Jaki prostownik zrobić?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
Markus
-
Posty: 46
Rejestracja: 30 cze 2011, 7:55
Lokalizacja: Zoppot
Kontakt:

Post autor: Markus » 23 kwie 2013, 12:06

arek1996 pisze: (...) Zależy jakiej mocy trafo masz. I = U/R
I tutaj jest mi ciężko powiedzieć. Naprawiam dla znajomego stary prostownik (pewnie sprzed 30lat minimum). Transformator nie ma żadnych oznaczeń a cała "elektronika" w urządzeniu jest mocno chałupnicza (różne diody, wszystko sklecione na pająka, antyczny amperomierz, obudowa z byle czego).

Istnieje jakiś w miarę prosty sposób na oszacowanie mocy bez rozbierania transformatora?

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 23 kwie 2013, 14:06

Zmierz lub oszacuj przekrój rdzenia i podnieś do kwadratu to otrzymasz moc trafa.

bear
-
Posty: 59
Rejestracja: 18 gru 2012, 1:08
Lokalizacja: Lodz

Post autor: bear » 01 maja 2013, 18:08

Jak tak układ, bo szukam i szukam jakiegoś dobrego układu który rozłączał by ładowanie przy konkretnym napięciu na akumulatorze. Prostownik będzie na 12 i 6 V

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 04 maja 2013, 18:43

jeśli chodzi o automatykę wyłączającą to polecam AVT2769

Awatar użytkownika
Markus
-
Posty: 46
Rejestracja: 30 cze 2011, 7:55
Lokalizacja: Zoppot
Kontakt:

Post autor: Markus » 13 maja 2013, 17:57

Dzisiaj udało mi się złożyć wszytko w całość i niestety układ w żaden sposób nie reguluje mi prądu ładowania. Do układu testowego wlutowałem zwykłe kondensatory, to może być tego wina?

bear
-
Posty: 59
Rejestracja: 18 gru 2012, 1:08
Lokalizacja: Lodz

Post autor: bear » 13 maja 2013, 21:56

No ja wypalam w tym tygodniu płytkę do układu i ją lutuję. Co prawda nie mam jeszcze obudowy do prostownika ale chce mieć juz wszystko gotowe. Co do prostownika to:

-transformator toroidalny 250 VA 220V (12V 21A)
-bezpiecznik termiczny
-bezpiecznik na uzwojeniu wtórnym i pierwotnym
-diody prostownicze każda z nich umieszczona na blaszcze w kształcie prostokątu
-system automatycznego chłodzenia (wiatrak z ATX)
-regulator napięcia (max 14.4 V)
-zabezpieczenie przed zwarciem i odwrotnym podłączeniem

Jak myślicie co można jeszcze dodać/zmienić do tego prostownika?

ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 14 maja 2013, 17:05

Do tego co wymieniłeś to:

- automatyczna kontrola naładowania

- przejście w stan podtrzymania po naładowaniu

bear
-
Posty: 59
Rejestracja: 18 gru 2012, 1:08
Lokalizacja: Lodz

Post autor: bear » 14 maja 2013, 17:45

Układ przestaje ładować aku gdy na zaciskach napięcie dojdzie do 14.4 V a startuje gdy spadnie poniżej 13.8 V.
Myślę jeszcze nad kontrolą prądu ładowania

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2088
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 maja 2013, 19:24

Szczerze za dużo elektroniki i automatyki, jak na tak proste urządzenie jakim jest prostownik.
Jeżeli coś się zepsuje szukanie usterki to koszmar.
No i co się stanie jak jakieś zabezpieczenie ulegnie uszkodzeniu ?
Ogólnie uważam osobiście że za dużo automatyki, oducza myślenia i dobrych nawyków, a wtedy łatwo o wypadki typu pożar w garażu.
Takie pytanie poboczne.
Napędzisz tym wiertarkę akumulatorową na 14,4V czy automatyka zgłupieje ?

bear
-
Posty: 59
Rejestracja: 18 gru 2012, 1:08
Lokalizacja: Lodz

Post autor: bear » 14 maja 2013, 20:06

Czy ja wiem czy za dużo automatyki. To kilka rezystorów, tyrystor przekaźnik diody led i potencjometr a sam układ jest dziecinnie prosty. A w dodatku został sprawdzony i nie było z nim żadnych problemów. Taka automatyka się przydaje gdy np. podłączymy prostownik do aku i musimy gdzieś wyjść. Nie boimy się że akumulator będzie ładowany w nieskończoność i że coś się z nim stanie.
Co do twojego pytania to będzie przełącznik do pracy "auto" i "ręcznej". Tryb ręczny omija układ i podaje wyprostowane napięcie odrazu na zaciski więc można śmiało wykożystać go do napędzania wkrętarki czy jako garażowy zasilacz.
Jeśli ktoś nie lubi automatyki to i można w trybie ręcznym ładować aku i wtedy układ będzie zbędnym balastem. Nasz automatyczny prostownik zmieni się w klasyczną puszkę która ładuję akumulatory przez następne 20 lat ;)

bear
-
Posty: 59
Rejestracja: 18 gru 2012, 1:08
Lokalizacja: Lodz

Post autor: bear » 30 maja 2013, 22:58

Dziś zacząłem montować inny prostownik który będzie składał się tylko z trafa+mostka i innych dupereli. Jednak mam problem co do doboru przewodów i ich przekroju. Trafo będzie o mocy około 12-15A przy 12V. Nic większego do tej obudowy nie wejdzie.
I teraz pytanie o przewody, czy przewód o średnicy 1mm (sama wiązka bez izolacji) będzie w stanie utrzymać około 12A ciągłem pracy czy może to za mało? Liczyłem wzorem i sprawdzałem w tabeli i wychodzi że da rade utrzymać tylko 9A ciągłej pracy.
Przewody mają być zastosowane pomiędzy trafem a mostkiem i mostkiem a przekaźnikiem. Później to wszystko schodzi sie do kostki do której będą przykręcane przewody wyjściowe do ładowania. Co myślicie o tym?

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 31 maja 2013, 9:17

Nawet krótki będzie się grzać ( i to dość mocno, bo to gęstość 8-10A/mm^2 ). Ale wytrzyma. A do tego spadek napięcia na nich. Ja użyłbym 2,5^2, a nawet 4^2 dla tak dużych prądów, szczególnie przy dłuższym czasie. Jak długie mają być te przewody ?

bear
-
Posty: 59
Rejestracja: 18 gru 2012, 1:08
Lokalizacja: Lodz

Post autor: bear » 31 maja 2013, 12:26

Tu się nie zrozumieliśmy bo to przewody wewnątrz prostownika do łączenia poszczególnych elementów. Max 15cm ;P

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 31 maja 2013, 19:37

Do połączeń sterowania 1mm całkiem starczy, ale do dużych prądów daj grube. Właśnie wewnątrz, bo jest gorsze chłodzenie.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2088
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 01 cze 2013, 18:38

Przy prądzie 12A lepiej dać 2,5mm².

ODPOWIEDZ