czy ten lcd będzie chciał współpracować z bascomem?
czy ten lcd będzie chciał współpracować z bascomem?
słuchajcie, mam takie małe pytanko:
czy -> TEN LCD <- będzie chciał współpracować z bascomem?
posiada linie DB0-DB7, RS, R/W i E więc chyba powinien?
najprościej było by sprawdzić, ale jeśli nie będzie współpracował to ponad 70zł w błoto.
w związku z czym pytam bo może ktoś już używa takiego lcd'ka lub jest pewny że będzie chciał działać pod bascom.
czy -> TEN LCD <- będzie chciał współpracować z bascomem?
posiada linie DB0-DB7, RS, R/W i E więc chyba powinien?
najprościej było by sprawdzić, ale jeśli nie będzie współpracował to ponad 70zł w błoto.
w związku z czym pytam bo może ktoś już używa takiego lcd'ka lub jest pewny że będzie chciał działać pod bascom.
Ten wyświetlacz jest obsługiwany przez bascom. Przejrzyj dokładnie przykładowe programy jakie są w katalogu po instalacji bascoma.
A ty jeszcze link http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic529618.html
A ty jeszcze link http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic529618.html
czyli co to w praktyce oznacza? pytam bo jeszcze nie miałem do czynienia z graficznym lcd'kiem.kayron pisze:będziesz potrzebował tak naprawdę więcej linii sterujących niż wymieniłeś (dojdą CS0, CS1 i CS2), bo w wyświetlaczu są 3 sterowniki nie jeden, a każdy z nich obsługuje 1/3 ekranu o rozmiarze 64x64 pixele.
matrix w pomocy bascoma wpisz CONFIG GRAPHLCD i tam masz wszystko opisane jak podłączyć wyświetlacz i jak go programowo obsłużyć.
Przypadkiem znalazłem taki sterownik do tego wyświetlacza, myślę że to ciekawe rozwiązanie http://www.lcd.strony.pl/glcd_i2c.htm
Przypadkiem znalazłem taki sterownik do tego wyświetlacza, myślę że to ciekawe rozwiązanie http://www.lcd.strony.pl/glcd_i2c.htm
dziękuję serdecznie za informacje, szczególnie za ten poniższy link.
powoli zaczynam kminić temat. będę musiał zakupić ów wyświetlacz i testować.kris74 pisze:Przypadkiem znalazłem taki sterownik do tego wyświetlacza, myślę że to ciekawe rozwiązanie http://www.lcd.strony.pl/glcd_i2c.htm
na szczęście jest takowa bibliotekakayron pisze:Do BASCOMa będziesz musiał sobie skołować bibliotekę GL CDKS108-192x64 (powinna być w bascom) inaczej tego wyświetlacza nie ruszysz w prosty sposób
raczej nie dał bym rady, w każdym razie plik .lbx da się edytować w programie notepad++ więc od biedy może coś by nakreślił.kayron pisze: no chyba że napiszesz własne biblioteki.
-
keruseykaryu
z całym szacunkiem kolego, ale program notepad++ bez kłopotu radzi sobie ze zmianą pliku .lbx. program ten jest między innymi do edycji i pisania. sam rozpoznaje w jakim języku ktoś pisze i odpowiednio podświetla składnię. oczywiście nie wszystkie języki obsługuje. ściągnij sobie ów soft i zobacz.keruseykaryu pisze:LBX-a nie zmienisz, trzeba znaleźć LIB, a potem go zniekształcić do LBX.
pewnie nie dał bym rady bo ni w ząb nie kminię tegoż języka, dlatego napisałemkeruseykaryu pisze:A samo biblio to piszemy w asemblerze, zatem nie dla wszystkich taka zabawa.
oczywiście nie weź mojej wypowiedzi za atak na Twoją osobę. zacytwałem i się odniosłem, to chyba dobrze?od biedy może coś by nakreślił.
-
keruseykaryu
LBX to tekst. Ale nie zmienisz treści programu tam zawartego. Nie będziesz wiedział co zmienić. I żaden notepad++ ani programmers notepad, textpad, coreeditor, intype, scite, vim, gedit (itd.) ci w tym nie pomoże.z całym szacunkiem kolego, ale program notepad++ bez kłopotu radzi sobie ze zmianą pliku .lbx. program ten jest między innymi do edycji i pisania. sam rozpoznaje w jakim języku ktoś pisze i odpowiednio podświetla składnię. oczywiście nie wszystkie języki obsługuje. ściągnij sobie ów soft i zobacz.
skoro już jest temat założony przez moją osobę to dopytam. w helpie bascoma napisane:
w powyższym opisie brak PORTC.6 i PORTC.7 zostają wolne?
czy to znaczy że nie wszystkie piny danego portu muszę podpinać pod lcd?Końcówka procesora Końcówka wyświetlacza Przeznaczenie
PORTA.0 – PORTA.7 DB0 - DB7 Szyna danych
PORTC.5 FS Wybór czcionki
PORTC.2 CE Sygnał Enable
PORTC.3 CD Wybór Rozkazy/DaneLCD
PORTC.0 WR Zapis do sterownika
PORTC.1 RD Odczyt ze sterownika
PORTC.4 RESET Zerowanie
w powyższym opisie brak PORTC.6 i PORTC.7 zostają wolne?
Tylko że domyślnie BASCOM nie obsługuje twojego wyświetlacza i przytoczona przez ciebie konfiguracja jest bezużyteczna, bo dotyczy LCD z sterownikiem Thoshiba T6963C.
Jak byś zajrzał do noty katalogowej swojego wyświetlacza to byś wiedział:
A - że twój wyświetlacz nie ma linii FS -wybór czcionki, bo nie ma generatora czcionek na pokładzie, bo ma kontroler KS0108.
B - wyczytał byś następującą frazę z Helpa dotyczącą instrukcji Config GrafhLDC
Jak byś zajrzał do noty katalogowej swojego wyświetlacza to byś wiedział:
A - że twój wyświetlacz nie ma linii FS -wybór czcionki, bo nie ma generatora czcionek na pokładzie, bo ma kontroler KS0108.
B - wyczytał byś następującą frazę z Helpa dotyczącą instrukcji Config GrafhLDC
Co już nakreśliło ci by kierunek dalszych poszukiwań czyli na poszukiwanie opisu biblioteki glcdks108.lbxUwaga! Aby używać wyświetlacza z kontrolerem SED15xx należy na początku programu dołączyć bibliotekę glcdsed.lbx:
$lib = "glcdsed.lbx"
pytanko proste:
podczas kompilacji programu gdzie powinna być umieszczona biblioteka od danego wyświetlacza? bo jak mam ją w folderze gdzie kompilowany program to wywala błąd "library not found".
znalazłem sposób podłączenia tegoż wyświetlacza. co prawda do atmega16, ale nie będzie dużej różnicy.
-> KLIK na ELEKTRODZIE <-
podczas kompilacji programu gdzie powinna być umieszczona biblioteka od danego wyświetlacza? bo jak mam ją w folderze gdzie kompilowany program to wywala błąd "library not found".
znalazłem sposób podłączenia tegoż wyświetlacza. co prawda do atmega16, ale nie będzie dużej różnicy.
-> KLIK na ELEKTRODZIE <-
-
keruseykaryu