Prostownik 12sto pulsowy PSICE
Prostownik 12sto pulsowy PSICE
Witam
ostatnio próbuje przeprowadzić symulacje prostownika 12sto pulsowego w Pspisie.
Jednak zamiast 12 pulsów w okresie mam tylko 6. Proszę o jakieś wskazówki lub podpowiedzi co jest nie tak. Poniżej przedstawiam schemat oraz przebiegi. Chciałbym równnież na obciążenie podpiąć cewkę.
ostatnio próbuje przeprowadzić symulacje prostownika 12sto pulsowego w Pspisie.
Jednak zamiast 12 pulsów w okresie mam tylko 6. Proszę o jakieś wskazówki lub podpowiedzi co jest nie tak. Poniżej przedstawiam schemat oraz przebiegi. Chciałbym równnież na obciążenie podpiąć cewkę.
Na każde źródło dałem amplitude 50V i częstotliwość 50Hz czyli jeden okres to 20ms. Przesunięcia fazowe są co 30 stopni. Więc nie wiem co może być nie tak z źródłami.
[ Dodano: 2011-06-06, 19:55 ]
Z tym, że ja tam dałem 6 źródeł napięciowych przesuniętych w fazie co 60 stopni. Może jednak problem tkwi w konstrukcji tego prostownika?
Bo teoretycznie prostownik 12sto pulsowy powinien mieć 12 garbów w jednym okresie, a jeżeli częstotliwość jest 50Hz to jeden okres trwa 20ms więc w tym czasie powinno sie pojawić 12 garbów?
[ Dodano: 2011-06-06, 19:55 ]
Z tym, że ja tam dałem 6 źródeł napięciowych przesuniętych w fazie co 60 stopni. Może jednak problem tkwi w konstrukcji tego prostownika?
Bo teoretycznie prostownik 12sto pulsowy powinien mieć 12 garbów w jednym okresie, a jeżeli częstotliwość jest 50Hz to jeden okres trwa 20ms więc w tym czasie powinno sie pojawić 12 garbów?
Tak jak napisales, masz 6 napiec z przesunieciami co 60 stopni. Zaby miec 12 pulsow musisz miec gdzies przesuniecie o 30 stopni. Nie potrzeba czasem tam jakiegos dlawika?
http://www.bttautomatyka.pl/~lmservice/ ... ulsowe.pdf
http://www.bttautomatyka.pl/~lmservice/ ... ulsowe.pdf
Możliwe, ale zauważyłem robiąc 6-cio pulsowy prostownik, że w Pspajsie wystarczy zmienic położenie uziemienia i np. w moim przypadku było tak, że jeżeli uziemienie było przy źródłach to prostownik 6-cio pulsowy był 3 pulsowy, a gdy wyrzuciłem uziemienie z tamtąd i dałem na spodzie gałęzi z rezystorem to prostownik zachowywał się już jak 6-cio pulsowy. Może coś podobnego trzeba w 12-sto pulsowym zrobić, ale tam włogule dziwne charakterystyki wychodzą.
Jak dla mnie te charakterystyki wychodza tak jak powinny, patrzac na wykres napiec na zrodlach. Z tym uziemieniem, to nie jest kwestia uziemienia tylko dodatkowego polaczenia jakie ono tworzy w tym przypadku, co masz na schemacie. Robiac w ten sposob laczysz ze soba wszystkie 6 koncow zrodel napiecia. Jak dasz mase przy diodach, to masz dwa komplety po trzy zrodla, ktore nie sa ze soba polaczone. Nie wazne gdzie dasz ta mase, ale najbezpieczniej bedzie jak dasz tylko w jednym miejscu, bo nie bedzie takich niespodzianek.
Zmień przesunięcia fazowe na 36 stopni, to powinno dać 12 pulsów w okresie o ile się nie mylę. Na szybko sobie to rozrysowałem na kartce i się zgadza.adikus777 pisze:Z tym, że ja tam dałem 6 źródeł napięciowych przesuniętych w fazie co 60 stopni. Może jednak problem tkwi w konstrukcji tego prostownika?
Fazy powinny iść tak:
V1 = 0°
V2 = 36°
V3 = 72°
V4 = 108°
V5 = 144°
V6 = 180°