Czy WinAVR jeszcze żyje?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
[Q]
-
Posty: 13
Rejestracja: 24 mar 2013, 10:19
Lokalizacja: Rybnik

Czy WinAVR jeszcze żyje?

Post autor: [Q] » 26 sie 2013, 20:27

Witam
Parę ładnych lat temu troszeczkę "grzebałem" w AVR-ach, korzystałem wówczas z środowiska WinAVR. Do dyspozycji był jeszcze AVR Studio w wersji 4.0. Nie były to zaawansowane programy, jakiś wyświetlacz 2x16 znaków, czy też ten od nokii 3210, DS18B20 itp.
Z braku czasu porzuciłem na kilka lat moje "zabawki". Teraz planuję powrót to programowania (jako hobby oczywiście) i tutaj moje pytanie do Was, którzy zajmujecie się tym częściej.

Z tego co czytałem projekt WinAVR nie jest już rozwijany, zainstalowałem AVR Studio 6.0 i widzę, że troszeczkę się pozmieniało. Co proponujecie? Zostać przy ostatniej wydanej wersji WinAVR czy jednak przesiąść się na AVR Studio?

Czy w AVR Studio znajdę również gotowe funkcje dotyczące opóźnień i tego typu rzeczy, które w WinAVR były bardzo pożyteczne?

Mam bazę programów, funkcji z dawnych lat z obsługą i2c, 1-wire itp. czy będę mógł z nich korzystać również w AVR Studio?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 sie 2013, 5:57

Ostatnie wydanie WinAVR to 2010 rok wiec juz trochę temu. Wcześniej AVRStudio korzystało z WinAVR teraz AVRStudio 6.1 z atmelowskim toolchainem zupełnie sensownie wygląda i działa. Stare programy mogą zgłaszać jakieś uwagi lub błędy podczas komplacji. Jak jesteś przywiązany do winavr to możesz skorzystać z eclipse i cdt dla avr - bedziesz miał domyślnie winavr ustawiony (oczywiście trzeba winavr zainstalować). W eclipse zawsze możesz zmienić kompilator na atmel toolchain.
Ja jednak mimo wszystko chyba wolę AS6.1 :)

spark
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 25 lis 2004, 15:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: spark » 27 sie 2013, 7:18

Akurat w przypadku profesji jakiej jest programowanie, ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie jakie jest najlepsze środowisko do pracy na konkretną platformę i język, ludzie debatują o tym od lat i jedyną poprawną odpowiedzią jest - pracuj w takim środowisku, w jakim Tobie jest najwygodniej.

Sam osobiście jeszcze nie korzystałem z AVRStudio 6 ale podejrzewam, że posiada wiele usprawnień i narzędzi pozwalające przyspieszyć proces tworzenia oprogramowania dla AVR zapewne razem ze środowiskiem debuggera. Takie środowisko jest pewnie bardzo przydatne i funkcjonalne, jeżeli czujesz się w nim dobrze i swobodnie, korzystaj z niego.

Na moje szczęście Atmel udostępnił także na platformy Linuxowe/Windowsowe jak wspomniał Wojtek toolchainy, które można sobie bardzo dowolnie skonfigurować pod dowolny IDE. Ja osobiście korzystam z KDevelop ale może to być i równie dobrze stary dobry Programmers Notepad 2. Wszystko to kwestia czasu i chęci na konfigurację środowiska. W domu używam dystrybucji Slackware i przystosowanie jej do pracy z dostarczonym toolchainem wymagało dosłownie pół godziny i można było pisać programy.
[Q] pisze:Czy w AVR Studio znajdę również gotowe funkcje dotyczące opóźnień i tego typu rzeczy, które w WinAVR były bardzo pożyteczne?
Funkcje opóźnień dostarczane są w standardowych bibliotekach przez Atmel w nagłówku avr/delay.h, także zastosowane IDE nie ma tutaj znaczenia.
[Q] pisze:Mam bazę programów, funkcji z dawnych lat z obsługą i2c, 1-wire itp. czy będę mógł z nich korzystać również w AVR Studio?
Jeżeli są to pliki źródłowe i/lub biblioteki nie wiedzę przeszkód.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 27 sie 2013, 9:55

Ja nadal dla wygody, bo na szybko korzystam z WinAVR i Programmers Notepad2. Jak dla mnie jest to dość "lekki" zestaw i wygodny w korzystaniu, mimo że trzeba przerabiać plik konfiguracyjny.

Próbowałem się przesiąść na Eclipse, ale coś strasznie nie chciało ze mną współpracować zacinając się i nawet crashując system.
A z Atmela najnowszego wydania nie korzystam, bo mam tani programator USBasp i nie chce współpracować. Może kiedyś kupię bardziej zaawansowany i zrobię przejście.

Jednakże nic nie stoi na drodze z korzystania z WinAVR.
Popróbuj i sam się przekonaj co Tobie lepiej leży.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2077
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sie 2013, 21:50

Ja tam korzystam z Eclipse- intuicyjne środowisko mimo że ciężkie czasem do skonfigurowania pod AVR i C, ale są videoporadniki na szczęście :)

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 28 sie 2013, 12:59

[Q] pisze:Czy w AVR Studio znajdę również gotowe funkcje dotyczące opóźnień i tego typu rzeczy, które w WinAVR były bardzo pożyteczne?
Znajść znajdziesz, ale delay.h w wielu miejscach było bardziej bezużyteczne niż pożyteczne.
Mam bazę programów, funkcji z dawnych lat z obsługą i2c, 1-wire itp. czy będę mógł z nich korzystać również w AVR Studio?
Wiele się zmieniło. Sporo rzeczy poszło w niepamięć a do innych dostaniesz masę warningów żeby nie używać. Co by dalego nie szukać: cbi(), sbi(), SIGNAL()...

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 28 sie 2013, 19:57

Witam i pozdrawiam kolegę keruseykaryu, Dawno Cię nie było.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 28 sie 2013, 21:07

Dla tego porzuciłem AVRy, na rzecz PICów. BASCOM zasadniczo do mało czego się nadaje, C, trochę zbyt szybko ewoluowało jak na moje gusta, swego czasu było ciężko za tym nadążyć.
Na PICkach mam bezproblemowy kompilator CHITECH, który jest dosłownie żywcem kopią tego z PC-towego DOSa, co powoduje że jego nauka to przejrzenie paru listingów, w celu poznania, różnic, a tych nie ma znowu aż tak wiele. Przynajmniej mnie C, na PICi, bardzo się spodobało, na AVRach, porzuciłem C praktycznie po trzech pierwszych próbach, jego użycia, i nigdy więcej do niego nie podchodziłem.

[Q]
-
Posty: 13
Rejestracja: 24 mar 2013, 10:19
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: [Q] » 28 sie 2013, 21:37

Witam
Dziękuję za zainteresowanie tematem, tylko, że problem nie został rozwiązany. Dowiedziałem się wielu nowych rzeczy ale ciągle mam problem z podjęciem decyzji. W przeszłości korzystałem z WinAvr, mam starszego typu programator, raczej AVR Studio się z nim nie "dogada" więc póki co zostanę chyba jednak przy WinAVR a z nową wersją Studio zapoznam się z czasem o ile ten czas będzie dostępny w odpowiedniej ilości.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 31 sie 2013, 8:07

Akurat w przypadku profesji jakiej jest programowanie, ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie jakie jest najlepsze środowisko do pracy na konkretną platformę i język, ludzie debatują o tym od lat i jedyną poprawną odpowiedzią jest - pracuj w takim środowisku, w jakim Tobie jest najwygodniej.
Problem w tym że jeżeli sie pracuje zawodowo, jako programista, nie zawsze ma sie ten komfort pracowania w oprogramowaniu które nam pasuje.
Na pewno warto poznać Eclipse, ale do AVR Studio tez bym zaglądnął.

spark
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 25 lis 2004, 15:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: spark » 02 wrz 2013, 9:06

kayron pisze:Problem w tym że jeżeli sie pracuje zawodowo, jako programista, nie zawsze ma sie ten komfort pracowania w oprogramowaniu które nam pasuje.
Zgadzam się. Zawodowo często środowisko programowania jest niejako narzucane. Aczkolwiek jest to wywód ponad temat gdyż:
[Q] pisze:Teraz planuję powrót to programowania (jako hobby oczywiście)
Więc feel free.

[Q]
-
Posty: 13
Rejestracja: 24 mar 2013, 10:19
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: [Q] » 02 wrz 2013, 16:45

Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia
Środowiska Eclipse nie znałem i nigdy o nim nie słyszałem.
Wrócę do programowania z WinAVR, pracowałem już w nim więc chyba łatwiej będzie sobie wszystko przypomnieć. Jak będzie czas zajrzę do AVR Studio.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 02 wrz 2013, 17:59

[Q] pisze:Środowiska Eclipse nie znałem i nigdy o nim nie słyszałem.
To polecam http://mirekk36.blogspot.com/2013/06/ec ... ednym.html i jeszcze kilka artykułów na ten temat z tego bloga.

ODPOWIEDZ