Zwiększenie napięcia silnikowi/wentylatorowi?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 21 lut 2009, 22:51

Kulpina pisze:a jaka różnica czy pcha czy ssa?
taka sama jak w aucie, dlatego silnik ( w napędzie 2x) jest zazwyczaj z przodu bo lepiej ciągnać niż pchać.

Tak samo jakbyś miał ciężki wózek do przewiezienia to lepiej jet CI go ciagnać niż pchać. Ale to też zależy od pochylenia terenu. Ale generalnie lepiej jest ciągnąć.

Artizzz
-

Post autor: Artizzz » 21 lut 2009, 23:59

Adi... nawiązałeś do samochodów, ale wydaje mi się że to nie było trafione... dlaczego dostawczaki, ciężkie osobowe i tiry ciągną na tylne osie ? Oglądałeś kiedyś wyścigi dragów? WSZYSTKO jest napędzane na tylne osie, czyli pchane.. a to czy silnik z przodu czy z tyłu to kwiestia wyważenia masy, miejsca, konstrukcji itp... ale koniec off topu !!

a co do odciągu oparów to jak to mówią "z piasku bata nie ukręcisz".. wg mnie z takiego wentylatorka zrobisz dobry "wydmuchiwacz" oparów, ale o odsysaczu zapomnij.. przystaw taki wentylatorek do dymiącej świeczki, kadzidła itp i co ? jak blisko trzeba go przystawić żeby w przyzwoity sposób odciągał opary / dym ? oprócz wycia niewiele się takim osiągnie...

ale to tylko moje zdanie :P

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 22 lut 2009, 0:05

Witam
dzisiaj przeprowadziłem małe testy na małym 4x4 wiatraczku .
Pierwszy podłączyłem do 28V :twisted: można powiedzieć ze plastik od spodu był ciepły po 5min może koło 40st. i gdyby nie neodym który przyciągnął żył by do dzisiaj [ ale to inna bajka] :cry: wsunie dalej się kręci ale po przekroczeniu prądu 70mA "wyłącza się , po zmniejszeniu prądu znów rusza.
Do drugiego nie byłem już taki brutalny [ wszak kosztował 16 zł :mrgreen: ]i podłączyłem 24V wydajność powiedział bym do kwadratu , ale nie mam czy zmierzyć , więc głowy nie dam :cool: trochę mniej się grzał 15min spokojnie skręcił . Na dłuższą metę powinno spokojnie chodzić .
Osobiście proponował bym inną drogę: silnik BLDC śmigło i hulaj wiatr :lol: sterownik to powiedzmy kwestia 20 złotych [ w necie można już po 5 min znaleźć schemat płytkę jak i wsad ] osiągalną prędkość można postawić na 10 000 obr/min , na dwóch biegunach nawet kolo 56 000obr/min , ale są problemy z rozruchem .Nie wiem jak te obroty przenosiły by się na ssanie /podmuch gdyż zależy to od śmigła.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 22 lut 2009, 10:34

Kompletna klapa... Po podłączeniu wentylatorów do pochłaniacza opaórw (miały zwiekszyc jego ciag) ani najmniejszej różnicy, możliwe, że nie pracują wszystkiw, ale są skręcone i nie mogłem tego zobaczyc... teraz zastanawiam sięnad wykorzystaniem starego odkurzacza, spróbuje jeszcze z wentylatorem do wywietrznika kuchannego bo takowy posiadam :mrgreen: z bldc sie zastanowie ;) chociaż gdybym taki miał to robiłbym helikopter a nie odsysacz :D hmmm mówisz ze sterownik do bldc w necie w 5 min? a gdzie dokładnie :mrgreen: I taki co będzie działał fajnie, czy jakaś zabaweczka?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 22 lut 2009, 13:34

Proszę bardzo :mrgreen:
http://www.jetcontrol.de/Bastelstube/BLMC.html
http://www.hejasz.is.net.pl/regulator_3f.htm

[ Dodano: 2010-03-18, 10:56 ]
Może trochę odgrzewam temat , ale niedawno się bawiłem wentylatorami i by miały prawo działać 2 wentylatorki "szeregowo" to albo trzeba zostawić około 10cm odstępu między nimi , albo po prostu łopatki muszą się kręcić z tą samą prędkością, chodzi o to by się pokrywały i były minimalnie przesunięte .Coś na wzór silników w samolotach. Ten drugi sposób jest bardziej efektywny :mrgreen:

ODPOWIEDZ