Wyświetlacz graficzny z sterownikiem NUJ6450 (SED1520)

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Wyświetlacz graficzny z sterownikiem NUJ6450 (SED1520)

Post autor: kayron » 03 paź 2010, 10:26

Witam posiadam wyświetlacz graficzny właśnie z wymienionym w tytule sterownikiem / kami (bo są faktycznie 2 na pokładzie). I chciałbym wiedzieć czy można jakoś zredukować ilość sygnałów sterujących, bo chciałbym go podłączyć jak najmniejszą ilością sygnałów do ATMEGI 8/168, Tzn. wiem że można sygnał E1, E2 sterować z jednej linii dodając inwertor na tranzystorze, z Resetu też można zrezygnować dodając układ RC, a ostatecznie restartować sterownik programowo w razie konieczności.
Natomiast pytanie brzmi czy można na stałe do masy dołączyć linię R/W, ustawiając na stałe tylko możliwość zapisu do wyświetlacza. Głownie chodzi o to czy ktoś już tak próbował, obsługiwać wyświetlacz, bez możliwości odczytu danych i rejestru statusu :?:
Drugie pytanie brzmi, czy da się tak zrobić (z aktywną linią R/W) żeby pozostałe strony graficzne używać jako dodatkowego RAMu w systemie :?: Tak analizując notę to nie bardzo wiem czy taka sztuczka się uda, bo chyba można dokonywać operacji tylko na stronie aktywnej, a ta jest też wyświetlana na LCD, więc na czas takich operacji trzeba by wyłączać wyświetlacz (ekran) co mogło by powodować migotanie ekranu :?:
No i oczywiście pytanie brzmi czy takie ciągłe wyłączanie i włącznie nie wpłynie źle na żywotność wyświetlacza ?

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 03 paź 2010, 18:07

Jeśli zrezygnujesz z odczytu danych ograniczy to funkcjonalność wyświetlacza (modyfikacja 8 pikseli naraz), chyba że stworzysz w pamięci RAM mikrokontrolera bufor obrazu - a ramu Ci chyba brakuje?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 03 paź 2010, 20:09

Dla jednej połowy wyświetlacza spokojnie mogę stworzyć bufor w PCF8583, jeżeli zrezygnuję z funkcji alarmu, bo będę miał 244Bajty do dyspozycji. natomiast dla drugiej połowy bym musiał, albo dołączyć drugi RTC czego wolał bym uniknąć, albo RAM na I2C w postaci PCF8570 co też bardzo mnie nie bawi. Ostatecznie mam niby jeszcze RTC od Maxima który ma 2KB FRAM na pokładzie, ale w moim układzie chciałby zastosować układy raczej dostępne, niż próbki, których nie można nigdzie kupić.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 03 paź 2010, 20:37

Mocno kombinujesz. Czy koniecznie musi być m8/168?. Może prościej będzie zastosować procek z większą ilością RAMu? Co chcesz wyświetlać na tym LCD? Tekst, obrazki, grafika składana z prymitywów? Może odczyt / bufor nie będzie konieczny.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 paź 2010, 19:04

Głownie tekst 4 linie, znaki 8x6, może jakieś ikony 16x16 co najwyżej logo ATMELa 16x ile tam wyjdzie. Być może pokuszę się animowanie w 3D cyfry do wyświetlania godziny i daty, ale grafika szkieletowa dosyć fajnie to wygląda, a nie trzeba na to aż tak niewiarygodnej mocy obliczeniowej i zasobów. No ale jeszcze pokombinuję, bo mam zamiar używać karty MMC i dla tego potrzebuję co najmniej 768B RAM CPU na jej obsługę, wiec na bajery najlepiej było by użyć jakiegoś zewnętrznego RAMu.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 04 paź 2010, 20:05

Zewnętrzny RAM (w przypadku m8) spowoduje drastyczny spadek wydajności - czy naprawdę musisz się ograniczać do tego konkretnego modelu? Przecież za mniejsze pieniadze kupisz m32 o wiele większych możliwościach, z większą ilością RAMu ;-)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 paź 2010, 11:01

Tzn. tak M8 i M168 mi leżą w domu, no i chcę to zrobić na tych procesorach, co to za uciecha wstawić M32 i nad niczym się nie wysilić. Wydajność to nie problem, na PCF8583 wyciągnę 50KB/s przy 400KHz, a jak coś w 3D będę gmerał to i tak użyję silnika stworzonego dla C64, a ten chodzi na 1MHz CPU które w dodatku nie umie sprzętowo mnożyć i dzielić, więc ATMega łyknie to bez problemu (po przenosinach kodu oczywiście), a wystarcza mu strona zerowa wiec 256B RAM (pomijając tablice sinusów).
http://www.youtube.com/watch?v=yRdW1FYR-a4

ODPOWIEDZ