Piastolet/Generator do malowania proszkowego

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Bartosz
-
Posty: 5
Rejestracja: 06 lip 2011, 18:17
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Piastolet/Generator do malowania proszkowego

Post autor: Bartosz » 06 lip 2011, 18:28

Witam serdecznie,
Od jakiegoś czasu poszukuje informacji na temat generatoru i pistoletu do malowania proszkowego lecz bez skutku.
Może ktoś miał do czynienia z takim czymś. Chciałbym wykonać go bo przydałby mi się do warsztatu a cena w sklepach powala na kolana.

jestem ciekaw czy tam siedzi normalny generator w.n. czy jakiś specjalny.
Czy proszek by się elektryzował przy napięciu 30-40kV np. z trafa od TV?
Co z łukiem elektrycznym, czy by występował :)
I ostatnie pytanko do czego służą kaskady takie jak na obrazku poniżej:
http://image.made-in-china.com/2f0j00RB ... ng-Gun.jpg

Pozdrawiam

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 06 lip 2011, 18:37

Te kaskady to zapewne powielacze napięcia.

Bartosz
-
Posty: 5
Rejestracja: 06 lip 2011, 18:17
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Bartosz » 08 lip 2011, 8:42

Po długich poszukiwaniach w końcu udało mi się znaleźć informacje, na ten temat. Wklejam linki, może komuś się też przyda.

http://thegreatgeekery.blogspot.com/201 ... ating.html
http://thegreatgeekery.blogspot.com/201 ... ow-up.html


Bartosz
-
Posty: 5
Rejestracja: 06 lip 2011, 18:17
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Bartosz » 16 wrz 2011, 8:53

Wiam,
Dalej drążę ten temat... zacząłem sporo czytać i symulować kaskadę...
Ale jakoś w workbench dziwnie to działa...

Chciałbym zrobić kaskadę tak do 30kV, i tu moje pytanie... jakie diody i kondensatory zastosować? Co ma za zadanie w tym plastiku ta cewka?
Tak jak to jest zrobione w oryginalnych pistoletach:
http://image.made-in-china.com/2f0j00RB ... ng-Gun.jpg

Bartosz
-
Posty: 5
Rejestracja: 06 lip 2011, 18:17
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Bartosz » 05 paź 2011, 10:18

Dalej walczę w z tą kaskadą ;)
Obrazek

Mam pytanie co do tego transformatora... bo to mnie najbardziej interesuje w tym momencie... czy da się takowy kupić? lub skądś wylutować? :)
z 12V robi kilka kV... trochę spore przełożenie, tak mi się wydaje.
Czy transformator zapłonowy od stroboskopu wchodziłby tu w gre?

Pozdrawiam

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 05 paź 2011, 20:10

Bartosz pisze:z 12V robi kilka kV...
Wystarczyłby trafopowielacz z jakiegoś turystycznego telewizorka. Tylko trzeba go zasilić impulsami o częstości kilkunastu kHz.

Bartosz
-
Posty: 5
Rejestracja: 06 lip 2011, 18:17
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Bartosz » 05 paź 2011, 20:58

keruseykaryu pisze:
Bartosz pisze:z 12V robi kilka kV...
Wystarczyłby trafopowielacz z jakiegoś turystycznego telewizorka. Tylko trzeba go zasilić impulsami o częstości kilkunastu kHz.
z tego co czytałem częstotliwość wynosi 20-25kHz. Czy można takie trafo samemu nawinąć? Czy jest sens na takie jak na zdjęciu. Czy to spełni swoje zadanie...
Czy np. trafo ze stroboskopu dać... wymiary ma bardzo małe.
Głównie chodzi mi o to, żeby kaskada miała podobne wymiary do tych oryginalnych.

Człowiek się nigdy takimi rzeczami nie interesował to teraz braki wychodzą ;/

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 07 paź 2011, 16:47

Może trafo z jakiejś przetwornicy od lamp CCFL np. przetwornica ze skanera albo laptopa?

Przetwornice ze skanerów są gotowe, dają na wyjściu kilka kV napięcia przemiennego przy zasilaniu od 3V do nawet 24V stałego. 90% to przetwornica rezonansowa na 2 tranzystorach, działa bez obciążenia tak długo aż coś się nie przebije a przy zwarciu wyjścia tak długo aż coś się nie spali od przegrzania. Praktycznie przy napięciu zasilania poniżej nominalnego ciężko coś uszkodzić. Niestety nawet sam transformator raczej nie wejdzie do oryginalnej rączki.

Inwertery od nowych laptopów mają scalony sterownik który 'dba o poprawność działania'. W praktyce oznacza to że przy zwarciu albo przerwie w obwodzie świetlówki przetwornica się wyłączy i sama z siebie ponownie nie ruszy. Jeśli nie dasz rady oszukać sterownika, to zostaje odzyskać mały transformator impulsowy i dodać do niego generator.

W obu przypadkach masz generator AC 1...10kV. Do malowania proszkowego trzeba większego napięcia no i pewnie stałego, więc na wyjściu trafa trzeba dać powielacz.

Jeszcze jedna ważna rzecz. Łuk elektryczny z porządnej przetwornicy od skanera zapala się przy 5mm i da się rozciągnąć do 10mm. Eksperymenty przeprowadzaj na zasilaczu regulowanym i uważaj żeby za duże napięcie nie przebiło i nie uszkodziło kaskady.

ODPOWIEDZ