Witam!
Niema uwag co do długiej żywotności LED i wiąże się ona z takim prądem aby długo i jasno LED świecił, i jedynie mały prąd LED spełnia ten warunek, a nie jak dla reklamy firm podają tylko długą żywotność LED a nie ich małą żywotność dla takiego prądu jaki jest w latarkach.
Na schemacie zaznaczyłem podkreśleniem prąd długiego i jasnego świecenia LED o mocy P=0.1W, jeśli wcześniej nie była zasilona dużym prądem i się nie wypaliła, bo to zależy tylko od rosnącego prądu LED.
Jest pokazany przykład zasilania oświetlenia związanego z dynamem rowerowym i układ daje 10sekund świecenia po zatrzymaniu się roweru.
Płytka zasilania dotyczy LED o mocy P=3W i prąd wynosi Id=75mA max. i jest krytycznie mała i wymaga nie małej precyzji montażu.
Obudowę na lustra LED podałem jako stożkowe wykroje i wzory, dla blachy obudowy.
Płytki nie mają zaznaczonych miejsc na diody i łatwo jest je jakoś po swojemu wlutować.
Latarki i długa żywotność LED
Latarki i długa żywotność LED
- Załączniki
-
- Pcx LED.GIF
- (15.59 KiB) Pobrany 2149 razy
-
- LED.GIF
- (21.62 KiB) Pobrany 2303 razy
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2013, 15:16 przez olah157, łącznie zmieniany 6 razy.
Re:Latarki i długa żywotność LED
Ale jakoś się pomyliłem i to samo jest w dwóch działach -może z któregoś jeden taki temat wyleci?.
Nie pamiętam gdzie wcześniej dałem taki temat, ale po co usuwać coś tak praktycznego, jeśli jest to w właściwym dziale.
Takie zasilanie LED jest właśnie problematyczne, bo dobrze nie produkują tych rzeczy i ukrywają prawidłowy fakt zasilania LED -choćby tylko nie pisząc o tym, ale z wykresów i z praktyki wiem jak zasilać LED.
ps. tak naprawdę to mi kradną moje informacje i nie jeden raz je robię od nowa i poprawiam.
Nie pamiętam gdzie wcześniej dałem taki temat, ale po co usuwać coś tak praktycznego, jeśli jest to w właściwym dziale.
Takie zasilanie LED jest właśnie problematyczne, bo dobrze nie produkują tych rzeczy i ukrywają prawidłowy fakt zasilania LED -choćby tylko nie pisząc o tym, ale z wykresów i z praktyki wiem jak zasilać LED.
ps. tak naprawdę to mi kradną moje informacje i nie jeden raz je robię od nowa i poprawiam.
W moim przypadku nie jeden nie wierzył i nie wierzy że w ogóle mogłem coś dobrze zrobić lub w informacji podać, bo ta genetyka była znana i jakoś zależna od ogółu.
Uparłem się i od razu nie było takiej mojej precyzyjnej informacji, a skoro dopiąłem swojego to tak jakby się nauczyłem i mając tak obszerną swoją informację to obecnie podaję talko ciekawe rzeczy -sam nie zmienię czegoś w audio technice, ale kto lubi majsterkować to może coś dobrego z tego mieć, tym bardziej że obecne konstrukcje zależne są od cyfrowej techniki.
Moje rysunki-projekty węzły prądowo-napięciowe mogą być dobre dla każdego specjalisty i wojskowego też, bo są w tym względzie duże zaległości.
Uparłem się i od razu nie było takiej mojej precyzyjnej informacji, a skoro dopiąłem swojego to tak jakby się nauczyłem i mając tak obszerną swoją informację to obecnie podaję talko ciekawe rzeczy -sam nie zmienię czegoś w audio technice, ale kto lubi majsterkować to może coś dobrego z tego mieć, tym bardziej że obecne konstrukcje zależne są od cyfrowej techniki.
Moje rysunki-projekty węzły prądowo-napięciowe mogą być dobre dla każdego specjalisty i wojskowego też, bo są w tym względzie duże zaległości.