A więc panowie mam problem... Mianowicie zbudowałem zasilacz, w którym zastosowałem gotowy mostek prostowniczy o symbolu KBPC5010 i wydajności 50A. Transformator 200VA 12V. Napięcie przed mostkiem w stanie bez obciążenia wynosi 13,09V, natomiast za mostkiem 15,70V. Gdy podłączę żarówkę o mocy 5W napięcia spadają do: przed mostkiem 13,05V, za mostkiem 10,33V... Następnie, gdy podłączę żarówkę 55W, napięcie przed mostkiem wynosi 12,83V, za mostkiem 9,92V... Przy obciążeniu 5W, spadek napięcia wynosi 2,72V, przy obciążeniu 55W - 2,91V.
Ciekawi mnie skąd się bierze taki spadek napięcia? Przy żarówce 5W mostek się nie grzeje, nawet jak go odkręcę od radiatora. A znikają mi 3V...
Duże spadki napięcia na mostku
-
keruseykaryu
Jak mierzysz napięcie? Jak mostek masz nieobciążony lub obciążony żarówką to masz napięcie niestabilizowane (brak kondensatora). Powinieneś mierzyć wartość szczytową napięcia. Jeśli mierzysz poprawnie to masz aż 8V spadku na mostku nawet przy żarówce 5W. Zdecydowanie nie powinno tak być. Biorąc pod uwagę to, że mostek się nie grzeje, powiedziałbym że źle mierzysz.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Było to dosyć dobrze objaśnione w kuchni konstruktora w odcinkach 1-2, Taki zwyczajny zasilacz, Edw czerwiec-lipiec 2010. keruseykaryu ma rację, dioda nieobciążona będzie miała zależnie od rodzaju od 0,5V do 0,8V, a shottkiego od ok 0,2do 0,3V. Cały czas mówimy o spadku przy minimalnym prądzie w trakcie pomiaru zwykłym multimetrem. Przy większych prądach, wszystko zależy od charakterystyki diody. Na necie znajdziesz datasheet w/w mostka gdzie ładnie wszystko jest na wykresie, jaki spadek na jedną diodę mostka przy danym prądzie.
Jeżeli chcesz zminimalizować straty mocy oraz spadki napięcia na mostku, zostaje zastosowanie w mostku diod shottkiego o odpowiednich parametrach. Musisz pamiętać jedynie, że stosowanie diod na wyższe napięcia niż wymagane wiąże się z wyższymi spadkami przy wyższym prądzie.
Przykład, ostatnio obliczając straty w moim aktualnie projektowanym zasilaczu, wyszło, że stosując mostki podobne jak u ciebie, stracę na jednym kanale zasilacza po 2-3V, oraz na mostku wydzieli się ok 25W przy obciążeniu zasilacza 10A. Przy zastosowaniu diod MBR20100CT uzyskam spadek ok 0.7V na diodzie, czyli max 1.4V na mostek. Czyli i moc i spadek napięcia w przypadku użycia diod shottkiego jest 2 razy mniejszy.
Jeżeli chcesz zminimalizować straty mocy oraz spadki napięcia na mostku, zostaje zastosowanie w mostku diod shottkiego o odpowiednich parametrach. Musisz pamiętać jedynie, że stosowanie diod na wyższe napięcia niż wymagane wiąże się z wyższymi spadkami przy wyższym prądzie.
Przykład, ostatnio obliczając straty w moim aktualnie projektowanym zasilaczu, wyszło, że stosując mostki podobne jak u ciebie, stracę na jednym kanale zasilacza po 2-3V, oraz na mostku wydzieli się ok 25W przy obciążeniu zasilacza 10A. Przy zastosowaniu diod MBR20100CT uzyskam spadek ok 0.7V na diodzie, czyli max 1.4V na mostek. Czyli i moc i spadek napięcia w przypadku użycia diod shottkiego jest 2 razy mniejszy.