Ładowarka akumulatorów duzej mocy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Ładowarka akumulatorów duzej mocy

Post autor: StaFid » 03 wrz 2010, 21:57

Witam
W Edw 11/2005 Pan Stefan Roguski opublikował układ do automatycznego wyłączania ładowania po osiągnieciu wymaganego napiecia akumulatora. Wykonałem ten układ. Regulacji dokonałem zgodnie z opisem za pomocą zasilacza regulowanego. Wszystko działa. Jednak podczas ładowania akumulatora 70 Ah po osiągnieciu napiecia ok 15V przekażnik klapie okolo 4 razy na sekundę mimo że podczas regulacji histereza wynosiła 1,5V.
Pozdrawiam
Stanisław

Jony130
Moderator
Posty: 3154
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 04 wrz 2010, 13:53

A jakiś schemat?

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Post autor: StaFid » 04 wrz 2010, 19:01

Załączam schemat
Załączniki
Obraz 001.jpg

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 05 wrz 2010, 9:49

Też wykonałem prostownik w oparciu o ten sterownik, wydaję mi się ze twój akumulator już nie może utrzymać 15V na zaciskach i po naładowaniu jego napięcie natychmiast spada. Możesz zmienić histerezę do 2V ale musisz przeprowadzić testy na innym akumulatorze.

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Post autor: StaFid » 05 wrz 2010, 11:06

Witam
Robiłem test z powiększeniem napięcia histerezy do ok. 2V zmieniając wartość rezystora R6 szeregowym potencjometrem do 120k. Częstotliwość "klapania" przekaźnika malała. Nie wiem na ile można zwiekszać wartość R6 a tym samym histerezę?
Stanisław

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 05 wrz 2010, 11:17

Tak jak już pisałem napięcie na akumulatorze za szybko spada. Zapewne akumulator jest już zużyty i nie jest wstanie utrzymać napięcia 15V

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 05 wrz 2010, 13:47

Spróbuj zmierzyć rezystancję wewnętrzną akumulatora metoda techniczną, również wydaje mi się że przyczyną może być padnięty akumulator.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 22 lis 2005, 15:14
Lokalizacja: z przed monitora

Post autor: c4v2 » 05 wrz 2010, 19:25

Układ nie ma ogranicznika prądu ładowania nawet w postaci rezystora szeregowego. Prąd ładowania akumulatora PB jest wyznaczany tylko rezystancją uzwojenia wtórnego transformatora. Dla akumulatorów o różnych pojemnościach nominalnych układ będzie się inaczej zachowywał.

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Post autor: StaFid » 18 wrz 2010, 13:41

Witam
Sprawa się wyjaśniła. Prostownik do którego dobudowywałem układ wyłączania byl kolegi na bardzo starych diodach. Któras z diod musiała być uszkodzona. Po zainstalowaniu nowego mostka (35A) układ pracuje.
Pozdrawiam
Stanisław

ODPOWIEDZ