Prosty odbiornik radiowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
younger0001
-
Kontakt:

Prosty odbiornik radiowy

Post autor: younger0001 » 05 lis 2010, 16:42

Witam chciałbym skonstruować prosty odbiornik AM. W Internecie znalazłem stronkę http://doktorx.fm.interia.pl/artykuly/odbiornik.htm. Na niej znajduje się schemat prostego odbiornika AM:
Obrazek
Wykaz (też ze strony)
T1 ..................................BC550

R1 .....................................100k

R2 ..................................... 2,2k

C1 kondensator strojony. 540 pF

C2 ............................10 mF 16V

C3 ..................................100 nF

L1 L2 (wg opisu w tekście)

układ jest prosty. Demodulator (układ LC) wraz z uziemieniem zapobiegającym zakłóceniom oraz wzmacniacz. mam kilka pytań:
1. Autor mówi, że tranzystor nie da takiego wzmocnienia, żeby zasilic typowe douszne słuchawki. myślałem nad użyciem jeszcze jednego BC550 albo dwóch w formie Darlingtona, jednak nie wiem, nie jest to moja mocna strona (wzmacniacze, audio itp.) i nie zdziwię się gdy ktoś napisze że to idiotyzm. Myślałem też nad zastosowaniem wzmacniacza, ale nie wiem jakiego (mam TL082, ale potrzebne jest napięcie symetryczne do zasilania) i czy potrzebne będą jakieś dodatkowe elementy. Autor jednak mówi, że aktywne głośniki powinny wzmocnic to.
2. Mam problem ze znalezieniem dobrego kondensatora strojonego.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 05 lis 2010, 18:23

Omijajac kwestie pytan, czy raczej ich brak, proponuje Ci zbudowac proste radio na podstawie innego schematu.
Zobacz sobie nastepujace materialy:
a) wakacyjny radioodbiornik www.elportal.pl/pdf/k15/20_01e.pdf
b) radio w pudelku od zapalek http://www.mt.com.pl/archiwum/85-Nw-04- ... adiowy.pdf
c) odbiornik tranzystorowy http://www.mt.com.pl/archiwum/87-Nw-11- ... owy_AM.pdf

Polecam szczegolnie (c) - osobiscie zmontowalem taki uklad 15 lat temu, po czym sluchalem na nim, po nocach, letnich igrzysk w Atlancie.

younger0001
-
Kontakt:

Post autor: younger0001 » 05 lis 2010, 19:41

W układzie a podoba mi się wzmacniacz, ale cienki jest demodulator (brak anteny, uziemienia, nie można regulować częstotliwości). Myślałem nad zastosowaniem układu LC w mojego układu, a z tamtego układu wzmacniacza. Najlepsze jest w nim to, że można w nim zastosować zwykłe słuchaweczki dodawanych do chinskich zabaweczek (w innych trzeba szukać wysokoomowców).

w MT 10/09 w dziale Na Warsztacie znalazłem też fajny odbiornik na lampie PCF 801 ale potrzebne są słuchawki 2kom (tak, kiloom)

[ Dodano: 2010-11-05, 20:02 ]
Co do kondensatora będzie problem

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 05 lis 2010, 21:29

Co do kondensatora to są takie agregaty w starych odbiornikach, są tam chyba cztery kondensatory, 2 po około240pF i 2 po 30pF (dokładnie nie pamiętam ale są to wartości podobne). Możesz te kondensatory podłączyć równolegle i będziesz miał jeden duży kondensator strojeniowy.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 05 lis 2010, 22:11

Co do eksperymentów - jak najbardziej polecam.
Wysoka wymagana wartosc rezystancji sluchawek mozna latwo obejsc stosujac wtornik emiterowy (katodowy) albo maly transformatorek dopasowujacy.

Przyklad (a) o ktorym wyrazasz sie krytycznie dziala i to bardzo dobrze.
Poza tym pare uwag.
- Nie musisz stosować uziemienia, bez tego odbiornik zadziała.
- Cewka na schemacie to nie demodulator tylko antena.

Na wyjsciu uzwojenia wtornego otrzymuje sie przebieg sinusoidalny o wybranej czestotliwosci zmodulowany amplitudowo.Pozniej nastepuje odciecie dolnej skladowej sygnalu (albo gornej). Odbywa sie to w detektorze, ktory w przypadku (a) sklada sie z diody germanowej. Demodulacja nastepuje po detekcji sygnalu z anteny. Zazwyczaj wystarcza kondensator o wartosci kilku nF. Demodulacja w przypadku AM polega na usrednieniu przebiegu tak, aby pozbyc sie czestotliwosci nosnej.

younger0001
-
Kontakt:

Post autor: younger0001 » 06 lis 2010, 12:52

mariusz256, myślałem nad tym, żeby cewka miała wyjścia co jakieś 10 zwojów i żeby zastosować jeden kondensator 400 - 500 pf i rónolegle trymer 10 - 90 pf. Strojenie odbywało by się poprzez zmianę zwojów, a następnie dostrojeniu przez regulację trymera. ten problem można chyba uznać za rozwiązany.

edwacc, co do odbiornika z PCF autor powiedział, że za pomocą transformatora głośnikowego można podłączyć tam słuchawki od mp3. Jeżali chodzi o demodulator w pierwszym układzie myślałem nad niedużą antenką ferrytową (tak się robi w markowych odbiornikach am) i skorzystać z uziemienia. Planowałem aby zrobić 2 PCB (jendą ze wzmacniaczem na darlingtonie, a drugą z lampą) a modulator jest w obu bardzo podobny i zrobiłbym go w pajączku.
Co do pcb mam pytanie czy ekranować płytki (warstwa przewodząca zwarta zmasą na górzye płydki oczywiście odizolowana od lutów).

[ Dodano: 2010-11-06, 14:02 ]
A i zapomniałem, do wzmacniacza potrzebna jest dioda germanowa AAP152 (Unitra) ale nie mogę go nigdzie znaleźć. czy można go zastąpić jakąś łatwo dostępną? przydałby się się też potencjometr siły głosu. Jaki byłby dobry oraz czy jakieś dodatkowe elementy potrzebne?

PS: sory za błędy

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 06 lis 2010, 14:29

Sam nie dawno zadawałem takie pytania i to co się nauczyłem to teraz oddam w drugą stronę, co do obwodu wejściowego to:
Myślę ze budujesz odbiornik na 225KHz, więc raczej nie będzie tobie potrzebna cewka z kilkoma wyprowadzeniami, myślę ze gdy byś użył tylko jeden strojeniowy kondensator (ten około 240pF) z tego agregatu i nawinął większą ilość uzwojenia to by tez działało.
dlaczego tak?
zauważyłem ze obwód wejściowy który ma większą ilość uzwojenia ma lepszą czułość ale kosztem selektywności. Na podobnej częstotliwości 198KHz transmitowane są Obrady Rzeczpospolitej Polskiej lub jeden z programów Polskiego Radia i możesz te dwie stacje usłyszeć jednocześnie lub tez inną zagraniczną, ale to pierwszy krok do zrobienia odbiornika, jest tez tak łatwiej. Później możesz eksperymentować i zmniejszyć ilość uzwojenia.

Uzwojenie nawinięte na ferrycie możesz przesuwać zmieniając indukcyjność.

Pamiętaj aby uruchamianie nie odbywało się w pobliżu urządzeń zakłócających np. komputera lub żarówki energooszczędnej.

younger0001
-
Kontakt:

Post autor: younger0001 » 06 lis 2010, 14:43

Ja chyba zostanę przy swoim m.in. dlatego, że chcę aby można było odbierać więcej zakresów oraz nie przepadam za demontażem części ze starych urządzeń. Kuzyn ostatnio rozebrał monitor (z 10 lat to miał) może ma taki kondensator. Jest też drugi projekt (MT 10/09) z użyciem PCF 801 ale nie mogę jej znaleźć. autor pisał tak:
W naszym eksperymentalnym odbiorniku została właśnie wykorzystana lampa typu PCF 801, która jest tania i łatwo dostępna, także w AVT
Czemu nie mogę jej więc znaleśc ani w AVT, ani w TME, ani nawet na allegro?

ODPOWIEDZ