Sterownie pompy C.O

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Sterownie pompy C.O

Post autor: Damian89 » 09 gru 2011, 21:13

Witam
Panowie potrzebna mi wasza pomoc, mam w domu zwykły piec do centralnego ogrzewania, nie ma do niego sterownika, natomiast w instalacji grzewczej jest zainstalowana pompa do rozprowadzania ciepła na grzejniki, nie jest ona niczym sterowana, włączana jest za pomocą zwykłego włącznika, w domu mam złośliwych lokatorów, co potrafią iść i wyłączyć pompę, co skutkuje grzaniem jednej części budynku, nie istnieje możliwość pozbycia się ich bynajmniej teraz (sprawy prawne). Pytanie moje jest następujące czy jest jakiś mini sterownik, który by włączał pompę automatycznie (wtedy z czujnikiem temperatury), który zmieściłby się w puszce natynkowej? Jeżeli tak to proszę o jakieś sugestie.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 22:23 przez Damian89, łącznie zmieniany 1 raz.

atelszewski
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 12 sie 2005, 9:36
Lokalizacja: Banie

Post autor: atelszewski » 09 gru 2011, 22:13

Witam,

Po pierwsze, ale oczywiście nie złośliwie, "natynkowej" a nie "nad tynkowej", co może ułatwić ci ewentualne poszukiwania.

Ten sterownik ma się zmieścić w puszce instalacyjnej, żeby trudno było go wyczaić?
Jesteś w stanie sam zbudować układ na płytce?
Ewentualnie google z hasłem "termostat do pompy co".

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 09 gru 2011, 22:22

Dziękuje za dbałość o język polski, zbudowanie układu na płytce to wszystko zależy od stopnia skomplikowania danego projektu, dokładnie tak żeby nie można było go zlokalizować a jak wiadomo najciemniej pod latarnia

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 09 gru 2011, 22:39

Ale skoro chcesz to ukryć to pozostaje kwestia kabli od czujnika.Mozna by to zrobić na Attiny13 + czujnik.Całość zasilana beztransformatorowo.Myślę ze w puszce zmieściłoby się bez problemu.Tylko jak ukryć czujnik i kable od niego.

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 09 gru 2011, 22:54

Spoko pompa przecież tez jest zasilana :wink: czujnik gdzieś blisko bym zamontował a kable od niego ukrył przy przewodzie zasilającym pompę, no to tylko jakiś schemacik by się przydał z elementami i do dzieła, tylko żadnego programowania nie mam po prostu czym :sad:

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 10 gru 2011, 7:52

Bez programowania raczej się nie obejdzie jeżeli chcesz sterować pracą pompy za pomocą sterownika o takich wymiarach. Jak potrafisz to rozbierz wyłącznik i zewrzyj oba styki (możesz też połączyć oba przewody za pomocą kostki) wtedy pozycja wyłącznika nie będzie miała znaczenia, bo zawsze będzie włączone (mam nadzieję, że poza tym masz jakieś zabezpieczenie silnika pompy? - można by ją wtedy załączać i wyłączać poprzez bezpiecznik o ile nie masz zamiaru robić tego zbyt często). Tak skomplikowaną operację wykona Ci każdy elektryk, więc jak nie wiesz co do czego to lepiej komuś zapłać. Będzie bezpieczniej dla Ciebie i dla lokatorów. Tak poza tym to sterowanie powinno odbywać się raczej po stronie pieca, a nie po stronie pompy, bo przecież ciepło z pieca musi zostać odprowadzone. Najlepiej było by sterować i piecem i pompą jednocześnie. Sterowników jest pełno w internecie, więc http://www.google.pl i do dzieła.

Nie rozumiem tylko jak wygląda grzanie jednej części budynku skoro pompa nie działa w tym obiegu?

Zakładając, że pompa ma pracować non stop Tobie chyba bardziej chodzi o sygnalizację jej wyłączenia lub sterownik, który będzie ją załączał o danym czasie od jej wyłączenia za pomocą wyłącznika, wtedy lokatorzy nie będą wiedzieli co jest grane.

Np. Styki rozwarte - pompa pracuje. Styki zwarte - pompa wyłącza się na 5 min i zaczyna pracować po upływie 5 min. Rozwarcie styków powoduje zatrzymanie pompy na kolejne 5 min, po tym czasie sterownik uruchamia pompę. Do tego wystarczy najzwyklejszy układ czasowy. Albo zwarty - pompa włączona. Styk rozwarty pompa zatrzymuje się na 5 min. Po zwarciu pracuje bez przerwy, po rozwarciu znowu się zatrzymuje. Przewody można ukryć po prostu ich nie montując (sterownik radiowy - wymaga dodatkowego zasilania).

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 gru 2011, 8:34

Nie rozumiem tylko jak wygląda grzanie jednej części budynku skoro pompa nie działa w tym obiegu?
Wcześniej CO robiło się zgodnie ze sztuką, tak by działało grawitacyjne, obecnie to wpakowanie rureczek dziesiątek czy dwunastek i wymusić obieg , ot cała instalacja.

Jako, że nigdzie nie napisałeś gdzie ten czujnik ma być umieszczony, to podpowiem że ma być na kotle lub jeśli istnieje częściowy obieg [ grawitacyjny] to na "zasilaniu ". Najzwyklejszy komparator + termistor ntc + przekaźnik. Cała filozofia. Jak by się postarać to można zrobić na tranzystorach + przekaźnik 230V , albo nawet na tyrystorze. Należy jednak wykonać to bardzo starannie by niemieć nikogo na sumieniu.


Dodam jeszcze że istnieją bimetaliczne "komparatory" umieszczane na "zasilaniu" . Profesjonalnie nazywa się to chyba Termostat przylgowy TCR

tak to mniej więcej wygląda
Obrazek

ODPOWIEDZ