Prostownik wysokiego napięcia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
MasMas
-

Prostownik wysokiego napięcia

Post autor: MasMas » 09 lut 2011, 19:51

Witam,

Zrobiłem generator wysokiego napięcia. Wszystko śmiga, iskra jest.

Tylko strasznie trduno znaleźć informacje techni. o trafie (jedyne co udało mi się znaleźć to pinout).
Natomiast chciałbym się zapytać, szanownych kolegów, czy z takiego trafopowielacza, na wyjściu wysokiego napięcia wychodzi prąd zmienny czy stały? Bo jest tam chyba dołączona jakaś dioda i kondensator (to nie tylko trafo WN ale trafopowielacz) ?

Bo już sam w końcu nie wiem co tam mam (wyczytałem, że to "prąd zmienny jednokierunkowy" czyli nie stały).
A chciałbym tym generatorkiem zasilić generator Marxa, który należy zasilić napięciem stałym. Zwracam się więc z pytaniem : jak zbudować prostownik na napięcie sięgające od 20 do 30 KV ?
Wiem, że można zrobić łącząc szeregowo diody np. na 1000V. Ale mam na każdą diodę prostownika połączyć 30 diod ? Tak to się robi ? Czy jakoś inaczej ? Bo wolałbym uniknąć partyzantki.
I do Marxa wystarczył by prostownik półokresowy ?

Z góry dziękuje,
Pozdrawiam

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 09 lut 2011, 20:20

Nie napisałeś co to za transformator lub trafopowielacz. Daj przynajmniej jakieś zdjęcie.

Trafopowielacze stosowane w monitorach CRT i nowszych telewizorach to, jak sama nazwa wskazuje, transformatory wysokonapięciowe zintegrowane z powielaczem. Na wyjściu takiego powielacza otrzymujesz, jak to określiłeś, napięcie zmienne jednokierunkowe. Otóż napięcie jest zmienne (zmienia się w jakichś granicach) ale nie jest przemienne (czyli nie zmienia się jego polaryzacja). Dla przykładu w sieci zasilającej występuje napięcie przemienne, bo raz jest + a raz -, mało tego zmienia się też jego wartość (od 0 do 230V i od 0 do -230V). Dlatego właśnie jest zarazem zmienne i przemienne.
Tu przykład trafopowielacza rodzimej produkcji: http://www.miflex.com.pl/pol/powielacz1110.htm

Generator Marxa można zasilać z trafopowielacza. Materiałów jest sporo w internecie, również w języku polskim. Proponuję Ci najpierw zapoznać się dokładnie z nimi i ogólnie z materiałami dotyczącymi zagadnień wysokiego napięcia, bo patrząc po Twoim poście, to wiedzę masz na razie niewielką a to nie jest najbezpieczniejsza zabawa.

MasMas
-

Post autor: MasMas » 09 lut 2011, 21:59

Nie, no wiem co to jest napięcie przemienne w sieci ;) A tak z ciekawości - jako osoba doświadczona - co wydało ci się w moim pytaniu "najbanalniejsze" ? ;)
Post trochę długi, ale właściwie to ja się tylko pytałem czy to napięcie które wychodzi z trafopowielacza nadaje się do zasilenia Marxa czy trzeba je prostować. Więc dzięki za odpowiedź.

Natomiast ciekawi mnie jak się taki prostownik wykonuje. Wpisywałem na dziesiądą stronę do google, ale średnio znalazłem. Na myz-lab było coś napisane właśnie o łaczeniu diod prostowniczych i chciałem się zapytać czy tak to robią profesjonalnie - wiem że są diody wysokonapięciowe, ale chyba dość drogie.

A to, że można coś znaleźć w materiałach to najczęściej są ogólnikowe informacje. Dlatego pytałem się tutaj, żeby mieć pewność i jasną odpowiedź, tak jak twoja "z trafopowielacza jest napięcie takie i takie"... Wbrew pozorom wcale nie jest tak łatwo znaleźć coś rzetelnie konkretnego...

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 lut 2011, 23:49

mathieiov pisze:zmienia się też jego wartość (od 0 do 230V i od 0 do -230V). Dlatego właśnie jest zarazem zmienne i przemienne.
Zmienia sie od -325V do +325V i z powrotem.

Trafopowielacz daje napiecie stale, plus jest na kablu z przyssawka. Mozna tym ladowac generator Marxa.

Prostownik wysokiego napiecia robi sie laczac szeregowo diody. Mozna polaczyc 30 diod 1kV zeby dostac prostownik na 30kV. Powinno sie tez do kazdej diody dac rownolegle rezystor, aby wyrownac napiecia, ale bez tego tez bedzie dzialac. Nalezy pamietac o czestotliwosci, przy jakiej to ma pracowac. Np. do prostowania napiecia z transformatorka od TV nie nadadza sie diody 1N4007, bo sa za wolne. Takie diody, ktore sie nadadza to np. BA159.

MasMas
-

Post autor: MasMas » 10 lut 2011, 11:42

Dziękuje za odpowiedzi ;)

ODPOWIEDZ