Prosze o pomoc w odnalezieniu diody laserowej

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
luzik1980
Użytkownik
Kontakt:

Prosze o pomoc w odnalezieniu diody laserowej

Post autor: luzik1980 » 17 sty 2011, 15:37

Dostałem stara nagrywarkę DVD i wymontowałem z niej diody laserowe i chciałbym się dowiedzieć która jest diodą laserową tą właściwą (mocną) ? , prawdę mówiąc oczekiwałem raczej tulejki metalowej jednak wydaje mi się że tą właściwą będzie dioda 2 (jeżeli tak to proszę o napisanie gdzie jest katoda i anoda , czy mam ściągnąć z niej górną część z pokrywką i szkiełkiem , i chciałbym zrobić układ oparty na zasilaniu 12V 500 mA , czy możecie mi powiedzieć jaki rezystor zastosować żeby dioda pobierała 20-30mA prądu ?, chcę jedynie sprawdzić czy jest ona sprawna zanim zrobię układ z odpowiednią regulacją )
Załączniki
dioda 1.JPG
dioda 1a.JPG
dioda2.JPG
dioda2a.JPG
dioda2b.JPG

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 17 sty 2011, 18:27

Zobacz tutaj znajdziesz trochę potrzebnych informacji. O ile diodę laserową masz spawaną to uważaj na oczy swoje i innych, aby ich sobie nie uszkodzić światłem lasera.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 18 sty 2011, 10:24

Tak, dioda mocy to ta z numerem 2. Jeśli chodzi o wyprowadzenia to tak: 1-K, 2-A, 3-Fotodioda lub NC. Co to zasilania to tak jak podał KrzysiekK w linku.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 19 sty 2011, 2:26

Dioda nr. 2 to dioda czerwona od DVD. Dioda nr. 1 to dioda podczerwona (780nm) od CD i ona tez ma duza moc. To szkielko to siatka dyfrakcyjna i musisz je zdjac ale musisz bardzo uwazac zeby nie dotknac i nie zabrudzic struktury diody. Jak cos takiego zrobisz to dioda bedzie do wywalenia. Aby sprawdzic czy dioda dziala mozesz podlaczyc ja przez rezystor kilka kOhm do napiecia 12V. Wtedy zobaczysz czy nie jest calkiem spalona, ale ona nie bedzie laserowac na takim malym pradzie wiec nie sprawdzisz w ten sposob czy rezonator optyczny lasera jest OK (to on ulega uszkodzeniu jak sie diode zasila za duzym pradem). Do zasilania diody musisz zrobic stabilizowane zrodlo pradu, nie mozesz jej zasilac po prostu przez rezystor tak jak LEDa.

ODPOWIEDZ