Najłatwiejszy program do programwoania mikrokontrolerów.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Dawid 95
-

Najłatwiejszy program do programwoania mikrokontrolerów.

Post autor: Dawid 95 » 23 paź 2010, 20:14

Witam ! A więc tak jak w temacie jakei polecacie łatwe programy do programowania mikrokontrolerów ? A przy tym zapytam się , jakie ksiązki dla początkującego polecacie??

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 23 paź 2010, 20:35

Jaka rodzina procesorów?

Za najłatwiejszy uważany jest BascomAVR, jednak wiele osób radzi go omijać i zacząć od bardziej uniwersalnego C/C++ (dla AVR polecam pakiet GCC).

Książka: to zależy od gatunku procesorów i języka programowania.
Na start najlepsza będzie dokumentacja danego procesora - ok. 300 stron w plastikowym bindowaniu :wink:

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 23 paź 2010, 20:36

Mikrokontrolery dla początkujących Pana Piotra Góreckiego innaczej ośla łączka.
Lepszej nie ma.

Dawid 95
-

Post autor: Dawid 95 » 23 paź 2010, 21:04

Mam do was pytanie... Mam syna w gimnazjum, chciałby się nauczyć programować mikrokontrolery... Nie wiem czy jeszcze nie jest na to za mały ? Co sądzicie na ten temat ?

Mam do was pytanie odnośnie komend w Bascomie ( pisząc programik ) . Czy one są dla jednej czynności zawsze takie same , czy inne ? Można samemu je wymyślać ? Patrzyłem na necie to nie ma dokładnie opisanego jak PISAĆ PROGRAM .... Tylko obsługa Bascomów itp . A mi chodzi głownie o to co oznaczają poszczególne wyrazy , literki w pisaniu programu...

$regfile = "attiny2313.dat" 'najpierw określamy typ proca
$crystal = 1000000 'definiujemy z jakim taktowaniem będzie pracował

config portb=input 'port b jako wejścia
portb=&B00000000 'wszędzie stan spoczynkowy-0
config portd=output 'pprt d jako wyjścia
portd=&B0000000 'wszędzie stan spoczynkowy-0

Jak coś takiego napisać ?? MIESIĄCE DOŚWIADCZEŃ ?? Czy gdzies w necie jest opisane co oznaczają poszczególne zwroty i wyrazy?? Proszę o wyrozumiałość ...

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 23 paź 2010, 21:18

ściągnij polskiego helpa do bascoma. dużo tam jest.
jak widać wszystko jest z angielskiego. wymyślać samemu raczej nie można w języku bascom.
a przynajmniej ja się nie spotkałem żeby ktoś sobie komendy sam pisał. jak napiszesz coś czego nie "wsadził" Mark A. to kompilator pokaże błąd.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 paź 2010, 21:37

Dawid 95 to wszystko opisane masz w tej książce
http://www.btc.pl/pdf/mdp_recenzja_ep_07_2006.pdf

Dawid 95
-

Post autor: Dawid 95 » 23 paź 2010, 21:45

Nie będzie to kasa wyrzucona w błoto ? Miałem dwie ksiązki Pana Góreckiego i bardzo je sobie chwalę , lecz mam wątpliwości. Chodzę do gimnazjum , więc nie wiem czy to będzie takie proste. Na podstawie jakiego programu sugeruje się w tej książce autor ?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 paź 2010, 22:58

Dawid 95 pisze:Na podstawie jakiego programu sugeruje się w tej książce autor ?
BascomAVR

I lepszej książki wprowadzającej w świat mikroprocesorów nie widziałem.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 paź 2010, 9:53

Dawid 95 pisze:Mam syna w gimnazjum
Dawid 95 pisze:Chodzę do gimnazjum
No nieźle :shock:

Sorki, nie mogłem się powstrzymać :D
Jeśli chodzi o programowanie, to ja też polecam książki pana P. Góreckiego. Sam najpierw pisałem w Bascomie, potem przerwałem i przerzucam się na C, ale różnorodność błędów, jakie napotykam przy pracy z WinAVR sprawia, że jednak polecałbym zacząć od bascoma ;)

Dawid 95
-

Post autor: Dawid 95 » 24 paź 2010, 13:05

Przejrzeliście mnie 1! .. :mrgreen: Mam pytanie odnośnie kompilatora w BASCOMie . Jak go używać?? Wpisuje np jakieś komendy i to tłumaczenie na kod docelowy gdzie się pokazuje ??

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 paź 2010, 15:43

Kulpina pisze:Sam najpierw pisałem w Bascomie, potem przerwałem i przerzucam się na C, ale różnorodność błędów, jakie napotykam przy pracy z WinAVR sprawia, że jednak polecałbym zacząć od bascoma
Ale z reguły są to Twoje błędy, a nie kompilatora. Język C jest tak samo skomplikowany jak każdy inny język i też od niego można zaczynać. Gdyby nie to, że BASCOM sporo rozwiązuje za Ciebie, grabiąc przy okazji cenne zasoby sprzętowe nie przyznając się nawet; to nie byłby on wcale tak atrakcyjny. Teraz niestety wszystko opiera się o C i temu nie można zaprzeczyć: AVR, MSP430, ARM, SoC, PIC. Dlatego jednak propozycja, Moja: przemęczyć te trudne początki w C i się go nauczyć. Łatwiej będzie iść w przód.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 paź 2010, 16:13

keruseykaryu pisze:Ale z reguły są to Twoje błędy, a nie kompilatora.
Zawsze są to moje błędy :mrgreen:
Jednak wydaje mi się, chociaż bardzo lubię C, że w Bascomie jest mniej okazji do popełniania błędów przez początkującego, chociażby dzięki gotowemu narzędziu jakim jest BascomAVR.
Wszystkiego się można nauczyć, moim zdaniem książka P. Góreckiego i bascom nie jest zły na początek, natomiast jeśli keruseykaryu twierdzi, że warto zacząć od C, to jego opinii podważał nie będę, bo ma na pewno o wiele większą wiedzę od mojej, co na tym forum bardzo dobrze widać :)

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 paź 2010, 17:41

Kulpina pisze:to jego opinii podważał nie będę, bo ma na pewno o wiele większą wiedzę od mojej, co na tym forum bardzo dobrze widać
Bez przesadyzmu poproszę.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 paź 2010, 18:07

Nie przesadzam
Jesteś tu aktualnie najbardziej rzeczową osobą, jaka odpowiada ;)

Dawid 95
-

Post autor: Dawid 95 » 24 paź 2010, 19:31

Zgadzam się z Kulpiną !
Poszukuje jakiegoś tutorialu , kursu jak napisać program w języku BASIC . Szukałem , lecz nie mogę znaleźć tego czego oczekuję.... Macie może coś ??? Nie wiem czy w ogóle się mam za to brać , bo jak wcześniej pisałem chodzę do gimnazjum :mrgreen: . Ogólnie to tam mam jakąś wiedzę o elektronice , lecz małą. Zawsze się zastanawiam jak ci wszyscy piszą te programy dla procków... Czy oni to piszą tak jak jakieś opowiadanie na polski , czy siędzą nad tym kilka godzin ? ?? Jak to jest z tym ? Wy programujecie trochę ??
A jeżeli mam np. gotowy program to jak mam go załadować na procka ( chyba na pamięć flash , tak ? ). Gdyby ktoś sie na tym znał to prosiłbym ojakieś konkretne porady ... Najbardziej zależy mi na tym jak NAUCZYĆ SIĘ pisania programów dla AvR - ów w BASCOMIE. Czy są gdzieś w internecie tłumaczenia co oznaczają poszczególne zwroty itp ? ( Jak są to prosiłbym o coś takiego ) Prosiłbym o racjonalne odpowiedzi.

ODPOWIEDZ