Biorę pod uwagę skrzynkę dla domku rodzinnego: kilkanaście bezpieczników 16A, kilka 10A, dwie różnicówki ( góra i dół ), kontrolka faz, FR, ogranicznik przepięć, i np jeden bezpiecznik siłowy.
Zastanawia mnie czy są jakieś ogólne zasady prowadzenia wszystkich przewodów w samej skrzynce, czy lecimy jak nam wygodnie? Czy duża ilość przewodów nie spowoduje nagrzewania się? I czy w ogóle mogą wystąpić jakieś anomalia czy problemy z powodu nie fachowego podłączenia takiej skrzynki? I co powoduje te problemy?
Bezpieczne podłączenie skrzynki rozdzielczej
-
korfanty33
- Użytkownik
Re: Bezpieczne podłączenie skrzynki rozdzielczej
z doświadczenia powiem tak jak będzie estetyka to prawie dobrze , jak galimatias to może powstać błąd w połączeniachDawid2379 pisze:Zastanawia mnie czy są jakieś ogólne zasady prowadzenia wszystkich przewodów w samej skrzynce, czy lecimy jak nam wygodnie?
mogą wystąpić zakłócenia - ale to żadkość przy tego typu sprzęcie .Dawid2379 pisze: Czy duża ilość przewodów nie spowoduje nagrzewania się? I czy w ogóle mogą wystąpić jakieś anomalia czy problemy z powodu nie fachowego podłączenia takiej skrzynki? I co powoduje te problemy?
Ja widziałem przewody z czujkami np suchobiegu (chyba rezystancyjne )prowadzone z silnikiem zasilanym z Napędy typu "falownik" tak że teraz są awarie ale to świadczy o firmie
.