Stopień minimalizacji
- miloo1
- Użytkownik
- Kontakt:
Stopień minimalizacji
Witam mam takie pytanko czy istnieje możliwość zbudowania np stabilizatora lm317 z elementów tak jak na 'schematic diagram' w tej nocie? Mam na myśli zbudowanie takiego układu na oddzielnej płytce i porównanie go z z malym elementem jakim jest lm317. Może znacie inne układy scalone które da się tak zbudować najlepiej z podanymi wartościami na schemacie.
NE555 jak najbadziej, ale ja bym go raczej zbudowal z elementow jak bramki, przerzutnik, dwa komparatory, a nie z tranzystorow. Ogolnie przestrzegam przez probami zbudowania z oddzielnych tranzystorow tego, co siedzi w ukladzie scalonym - w ukladach scalonych czesto wystepuja takie rzeczy jak lustra pradowe, tranzystory o wielu emiterach lub kolektorach - nie da sie tego poprawnie odwzorowac z oddzielnych elementow.
Jeśli tylko mogę wtrącić, może kolega zrobić to jeszcze na dwa sposoby, tzn. metodą przewlekaną i powierzchniową, co da fajny efekt, jak się uprze można zrobić to jeszcze bardziej rozgraniczając wielkości elementów. Ale to zależy od tego, co kolega chce pokazać
Zdecydowanie na bramkach będzie łatwiej, bo część układów potrzebowałaby nowych schematów, można jednak poszukać czegoś na tyle mało złożonego żeby dało się to złożyć tylko na dyskretnych
Zdecydowanie na bramkach będzie łatwiej, bo część układów potrzebowałaby nowych schematów, można jednak poszukać czegoś na tyle mało złożonego żeby dało się to złożyć tylko na dyskretnych