Prosze o pomoc w odnalezieniu diody laserowej
Prosze o pomoc w odnalezieniu diody laserowej
Dostałem stara nagrywarkę DVD i wymontowałem z niej diody laserowe i chciałbym się dowiedzieć która jest diodą laserową tą właściwą (mocną) ? , prawdę mówiąc oczekiwałem raczej tulejki metalowej jednak wydaje mi się że tą właściwą będzie dioda 2 (jeżeli tak to proszę o napisanie gdzie jest katoda i anoda , czy mam ściągnąć z niej górną część z pokrywką i szkiełkiem , i chciałbym zrobić układ oparty na zasilaniu 12V 500 mA , czy możecie mi powiedzieć jaki rezystor zastosować żeby dioda pobierała 20-30mA prądu ?, chcę jedynie sprawdzić czy jest ona sprawna zanim zrobię układ z odpowiednią regulacją )
Dioda nr. 2 to dioda czerwona od DVD. Dioda nr. 1 to dioda podczerwona (780nm) od CD i ona tez ma duza moc. To szkielko to siatka dyfrakcyjna i musisz je zdjac ale musisz bardzo uwazac zeby nie dotknac i nie zabrudzic struktury diody. Jak cos takiego zrobisz to dioda bedzie do wywalenia. Aby sprawdzic czy dioda dziala mozesz podlaczyc ja przez rezystor kilka kOhm do napiecia 12V. Wtedy zobaczysz czy nie jest calkiem spalona, ale ona nie bedzie laserowac na takim malym pradzie wiec nie sprawdzisz w ten sposob czy rezonator optyczny lasera jest OK (to on ulega uszkodzeniu jak sie diode zasila za duzym pradem). Do zasilania diody musisz zrobic stabilizowane zrodlo pradu, nie mozesz jej zasilac po prostu przez rezystor tak jak LEDa.