miernik PMLCDL "wariuje"

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Frog_Qmak
-
Kontakt:

miernik PMLCDL "wariuje"

Post autor: Frog_Qmak » 26 sie 2012, 12:20

Witam,
mam problem, gdyż chciałem zbudować jako prezent urodzinowy termometr (dwa LM35 na przełączniku). Niestety nie obyło się bez problemów- miernik często pokazywał "randomowe" liczby, jednak po wlutowaniu foliowego kondensatora (470nF) między masę i INLO problem wydaje się być zażegnany. Jednak po dłuższej pracy woltomierz zaczyna wskazywać "000"; gdy się go na chwilę wyłączy, znów pokazuje normalnie temperaturę. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną czegoś takiego, a termin dania prezentu się zbliża:/ Woltomierz zasilany jest z oddzielnego transformatora+78l09, następnie dość długi przewód (skrętka ethernetowa, gdyż prowadzę tam jeszcze +/- i masę dla termometrów), za to na samym mierniku dolutowałem jeszcze kondensator 100uF i jakiegoś ceramika, napięcie wygląda na stabilne 8,8V, z tego samego źródła zasilana jest jeszcze jedna dioda LED. Czy macie może jakiś pomysł, dlaczego moduł wariuje? Losowe cyfry jeszcze mogły na coś wskazywać, ale zera? Będę wdzięczny za każdą próbę pomocy!

buliz
-

Post autor: buliz » 26 sie 2012, 21:53

Jakbyś wstawił jakiś szkic coś więcej dałoby się powiedzieć. Problemem może być ta skrętka. Ponieważ niektórych sygnałów nie można puszczać razem na jednej parze. Skrętka jest po prostu na poszczególnych parach dość sporym kondensatorem. I to może sprawiać problemy.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2012, 22:02 przez buliz, łącznie zmieniany 1 raz.

Frog_Qmak
-
Kontakt:

Post autor: Frog_Qmak » 26 sie 2012, 21:58

Frog_Qmak pisze:Woltomierz zasilany jest z oddzielnego transformatora+78l09
nie ma tam żadnej filozofii, trafo, stabilizator, kondenstory i miernik, LM35 zasilane są z oddzielnego trafa, przełącznikiem przełącza się wyjście odpowiedniego z nich do modułu

buliz
-

Post autor: buliz » 26 sie 2012, 22:03

Frog_Qmak pisze:
Frog_Qmak pisze:Woltomierz zasilany jest z oddzielnego transformatora+78l09
nie ma tam żadnej filozofii, trafo, stabilizator, kondenstory i miernik, LM35 zasilane są z oddzielnego trafa, przełącznikiem przełącza się wyjście odpowiedniego z nich do modułu
Przepraszam zmieniłem posta w pierwszym momencie nie doczytałem.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 29 sie 2012, 20:46

A czy przypadkiem nie przełączasz tylko "gorącego" przewodu który idzie od LM'a do miernika??

Podłącz te LM'y przez przełącznik 2 sekcyjny (masa i sygnał) a może być nawet 3 sekcyjny (jedna sekcja na przewód zasilający). Napisz co się dzieje.

Wypadało by sprawdzić każdego z tych LM'ów po kolei przez dłuższą chwilę, być może po dłuższym czasie sam LM35 szwankuje, ale w czasie testów odłącz tego drugiego, nietestowanego.

Mierniki o których mówisz są bardzo dziwne. Jak wiadomo (lub nie :razz:) dwa takie mierniki nie mogą pracować na wspólnym zasilaniu. Kiedyś podczas testowania nie odpiąłem masy, a jedynie samo zasilanie od tego drugiego miernika i wtedy ten zasilany normalnie też szalał.

Najlepiej machnij nam jakiś schemat jak to wygląda, bo jak wiadomo, "ogoniasty tkwi w szczegółach" :wink: Jeśli nie chce Ci się spędzać dużo czasu nad schematem, to narysuj go odręcznie na kartce i zró fotkę, to najszybszy sposób na schemat :idea:

ODPOWIEDZ