Zdalne sterowanie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Zdalne sterowanie

Post autor: Strzeminator » 09 lut 2012, 0:42

Witam, przymierzam się do zrobienia zdalnie sterowanego włącznika oraz walkie-talkie. Przeszukałem w sumie sporo tematów oraz wyników z google, liczyłem na to, że znajdę coś na elektrodzie, ale po przeczytaniu kilkunastu tematów (może nawet i więcej) gdzie zwykle padały odpowiedzi w stylu rozbierz autko, dzwonek bezprzewodowy (tego już akurat próbowałem z dobrym skutkiem) oraz kilka ciekawszych, w których doradzano skorzystanie z modułów 433 MHz (ale wolę zrobić te układy na tranzystorach) dałem sobie spokój z dalszym przeszukiwaniem tematu na polskich stronach. Znalazłem kilka ciekawych stron zagranicznych z interesującymi schematami z których najciekawiej wygląda ta:

http://www.talkingelectronics.com/proje ... nks-1.html

Dokładniej chciałbym zbudować walkie-talkie oraz nadajnik i odbiornik 1 kanałowy z kwarcem z tej stronki. Układy wyglądają na dość proste i nie oczekuję od nich znakomitych osiągów, wystarczy jak będzie zasięg minimum 10m i będzie ok.

A teraz pytania:

1. Czy te układy mają prawo działać?

2. Czy z użyciem podstawowych narzędzi takich jak multimetr, sonda w.cz./miernik natężenia pola (które też będę musiał zrobić) będzie można prawidłowo zestroić nadajnik i odbiornik? To chyba najtrudniejsza część zadania :???:, a nie mam zabawek typu oscyloskop.

3. Jaka będzie podatność na zakłócenia? 27 MHz to przecież pasmo dla CB i aparatury RC.

4. Może ktoś z Was polecić jakąś literaturę dotyczącą sterowania radiowego, radiotelefonów itp.? Interesuje mnie książka, w której będę również przykładowe praktyczne realizacje opisywanych układów.

ODPOWIEDZ