[ATmega8] Matryca LED 8x8 ,budowa układu ,niedociągnięcia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Rascal_89
-

[ATmega8] Matryca LED 8x8 ,budowa układu ,niedociągnięcia

Post autor: Rascal_89 » 29 gru 2010, 13:24

Witam

Jestem w trakcie budowy matrycy LED 8x8 która będzie programowalna od zewnątrz tzn. będzie zawierała jakiś prosty edytor tekstowy oraz jakieś sekwencje graficzne, po zobaczeniu kilkunastu schematów, odwiedzeniu kilkudziesięciu tematów, zacząłem sam budować układ, uzupełniając przy tym swoją wiedzę która na początku ograniczała się do prawa Ohma i nic poza tym. Wstrzymywałem się długo od napisania tutaj, ale 2 dni temu spaliłem mikroprocesor w skutek błędnego podłączenia. Chciałbym żeby ktoś zobaczył mój układ który jest do połowy zlutowany, bez rejestru przesuwającego, matrycy, rezystorów, i czy nie zawierają się w nim jakieś błędy, a może warto byłoby coś jeszcze wlutować żeby usprawnić układ.
Matryce montuje na płytce uniwersalnej.

Pozdrawiam i liczę że mi ktoś pomoże.

http://d.imagehost.org/view/0674/schemat

Obrazek

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 gru 2010, 15:27

Tranzystory od strony anod mogły by mieć większą rezystancję, np. 1k ohm.

Pomyśl nad tym żeby zamontować 5 przycisków ułożonych jak cyfry 2, 4, 5, 6, 8 na klawiaturze numerycznej, będzie łatwiej sterować.

Rascal_89
-

Post autor: Rascal_89 » 29 gru 2010, 15:55

A czy przypadkiem jak podciągnę pod 1k ohm, to nie zmieniejszy się jasność diód??
Te tranzystory dają prąd kolektora 100mA, gdy zwiększymy rezystancję to na każdej diodzie będzie mniejszy prąd.

Pomysł z przyciskami bardzo ciekawy, niestety teraz nie dam rady go zrealizować gdyż przyciski już wlutowałem.

Pozdrawiam i bardzo dziękuje za zainteresowanie się tematem

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 gru 2010, 18:24

Rezystory 50 om (od LED) są jak najbardziej na miejscu, a ich zmiana może spowodować zmianę jasności.

Rezystory 100 om spowodują przepływ prądu (+) -> tranzystor -> rezystor -> uC -> (gnd).
Prąd ten wyniesie (5V - 0,7V na tranzystorze) / 100 omów = ok. 40mA

Taki prąd może uszkodzić tranzystor.

Rascal_89
-

Post autor: Rascal_89 » 29 gru 2010, 20:14

Hmmm byłem przekonany że diody są zasilane od strony tranzystorów, i właśnie z tranzystorów wychodzi prąd który steruje nimi i nadaje im odpowiednią jasność, a rejestry są tylko do przyłączenia do masy. A te 50 ohm jest po to żeby ograniczyć prąd i nie spalić przypadkiem diod od strony katody. Jeśli piszę źle to mnie popraw. Schemat był trochę budowany "na czuja" i zlepek innych schematów. Kupiłem te 1k i prawdopodobnie je włożę bo faktycznie w wszystkich innych schematach.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 gru 2010, 20:41

Masz rację, LEDy są zasilane przez tranzystory, ale tranzystory te trzeba jakoś wysterować.

Tranzystor ma wzmocnienie prądowe zwykle ponad 100 więc prąd sterujący może być wielokrotnie mniejszy od prądu oczekiwanego na wyjściu.

Możesz spróbować dać 470 lub 500 omów zamiast 1k, ale nie mniej.

Rascal_89
-

Post autor: Rascal_89 » 30 gru 2010, 16:12

Pojawił się u mnie problem. Podłączyłem narazie 2 tranzystory które zasilają mi 2 wiersze. Zaprogramowałem (bo tylko to w tej chwili potrafię) że zapalają mi się na przemian te 2 wiersze z czego każdy świeci 3s. Jestem bardzo zadowolony z jasności (nie jest zbyt mocne i jednakowo nie jest zbyt słabe). Jednak po kilku chwilach zaczęły się dziać dziwne krzaki. Po poruszaniu płytką, układ raz działa, raz nie działa, po wygibasach z multimetrem, doszedłem do wniosku że rejestr raz daje masę raz jej nie daje. Domyślam się że warunki początkowe rejestru to na pinach to same 0, chyba że się mylę i trzeba zaprogramować sterowanie rejestrem żeby nie dawał krzaków. Podejrzałem pod lupą wszystkie styki czy przypadkiem nie złączyłem cyną ścieżek, i wydaję się wszystko w całkowitym porządku. Po 2h badaniach układu, naprawdę nie wiem gdzie mogłem zrobić błąd. Poproszę o radę elektroników którzy mają już doświadczenie w takich problemach, przesyłam zdjęcia, może ktoś dostrzeże jakąś głupotę która zrobiłem przy montowaniu układu.

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2010-12-30, 19:10 ]
dodam jeszcze filmik
http://www.youtube.com/watch?v=_pbkD--849Y

[ Dodano: 2010-12-31, 12:54 ]
naprawdę nikt nie wie co może być grane??

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 02 sty 2011, 0:17

To wygląda jak zimny lut albo uszkodzona podstawka od procesora lub rejestru. W każdym razie problem jest mechaniczny. Posprawdzaj dokładne wszystkie połączenia, przelutuj płytkę, powinno pomóc.

ODPOWIEDZ