Odseparowane masy w ukladzie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Odseparowane masy w ukladzie

Post autor: kaliska5 » 21 sty 2012, 13:05

Witam.Szukam rozwiązania które pozwoli mi na pomiar napięcia ładowania akumulatora gdzie masa jest odseparowana.Mam urządzenie które posiada zasilacz buforowy ale masa układu ładowania jest odseparowana od masy układu.Mierze napięcie na głównym module ale chciałbym tez mierzyć napięcie ładowania i nie bardzo wiem jak się za to zabrać.Czytam coś o wzmacniaczach różnicowych ale czy któryś z kolegów obeznanych w tematyce naprowadziłby mnie na temat? Z góry dziękuje za pomoc.

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 22 sty 2012, 8:29

Może naszkicuj to chociaż blokowo jak to wygląda. Chcesz mierzyć co? Napięcie na akumulatorze podczas ładowania? Który układ ma mierzyć to napięcie układ ładowarki czy układ który ma być zasilany z tego akumulatora? Domyślam się że układ który ma być zasilany no bo piszesz o separacji mas. Tak czy tak narysuj to chociażby blokowo.

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 22 sty 2012, 16:56

Postaram się to jak najjaśniej opisać ponieważ do rysowania nie mam talentu.Urządzenie składa się z płyty głównej i zasilacza buforowego.Zasilacz buforowy ma podłączony akumulator,w razie braku zasilania zasilane jest jest z niego urządzenie.Układ ładowania aku i główna płyta ma rozdzielone masy.W swoim projekcie mierze napięcia na głównej płycie (również z niej zasilam cały układ pomiarowy oparty o AVR).Teraz chciałbym dołożyć pomiar napięcia aku ale przeszkadza mi w tym właśnie ten rozdział mas.Poczytałem trochę i pomyślałem o pomiarze różnicowym przez atmega32 ale czy to ma sens ?

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 22 sty 2012, 17:49

To przy przejsciu na zasilanie z aku przełaczasz masę i + akumulatora jakimś przekaźnikiem? Po co te masy masz wogóle rozłaczone?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 22 sty 2012, 19:33

Jeśli jest konieczne rozłączenie mas to można pójść inna drogą. Przetwornik napięcia na częstotliwość i pomiar na transoptorze częstotliwość. wszytko sprowadza się do kalibracji i pewnie kompensacji temperaturowej.

Obrazek
źródło

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 22 sty 2012, 20:08

Można zrobić nawet tor analogowy na transoptorze z podwójnym fototranzystorem. Będzie prościej. Ale autor nie wymaga całkowitej separacji galwanicznej, chce tylko oddzielne masy. Ważne pytanie to jaka jest spodziewana różnica potencjałów między tymi masami?

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 22 sty 2012, 20:19

Dopóki poeta nie narysuje co ma na myśli to cała reszta pozostaje gdybaniem. Tu nie chodzi o sposoby odseparowania obwodów, bo to można zrobić na kilka sposobów, tylko o sprecyzowanie przez autora tematu problemu jasno i czytelnie :)

Będzie rysunek chociażby blokowy to będzie można coś doradzić. Narysuj to odręcznie na kartce i wklej zdjęcie.

Jeśli w ładowarce masz mikrokontroler to masz i przetwornik A/C i sprawa jest prosta, tylko trzeba dołożyć transoptor lub transoptory do wysłania zmierzonej wartości do głownego układu. A jeśli nie masz mikrokontrolera to możesz przesłać napięcie poprzez np IL300 do głównego układu i tam go mierzyć.

Cały czas mnie intryguje to rozdzielenie "tylko" masy. Nie jest czasami tak że w zasilaczu buforowym masz ptrzetwornicę izolowaną DC/DC która zasila twoją płytę główną, a sama ta przetwornica jest zasilana albo z akumulatora albo z zasilacza sieciowego, jednocześnie jest tam układ ładowania akumulatora?

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 24 sty 2012, 17:38

Przepraszam ze nie odpisywałem.
Cały czas mnie intryguje to rozdzielenie "tylko" masy. Nie jest czasami tak że w zasilaczu buforowym masz ptrzetwornicę izolowaną DC/DC która zasila twoją płytę główną, a sama ta przetwornica jest zasilana albo z akumulatora albo z zasilacza sieciowego, jednocześnie jest tam układ ładowania akumulatora?

Dokładnie tak jest.

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 sty 2012, 17:54

Więc zrób tak jak mówiłem, wyslij np transoptorem IL300 lub innym służącym do przesyłu wartości analogowych napięcie z aku podczas ładowania. Aby to zrobić podaj je na odpowiedni dzielnik i potem jako napięcie wejściowe do układu np. takiego jak tu https://elportal.pl/ea/crozukl004.html , a następnie po stronie twojej płyty głównej do przetwornika A/C twojego mikrokontrolera.

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 24 sty 2012, 20:19

Dziękuje za informacje.Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ