Trafo z TV plus TPN-31 problem spalił się tranzystor

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Spanner
Użytkownik

Trafo z TV plus TPN-31 problem spalił się tranzystor

Post autor: Spanner » 18 sie 2013, 12:54

Witam mam taki problem zrobiłem układ tego http://www.technopasje.ugu.pl/samowzbud ... tor_wn.htm typu rezystory 20Ω i 220Ω. Fajnie działało ładny łuk elektryczny do około 16mm ale chciałem czegoś więcej. Podłączyłem powielacz TPN-31. Podłączyłem tak:

Gruby przewód z uzwojenia do U~
jedna z nóżek trafa do A

Przewody do generowania łuku były tak ze jeden to ten kabel od powielacza gruby(wyjście na kineskop) a drugi to był odprowadzony od A i nożki trafa.

No i włączam przetwornice idą ze 4 ampery zbliżam do siebie te kabelki.. nagle piękna niebieska iskra około 30mm strzeliła i w tym samym momencie pobór prądu ponad 10A (miernik stracił zakres) zasilałem z toroida od halogenów bo nie mam nic innego. Po odłączeniu powielacza po włączeniu samej przetwornicy takie same objawy... zwarcie CE BD249.

Tylko ja się pytam dlaczego?? i Co zrobić by tego uniknąć następnym razem??
Sposób podłączenia powielacza zaczerpnąłem z EdW 11/2006

Pozdrawiam

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 21 sie 2013, 18:10

Spanner pisze:Tylko ja się pytam dlaczego?? i Co zrobić by tego uniknąć następnym razem??
Bo ten tranzystor to do liniówki jest a nie do impulsówki. To ma tylko 60V breakdown votage.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 21 sie 2013, 22:21

Dziwi mnie tylko ze uszkodzenie nastapilo dopiero po dolaczeniu powielacza... Hmm a jakj model tranzystora zastosowac w takim ukladzie?

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 22 sie 2013, 15:08

BU208, BU508A.
Uszkodzenie mogło nastąpić, bo zmienił się charakter obciążenia, na bardziej pojemnościowe. Może to powodować większe przepięcia na pierwotnym.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 26 sie 2013, 16:17

Witam, zdecydowałem się jednak na ZVS flyback driver.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ