Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
Wiadomo że na pinie nr 8 w eurozłączu pojawia się napięcie zasilania jak włączy się dane urządzenie (wielkość tego napięcia zależna od kilku czynników). Mam tuner
DVB - T, Cabletech URZ0083. Gdzie szukać informacji jak duży prąd można pobrać z pinu nr 8 tego urządzenia? Włączał bym sobie telewizor jednocześnie z włączaniem tunera.
Rzecz jasna że nie bezpośrednio a przez powiedzmy nawet taki układ jak niżej. Chodzi o samo sterowanie.

-
rezasurmar
- Użytkownik
-
Kontakt:
Wydajność prądowa zależy niestety od modelu telewizora. Musiał byś zobaczyć schemat swojego TV. Niektóre starsze modele miały na tej nodze zrobiony układ na tranzystorze, nowsze pewnie już mają po scalaku.
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
Nie, nie, troszkę się nie zrozumieliśmy. Po pierwsze to urządzenie nadające wystawia napięcie czyli w moim przypadku tuner MPEG 4, a po drugie nie chcę przełączać telewizora w tryb AV tylko za pomocą dodatkowego przekaźnika chcę włączać 230V zasilania na telewizor.
-
rezasurmar
- Użytkownik
-
Kontakt:
W zasadzie zasada ta sama. Wykorzystaj lepiej dodatkowe napięcie z zasilacza tunera (jeżeli możesz) przekaźnika bym bezpośrednio nie podłączał pod tą nogę, jedynie przez jakiś wtórnik emiterowy, lub otwarty kolektror.
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
No raczej wykorzystanie zasilania z zasilacza tunera nie jest wykonalne bo tuner wygląda tak:
To jest w pełni samodzielny tuner.
Na pewno przekaźnika bezpośrednio nie podepnę bo z pewnością tuner poszedł by z dymem. Myślałem o sterowaniu przekaźnika tranzystorem tylko że pewnie musiał bym zasilanie robić osobne.
-
rezasurmar
- Użytkownik
-
Kontakt:
To nie powinno być problemu, nawet jak by było wyprowadzenie bezpośrednio z jakiegoś procka, wydajność jest na poziomie 20mA przynajmniej. Daj ewentualnie na wejście diodę zabezpieczającą P6KE, jeżeli jest 12V na wyjściu, możesz dać 15V diodę na wszelki wypadek. Ewentualnie przy 12V powinien sprawdzić się jakiś tani mosfer BUZ11, IRF540, będziesz miał sterowanie napięciowe nim, problem z prądem rozwiązany. Przy 12V większość tranzystorów mosfet niskonapięciowych jest już w pełni wysterowana.
-
keruseykaryu
matrix pisze:No raczej wykorzystanie zasilania z zasilacza tunera nie jest wykonalne bo tuner wygląda tak:
A napięcie zasilania do wzmacniacza anteny? Pewnie jest opcja (moja ariva t60 ma). Tylko trzeba by specjalne przejście antenowe by je podkraść.
Jak zawiodą inne pomysły to jeszcze masz USB, a tam dość mocna piątka.
edytka:
O! Instrukcja strona 9 pisze o Tuner Power 5V na antenę.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, 7:57 przez keruseykaryu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
keruseykaryu pisze:Jak zawiodą inne pomysły to jeszcze masz USB, a tam dość mocna piątka.
Niestety ta opcja odpada, bo będę korzystał z usb do nagrywania bajek dla dzieci, a nie chcę pakować jakichś tam przejściówek.
keruseykaryu pisze:O! Instrukcja strona 9 pisze o Tuner Power 5V na antenę.
Zaraz, zaraz, a co to dla mnie oznacza? Gdzie mam szukać tych 5V? Nie chcę zrobić krzywdy tunerowi. Jeśli da się podkraść to z RF OUT to mam to wyjście wolne bo tuner podpiąłem przez euro.
-
e-lektryk
- Użytkownik
A nie lepiej zastosować optotriaka z triakiem? Prąd na pewno jest taki, że dioda zaświeci. Jeśli napięcie jest około 3V to też nie powinno być z tym problemu (o ile wszystko dobrze połączysz). Jeżeli sygnał jest chwilowy to można dodać jakiegoś CMOS'a (taka opcja będzie wymagała dodatkowego zasilacza).
keruseykaryu pisze:edytka:
O! Instrukcja strona 9 pisze o Tuner Power 5V na antenę.
Możesz zarzucić tym linkiem, bo ja w instrukcji nie znalazłem takiej informacji?
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
e-lektryk pisze:A nie lepiej zastosować optotriaka z triakiem?
Jest taka opcja i nawet przyznam się że o tym myślałem.
e-lektryk pisze:Możesz zarzucić tym linkiem, bo ja w instrukcji nie znalazłem takiej informacji?
-> TUTAJ <- na stronie 9 jest taka informacja, tylko że ja nie posiadam tej pozycji w menu tunera.
-
keruseykaryu
e-lektryk pisze:Możesz zarzucić tym linkiem, bo ja w instrukcji nie znalazłem takiej informacji?
> Tu < Ale wystarczyło wrzucić w wyszukiwarkę i byś sam znalazł leniuszku. I to w pierwszym wyniku!
-> TUTAJ <- na stronie 9 jest taka informacja, tylko że ja nie posiadam tej pozycji w menu tunera.
Może po prostu masz stare oprogramowanie. Włącz tuner wyjmij antenę z RF IN i tam zmierz czy masz. To powinno być stale dopóki tuner jest w sieci bo antenowy loop jest zwykle wzmacniany o te parę dB.
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
keruseykaryu pisze:Może po prostu masz stare oprogramowanie.
Mam soft 1.0.16 od którego nowszy jest tylko 1.0.18 ale nie zmieniam bo na 1.0.16 lepiej dopasowuje obraz do ekranu.
keruseykaryu pisze:Włącz tuner wyjmij antenę z RF IN i tam zmierz czy masz.
Tak zrobię i będzie edit czy jest?
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
Strasznie dawno to było i nawet o tym zapomniałem. Po włączeniu zasilania anteny na wejściu RF jest 5V. Ale czy nie będzie kłopotów z odbiorem po podebraniu tego napięcia? I jak go podebrać?