Silnik 3 fazowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 07 paź 2007, 11:13

Sprawdzenie omomierzem może być na zasadzie czy dane cewka nie ma przerwy lub nie jest zwarta do innej cewki (o ile cewki nie są ze sobą połączone - w trójkąt lub gwiazdę) lub korpusu silnika - przebicie. Sama rezystancja cewek jest znikoma z uwagi iż silniki trójfazowe są z reguły dużej mocy i nawijane są drutem o dużym przekroju. Poniżej zamieściłem schemat połączeń uzwojeń silnika trójfazowego w trójkąt i gwiazdę. Są to "zwykłe" rysunki. Odpowiednie graficzne rozmieszczenie cewek na kształt gwiazdy i trójkąta obrazowo ilustruje skąd wywodzą się takie nazwy. Jak znajdę więcej czasu to poprawię trochę te rysunki.
Załączniki
silniki3fazowe.jpg
Schemat połączenia uzwojeń silników trójfazowych w gwiazdę i trójkąt.

adam22
-

Post autor: adam22 » 07 paź 2007, 14:49

Wiatm- posiadam prądnicę trójfazową na magnesach neodymowych i mam teraz dylemat- gdyz uzyskuje prąd trojfazowy, a potrzebuję 1 fazy- musze polączyc je- tylko właśnie w jaki sposób?
Radzono mi żebym skorzystal z gotowego rozwiązania - wyciągnąć diody z alternatora, lecz słyszalem zaś, że ta,m stracę z 3V po prostowaniu, a inny znajomy radzil mi żebym użyl i zbudowal z diod Shotkiego trójfazowy uklad prostowniczy.

Czy ma ktos może namiar na jakis konkretny schemat a może jestw stanie sam doradzić?
U mnie prąd myśle że max to 30A, takżę z zapasem można pomyśleć o mostku 50A 12V.
POza tym gdy juz będę mial połączone fazy i wyprostowany poą chcialbym wykorzystac go do ladowania akumulatora- tu zaś pojawia sie kolejny problem, raz na prądnicy amm 6V a raz 30V- musze w miarę go ustabilizować, by nie zniszczyć sobie aku- czym mogę wyrównać te napięcia? by powiedzym zalączalo od 10V i wylączalo na 15V?
Bardzo proszę o dokladne wyjaśnienie, bo nie jestem zbyt mocny wsprawach stricto fizyki- elektroniki, a mimo to pociąga mnie ten temat i chcialbym się czegos mimo wszystko nauczyć- dokladne- tzn. jakiego typu diody- jakiś symbol np.

Serdecznie pozdrawiam

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 08 paź 2007, 20:48

Witam!
Na tej stronie znalazłem układ automatycznego przełącznika gwiazda- trójkąt, tylko nie rozumiem na czym ten automatyzm polega... Nie widzę tutaj żadnego przekaźnika czasowego ( w ogóle z opisem to jest na tej stronie kiepsko), jak więc układ się sam przełączy?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 08 paź 2007, 22:58

Może na tych schematach pokazany jest tylko schemat połączeń elektronicznych, silnik, styczniki, itp. Może któryś z tych styczników posiada wbudowany układ czasowy, który po prostu nie został przedstawiony na tych schematach.
Co do pytań kolegi adam22 to myślę, że tu można by zastosować rozwiązania stosowane w technice motoryzacyjnej, prostownik z alternatora samochodowego. Co do diod to na każdych wsypuje spadek napięcia, ale jeśli obroty prądnicy będą wysokie i napięcie wyniesie te 15V to spadek napięcia na diodach będzie można pominąć. Wynosi on na diodzie krzemowej około 0,7V. Spadki napięć diod się sumują jeśli je połączymy szeregowo. Natomiast w przypadku jedna dioda na jedno uzwojenie prądnicy to napięcie na każdym z tych uzwojeń spadnie o te właśnie 0,7V, a nie 3V. Taki prostownik wygląda tak Co do regulacji napięcia to można wykorzystać gotowy regulator napięcia z samochodu z instalacją 12V.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 paź 2007, 23:12

To teoria tylko... Jeśli ktoś z was miał w ręce silnik 3 frazowy to mógłby napisać że jest tam 6 zacisków które w zależności od tego jak silnik pracuje łączy się w poziomie za pomocą zworek lub pionie... jeśli nie jesteś elektrykiem to znajdź kogoś kto wszystko ci pokarze tak najprościej i najszybciej. W technikum niektórzy po pięciu latach dalej nie wiedzieli co to gwiazda a co to trójkąt :P

adam22
-

Post autor: adam22 » 11 paź 2007, 17:44

Witam. czy takie połączenie 3 faz jest słuszne? jaki prąd uzyskam? czy to nadal będzie proą zmienny czy wyprostowany> stały? proszę o odp.

A jeżeli dysponuję 12V i ok. 20A prądem to jakie diody prostownicze tam wstawić- zna ktoś może - symbol?
Załączniki
Łączenie 3 faz.rar
tak wyglądało by połączenie 3 faz... dobrze??
(4.78 KiB) Pobrany 464 razy

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 paź 2007, 17:53

Adam22 ten schemat co on ma przedstawiać? Bo z tego co widzę to narysowałeś prostownik 3-fazowy, jedno połówkowy jeśli potrzebujesz napięcia stałego z prądnicy i ma ona 3 cewki których początki i końce są wyprowadzone to proponuję zastosować trzy mostki prostownicze których wyjścia bezproblemowo można połączyć równolegle.

adam22
-

Post autor: adam22 » 11 paź 2007, 18:54

do joon u mnie fakt- z prądnicy wychodzi 6 kabli w sumie, lecz zaizlolwane są kable w pewnym momencie i tam wlaśnie połączony zostały 3 kable w jeden,. także teraz jest trzy razy plus no i jeden minus( czy to zero). teraz właśnie nie wiem czy taki mostek prostowniczy moge zsatosować jak piszesz.. jak on maiłby wyglądać, z czego go złozyć? a to co rozrysowalem jest ok? będzie dzialalo? wystepiować będzie tam grzanie sie diod, czy nie- bo nie wiem tez czy zalutować je na jakims radiatorku..

A co do stalego prądu- potrzebowal bym mieć staly gdyż chcę ładowac aku- trzeba tam jeszcze wstawić coś, czy ten prąd za tym ukladem jest juz wyprostowany?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 paź 2007, 19:25

Więc rozłącz te połączone znajdź miernikiem 3 uzwojenia i podłącz jak na rysunku
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (5.61 KiB) Przejrzano 16780 razy

ODPOWIEDZ