Jak zrobić ładowarkę NiMH na minimum 8 ogniw?
Jak zrobić ładowarkę NiMH na minimum 8 ogniw?
Słuchajcie, potrzebuję jakiegoś schematu ładowarki dla ogniw NiMH ale koniecznie musi ładować na raz 8 sztuk a może być nawet 16. Ogólnie było trochę o ładowarkach, ale nic nie podchodzi pod moje wymagania czyli minimum 8 ogniw (lepiej 8x2). Jakiś schemat czy cokolwiek. Nie musi być gotowiec choć było by łatwiej.
Kostka MAX713, pozwala ładować od 1 do 16 ogniw NiCd lub NiMH.
Avt kiedyś miało nawet kit na tym AVT-1097.
Tu masz LINK.
Avt kiedyś miało nawet kit na tym AVT-1097.
Tu masz LINK.
Kurcze ciężko mi na to pytanie odpowiedzieć, projekt na tym układzie był w EP 9/96 w dziale miniprojekty, więc i jego opis z natury był MINI
Kostka ta (i jej siostra MAX712) są programowane, ustala się ilość ogniw, czas, prąd podładowania.
Natomiast co do połączenia tych ogniw to nie umiem ci powiedzieć jak ?
Kostka ta (i jej siostra MAX712) są programowane, ustala się ilość ogniw, czas, prąd podładowania.
Natomiast co do połączenia tych ogniw to nie umiem ci powiedzieć jak ?
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Może wariacja na temat AVR450, na elce był też projekt AVR z zmienionym procesorem na jakiegoś atiny chyba. Co prawda tylko na 2aku, ale w przypadku tego projektu dostępne są pełne źródła, oraz pełna dokumentacja, łatwo można by przerobić na więcej ogniw.
PS. sam od dłuższego czasu szukam rozwiązania ładowarki 8 ogniw z oddzielnym ładowaniem, oraz kontrolą każdego ogniwa z osobna.
PS. sam od dłuższego czasu szukam rozwiązania ładowarki 8 ogniw z oddzielnym ładowaniem, oraz kontrolą każdego ogniwa z osobna.
To wiem bo już gdzieś tam w necie znalazłem cały artykuł na temat tegoż kitu i wiem jak tą kostkę się programuje. Tylko ciekawy byłem czy aku łączy się równolegle, ale zgaduję że tak bo w przeciwnym razie na schemacie jasno było by zaznaczone gdzie podłącza się poszczególne ogniwa.kayron pisze:Kostka ta (i jej siostra MAX712) są programowane, ustala się ilość ogniw, czas, prąd podładowania.
Jeśli nie będzie innego wyjścia to zrobię taką ładowarkę chociaż pewnie wolałbym oddzielne ładowanie dla każdego z ogniw.
EDYTA:
Na szybko znalazłem -> TAKIE COŚ <-
Można to zrobić na analogu i żeby każde ogniwo ładować z osobna wystarczy 8 takich kostek, ale jak potrafisz napisać program na uC to taniej będzie zastosować uC, chyba że wykorzystasz gotowca. Możesz też podzielić źródło i ładować prądem 8 x 0.1 C tyle, że do tego rozwiązania przydał by się timer, a i czas ładowania może być odstraszający.
W sumie tak, bo ceny MAX712 zaczynają się od 25 zł za sztukę. MAX713 można kupić już za 10 zł w AVT. To wyjdzie 80 zł za same scalaki. Biorąc pod uwagę, że modelarskie mikroprocesorówki można kupić już za 200 - 300 zł i ładują wszystko to nie wiem czy jest sens kupować 8 scalaków, ale np. 4 by się opłaciło.