Czterokanałowy termometr cyfrowyAVT 2389

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Czterokanałowy termometr cyfrowyAVT 2389

Post autor: StaFid » 14 paź 2011, 18:05

Witam
Ostatnio zmontowałem termometr cyfrowy z kitu AVT 2389. Problem polega na tym że odczyt z czujnika którego długość przewodu jest o wiele dłuższa od pozostałych trzech jest niższy około 2,5 stopnia. Myślę że wpływ na to ma właśnie długość przewodu (jego oporność. W opisie kitu nie ma jednak wzmianki o tym problemie. Jak ten problem rozwiązać?
Pozdrawiam
Stanisław

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 14 paź 2011, 18:33

Zalewałeś czymś ten czujnik?

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Post autor: StaFid » 14 paź 2011, 19:29

Tak. Wszystkie cztery umieszczone w aluminiowych kubkach po elektrolitach i zalane distalem. Trzy czujniki mają przewody w granicach 1 metra i ich wskazania są jednakowe, natomiast czwarty ma przewód 5,5 metra (taka potrzeba) i jego wskazanie odbiega od pozostałych. Pomiar w tych samych warunkach (czujniki obok siebie).

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 14 paź 2011, 20:00

Być może to wina przewodu, jaki ma przekrój?

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Post autor: StaFid » 14 paź 2011, 21:03

To jest przewód 3-żyłowy (przekrój 0,05 mm). Czujniki półprzewodnikowe LM35. Myśle że to nie problem przekroju, ale różnej ich oporności zależnej od długości. Napiecie z czujników zależne od temperatury jest mierzone w układzie woltomierza (ICL7107). Na wszystkich czterech czujnikach przy tej samej temperaturze powstaje takie samo napiecie, ale przesylane jest do układu przewodami o rożnych długościach, a wiec i różnych opornościach na których powstaje spadek napięcia. I może to jest przyczyna?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 14 paź 2011, 21:09

No

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Post autor: StaFid » 14 paź 2011, 21:47

Potwierdzasz moje pzypuszczenie, ale co zrobić aby problem rozwiązać?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 15 paź 2011, 9:00

Witam
StaFid pisze:To jest przewód 3-żyłowy (przekrój 0,05 mm). Czujniki półprzewodnikowe LM35. Myśle że to nie problem przekroju, ale różnej ich oporności zależnej od długości.
Ale przekrój jest ściśle powiązany z opornością , tak że na przekroju 0,05 jak widzisz na 5 m ma znaczącą oporność. Ja widzę dwa proste rozwiązania, albo dać większą średnice [ 0,5-0,8mm² ] , albo wszystkie czujniki podłączyć na przewodach tej samej długość, a błąd pomiarowy z balansować .

edit. po krótkim szukaniu wychodzi na to, że rezystancja twojego przewodu ma 0,32Ω na 1m co oznacza innymi słowy o1,28 Ω większą rezystancje przy 4 czujniku.

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Czterokanałowy termometr cyfrowy

Post autor: StaFid » 15 paź 2011, 16:58

Witaj timo66
A co by było gdyby przy krótkich przewodach w szereg z żyłą sygnału wstawic rezystor o wartości równej róznicy oporności w stosunku do długiego przewodu?

ODPOWIEDZ