Bascom - wysyłanie informacji do komputera o typie urządenia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Bascom - wysyłanie informacji do komputera o typie urządenia

Post autor: siekierzyński » 25 gru 2012, 0:49

Witam,

Kiedyś miałem taką starą myszkę do komputera na port szeregowy COM. Jak ja podłączało, to komputer musiał skądś wiedzieć, że to jest myszka.

Chce sobie przerobić czytnik kodów kreskowych na wersję z Bluetooth BTM222 (czytnik ma RS232). Zastanawiam się tylko w jaki sposób obejść problem odczytu danych z portu szeregowego. Nie chciałbym bawić sie w jakieś programy, które by nasłuchiwały tego portu a potem symulowały kliknięcia klawiszy. Można by było po między czytnikiem a BT dać ukontoler, który by wysyłał ciąg znaków do komputera, a ten rozpoznawał by czytnik jako dodatkową klawiaturę i reszta odbywała by się automatycznie.

Jest taka możliwość?

Wesołych Świąt :-)

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 gru 2012, 0:16

Mysze COM nie są wykrywane przez komputer. To oprogramowanie musi zapewnić myszce zasilanie i wiedzieć co zrobić z danymi wysłanymi przez myszkę.
Czytnik kodów kreskowych to zupełnie inna bajka, masz wersje na ps2 i com, które nie są ze sobą kompatybilne/zamienne. Zdradź może więcej szczegółów, bo na ten moment nie ogarniam co chcesz zrobić.

Co do udawania innego urządzenia, nie ma problemu żeby uC przyjmował dane po porcie RS i udawał klawiaturę ps2 lub usb.
Jest też możliwość żeby PC przyjmował dane po rs i jakiś program udawał stukanie w klawiaturę. Podobno 'AutoHotKey' umie takie coś zrobić, jednak nie obiecuję kompatybilności z nowym systemem i wersją x64.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 29 gru 2012, 0:26

Chodzi mi o to, aby z wersji przewodowej (PS2) czytnika kodów kreskowych zrobić wersję do laptopa, ale bezprzewodową na BT. Mam jeden BT222 luzem, którym kiedyś się bawiłem dla zabawy i działa dobrze. W z dokumentacji czytnika wynika, że jest możliwe podłączenie PS2/RS232/USB.

EDIT:
Ertew pisze:Co do udawania innego urządzenia, nie ma problemu żeby uC przyjmował dane po porcie RS i udawał klawiaturę ps2 lub usb.
Coś więcej na ten temat?
Bo mi chodzi o to, że jak sparuję BT222 z laptopem, to po prostu jest port szeregowy, a ja bym chciał, żeby to była klawiatura. Chyba, że jest coś, jakiś układ, co z jednej strony przyjmuje RS232, a z drugiej strony udaje klawiaturę?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 gru 2012, 1:01

Oto przykładowy projekt: http://www.krezac.net/avr/yake-en

Jeśli chcesz użyć ps2 lub usb i na jednym końcu chcesz połączyć skaner z bt222, to na drugim końcu potrzebujesz kolejny bt222 i mikroprocesor.
Myślę że dużo korzystniej będzie sparować bt222 z blututem wbudowanym w laptopa i od strony oprogramowania udawać klawiaturę systemową, łapiąc kody z portu com/blutut.

Spróbuj zainstalować AHK i uruchomić ten skrypt:
http://www.autohotkey.com/board/topic/2 ... le-script/
Jeśli jakkolwiek zadziała na twoim systemie, to pomogę przy zrobieniu mostka skaner na com -> klawiatura systemu.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 29 gru 2012, 11:55

Czyli wychodzi na to, że lepiej sparować po BT i w kompie dać program udający klawiaturę... A chciałbym też, żeby to było rozwiązanie uniwersalne, czyli do każdego komputera. Jak bd miał okazję, to przetestuję ten AHK.

ODPOWIEDZ