeś, w Mega32 i większości procesorów masz te interfejsy na wspólnych pinach. Sprawdzone w praktyce.
W Mega128 te interfejsy współdzielą linię zegarową SCK, natomiast pozostałe dwie linie są podczepione pod inne piny układu niż SPI. Instrukcję łączenia masz w dokumentacji, rozdział Memory Programming > Serial Downloading. Znam to ze słyszenia, Mega128 nie widziałem na oczy.
W Mega1280 sytuacja powinna wyglądać podobnie jak dla 128, dokumentacja potwierdza że łączysz się do portów odpowiadających RS0.
- siekierzyński
- Użytkownik