kompletowanie czesci do nadajnika pytanie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
mejson455
-

kompletowanie czesci do nadajnika pytanie

Post autor: mejson455 » 24 lip 2013, 0:50

Witam
Chcę skonstruować mini nadajnik cb i mam kilka pytań od czego zależy wartość rezystorów, kondensatorów itp w układzie ?
Wzór na to jest jakiś ? Prawo ohma ?
Czym się kierować przy tym ?
I czy tylko ode mnie zależy jak rezystory i inne rzeczy będą ułożone tzn czy szeregowo czy równolegle ?
W necie znalazłem schemat mini nadajnika cb i tam rezystory prawie wszystkie były ulozone szeregowo tylko jeden równolegle wiec stad moje pytanie.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 lip 2013, 17:13

Hej,
pytania nie da się odpowiedzieć w prost. Elektronika rządzi się własnymi prawami, a opisują je m.in. prawa Kirchhoffa czy Ohma. Inną sprawą jest to w jaki sposób są połączone ze sobą elementy, ponieważ istnieją "pewne kombinację" połączonych ze sobą elementów które maja specyficzne właściwości. Chodzi tu głównie o tzw. punkt pracy danego elementu czy całego układu. Odpowiednie spadki napięć czy wartości prądu.
Stosując układy scalone często sam producent podaje w nocie katalogowej specyficzne układy, czasem nawet gotowe schematy, a na pewno minimalne/maksymalne jak również typowe napięcia i prądy wejść/wyjść w układzie scalonym. Można się spotkać z nietypowym wykorzystaniem jakiegoś elementu, ale to już jest wyższa szkoła i często potrzeba do tego nie mało doświadczenia już pomijając fakt znania technik prawidłowego "funkcjonowania" elementu.

mejson455
-

Post autor: mejson455 » 24 lip 2013, 21:52

to jak chce zrobić coś podobnego do tego:
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2406. ... 394c2bbad4
to tu autor jak dobierał elementy tak jak ty mówiłeś ?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 25 lip 2013, 16:43

A skąd ja mam wiedzieć co mu po głowie chodziło. Napisz do autora, a może odpowie.
Szczerze powiedziawszy to lepiej kup gotowy złożony kit, bo ty sobie coś policzysz na kartce, a tolerancja elementów i tak zrobi swoje ;)

ODPOWIEDZ