Tda1083 - odbiornik 225KHz problem
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
Tda1083 - odbiornik 225KHz problem
Witam, w EdW 08/2005 na stronie 23 został opublikowany prosty(nie dla mnie;/) schemat odbiornika AM na 225KHz, schemat niżej. Układ dostrajałem przy pomocy generatora i oscyloskopu i wydaje mi się ze jest wszystko w porządku a pierwszego programu nie słychać;/. W tym układzie autor zastosował filtr 7x7 121, jest on trudny do zdobycia więc zastosowałem dwie cewki po 120uH i kondensator 2nF. Obwody rezonansowe zestrojone na 225KHz. Dlaczego to nie działa??, co źle zrobiłem??.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- AM tda1083.JPG (17.27 KiB) Przejrzano 12239 razy
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
Właśnie zrobiłem to tak jak napisałeś, no i działa
. Mam takie pytanie odnośnie tego układu, zamiast tego filtru 7x7 zastąpiłem uzwojeniem około 2x1000uH i pojemność 220pF, dobroć tego obwodu indukcyjnego będzie dobra czy powinienem zmniejszyć indukcyjność i zwiększyć pojemność dla lepszego wzmocnienia (mam słaby odbiór i bez dodatkowej anteny się nie obejdzie
)
Serdecznie pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiam
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam, rozwiązałem problem z tym odbiornikiem
. Problem polegał po stronie obwodu rezonansowego, zauważyłem ze, ze wzrostem indukcyjności wzrasta amplituda indukowanego się napięcia, dlatego próbnie nawinąłem dużą ilość zwojów na pręcie ferrytowym. Z obliczeń wynika ze jest to duża indukcyjność 6,8mH i równolegle dołączony kondensator małej pojemności 73pF.
Do układu są dołączone słuchawki, odbierany program ma teraz wystarczająco silny sygnał ale selektywność bardzo zła, zbiera dużo zakłóceń, co trzeba zrobić aby to poprawić??
Czy obniżenie ilości zwojów i dodanie przedwzmacniacza do obwodu rezonansowego poprawi tą selektywność??
Serdecznie pozdrawiam
Do układu są dołączone słuchawki, odbierany program ma teraz wystarczająco silny sygnał ale selektywność bardzo zła, zbiera dużo zakłóceń, co trzeba zrobić aby to poprawić??
Czy obniżenie ilości zwojów i dodanie przedwzmacniacza do obwodu rezonansowego poprawi tą selektywność??
Serdecznie pozdrawiam