Rysowanie magistral

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Rysowanie magistral

Post autor: mariusz_edw » 30 cze 2011, 7:08

Witam.

Bardzo proszę o podstawową teorię i wskazówki praktyczne dotyczące rysowania magistral sygnałowych w programie Mentor PADS Logic. Ewentualnie w innych programach (w PADS Logic prawdopodonie będzie podobnie).

Interesują mnie informacje w jaki sposób poprawnie narysować magistralę a następnie połączyć prawidłowo wszystkie linie sygnałowe, tak aby schemat mógł zostać prawidłowo i bez żadnych problemów wyeksportowany do programu layoutowego (PADS Layout) / (tak aby symbolika schematu i umieszczonych tam magistral znalazła poprawne odzwierciedlenie w połączeniach / ścieżkach).

Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie informacje.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 22 lis 2005, 15:14
Lokalizacja: z przed monitora

Post autor: c4v2 » 03 lip 2011, 14:18

W Eagle rysowanie magistral rozwiązane jest w następujący sposób:
w pierwszej kolejności należy wybrać narzędzie "Bus" i narysować magistralę (tak jak rysuje się zwykłe połączenia). Poprawność poszczególnych sygnałów można zapewnić odpowiednio nazywając narysowaną magistralę narzędziem "Name". Nazwa magistrali powinna składać się z nazw poszczególnych sygnałów dołączonych do niej rozdzielonych przecinkami. Przykładowo: D0,D1,D2,D3,D4,D5,D6,D7,ADC0,ADC1.
Możliwe jest definiowanie grup sygnałów w obrębie jednej magistrali: ATBUS:A[0..31],B[0..31],RESET,CLOCK,IOSEL[0..1] (przykład wzięty z pomocy Eagle).
Aby połączyć sygnał należy wybrać narzędzie "Net", "Klikając" lewym klawiszem myszy na uprzednio zdefiniowanej magistrali powinno się pojawić menu kontekstowe z nazwami sygnałów w magistrali.
Z tego menu należy wybrać nazwę sygnału z którym rysowany "Net" ma być połączony.

Qwertxx
-
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2011, 1:19
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 03 lip 2011, 16:22


ODPOWIEDZ