Praktycznie każdy producent półprzewodników, zobacz chociażby BF960. Zazwyczaj są to co prawda tranzystory w.cz małej mocy (inne, jeżeli są , to są trudno dostępne), ale nigdzie nie było podane jaki prąd rozładowania jest wymagany. Tranzystory z kanałem zubożonym były pierwszą rzeczą jaka mi się skojarzyła z "po podaniu napięcia np. na bazę będzie rozwierał obwód".Jony130 pisze: A kto takie produkuje ??
Element rozwierajacy po podaniu napięcia
Jeżeli to jest pakiet szeregowy to pojemność wynosi 120mAh. A co do takiego sposobu na ładowanie to powodzenia- w ten sposób możesz jedynie zarżnąć do końca te ogniwa.siekierzyński pisze:A jak jesteśmy przy ładowaniu, to jak naładować te akumulatory? 4x po 1,2V 120mAH NiMH? Bo ja je naładowałem jak narazie tak, że podłączyłem pod 5V , plus do plusa, minus - minus i trzymałem tak 24H. Tylko wątpię, żeby to był dobry sposób, bo choć było napięcie na nich 5V, to za szybko się rozładowały. Bo wychodzi na to, że w sumie mamy 480mAH, to dzielone na ok 27mA to daje nam 17H pracy, niech będzie 10H, ale dziesięć a 1,5H?
Co do pierwszego pytania: możesz też zastosować tyrystor wyłączany poprzez zwieranie A oraz K np. mosfeetem.
- siekierzyński
- Użytkownik
to wychodzi na to, ze źle coś przeczytałem. Czyli rówlolegle sumują się AH?janeczqu pisze:Jeżeli to jest pakiet szeregowy to pojemność wynosi 120mAh.
To też jest kolejny problem, bo potrzebuję w jakiś sposób wykombinować akumulator na 5V ok 500mAH, wielkości 2 paluszków AAA wzdłuż, a takiego nigdzie nie widziałem... A miejsca jest mało.
Tak, przy połączeniu równoległym sumujemy pojemności, przy szeregowym pojemność jest taka jak jednego ogniwa natomiast napięcie sumuje się.
18650 lipo - 18mm średnicy 65mm długości- pojemność 2-4Ah w zależności od producenta. Używki i "noname" kupisz na allegro od 5zł. Napięcie pracy: 3-4,2V
lipole są co prawda o wymiarach AAA (10440) tylko cena i pojemność nie takie
18650 lipo - 18mm średnicy 65mm długości- pojemność 2-4Ah w zależności od producenta. Używki i "noname" kupisz na allegro od 5zł. Napięcie pracy: 3-4,2V
lipole są co prawda o wymiarach AAA (10440) tylko cena i pojemność nie takie
- siekierzyński
- Użytkownik
Jest klika problemów:
1. Wszystkie elementy elektroniczne są oddalone ode mnie o 1500km.
2. Miejsca w czytniku jest tyle, że ledwo wejdą 4 baterie AAA (chodzi o wielkość), a do tego musi wejść BTM222, atmega8 SMD i parę elementów SMD typu rezystory i diody.
3. W stanie spoczynku (bez trybu oszczędzania energii) czytnik pobiera ok 20mA, w trybie oszczędzania nie wiem, bo nie włączyłem go. W trakcie sczytywania kodu kreskowego, przy zapalonej diodzie laserowej i drgającym lusterku cały czytnik pobiera ok 200mA (tak podaje dokumentacja) w praktyce pobiera 180-190mA. Czytać czytnikiem mogę raz na dzień, lub nawet 100x na dzień.
Jeszcze coś pomyślę, ale jakoś wątpię w to, że uda mi się upchnąć to wszystko w tak małej obudowie.
1. Wszystkie elementy elektroniczne są oddalone ode mnie o 1500km.
2. Miejsca w czytniku jest tyle, że ledwo wejdą 4 baterie AAA (chodzi o wielkość), a do tego musi wejść BTM222, atmega8 SMD i parę elementów SMD typu rezystory i diody.
3. W stanie spoczynku (bez trybu oszczędzania energii) czytnik pobiera ok 20mA, w trybie oszczędzania nie wiem, bo nie włączyłem go. W trakcie sczytywania kodu kreskowego, przy zapalonej diodzie laserowej i drgającym lusterku cały czytnik pobiera ok 200mA (tak podaje dokumentacja) w praktyce pobiera 180-190mA. Czytać czytnikiem mogę raz na dzień, lub nawet 100x na dzień.
Jeszcze coś pomyślę, ale jakoś wątpię w to, że uda mi się upchnąć to wszystko w tak małej obudowie.
Pokombinować można jak widzisz na zdjeciu z linku aku moze mieć nawet takie wymiary, dluga a cienka, jest mnóstwo rodzaji, trzeba obliczyc jaka by byla potrzebna aku, jak się okaże ze np 1000mah starczy to one sa malutkie, jak jeszcze mniejszej pojemności to jeszcze lepiej
http://allegro.pl/nowy-akumulator-li-po ... 42421.html
http://allegro.pl/nowy-akumulator-li-po ... 42421.html
No ale tak z grubsza, wczytanie kodu to chyba max 3 sekundy? przyjmując że 100x na dzień to 300 sekund trzymasz łącznie przycisk, to tylko tylko 5 min. w tym czasie pobieramy prąd 200mA, a np aku 1000mah zasila przez godzinę prądem 1A! Gdyby nawet urządzenie pobierało prąd 1A to byłoby zasilane przez godz, mógłbyś trzymać przycisk tyle czasu....
edit
Jak dobrze myślę to nawet lipol 300mah starczy a ma wymiary zaledwie 44x22x17mm!
edit
Jak dobrze myślę to nawet lipol 300mah starczy a ma wymiary zaledwie 44x22x17mm!
- siekierzyński
- Użytkownik
Czas wczytania kodu to od 1-3s.
Wiadomo, chciałbym aby taka bateria trzymała jak najdłużej, tylko, że z drugiej strony, dłuższy czas ładowania. Ale założenie jest też takie, że całą noc będę go ładował.
Załączam tez rysunek jakbym chciał umieścić te baterie, przy założeniu, że to są baterie AAA i są one baaaardzo na wcisk.... więc nie wiem czy to by sie w ogóle udało. Tam, gdzie sa 2 obok siebie, to musiał bym w środku ścianki przyszlifować po bokach, zać tam gdzie jest jedna na drugiej, musiałbym na dole zeszlifować kawałek plastiku, albo dać o ok 5-7mm krótszą baterię.
aha, tak gdzie żółte, to jest przycisk, i wyżej juz sie nie da, zaś tam gdzie czarne, to jest układ odchylania lusterka i też wyżej się nie da.
Wiadomo, chciałbym aby taka bateria trzymała jak najdłużej, tylko, że z drugiej strony, dłuższy czas ładowania. Ale założenie jest też takie, że całą noc będę go ładował.
Załączam tez rysunek jakbym chciał umieścić te baterie, przy założeniu, że to są baterie AAA i są one baaaardzo na wcisk.... więc nie wiem czy to by sie w ogóle udało. Tam, gdzie sa 2 obok siebie, to musiał bym w środku ścianki przyszlifować po bokach, zać tam gdzie jest jedna na drugiej, musiałbym na dole zeszlifować kawałek plastiku, albo dać o ok 5-7mm krótszą baterię.
aha, tak gdzie żółte, to jest przycisk, i wyżej juz sie nie da, zaś tam gdzie czarne, to jest układ odchylania lusterka i też wyżej się nie da.
Z racji tego ze masz mało miejsca, ten li pol spokojnie wciśniesz, a do AAA trzeba jeszcze kabelki i będzie problem.
A ładowanie lipola najtańszą ładowarko zajmie w przypadku 300mah max godzinke, ja ładowałem 3,5godz takie aku o pojemności 2000mah.
No nie wiem jeśli jest to kwestia kasy, rozumie bo aku kolo 30 zeta, ładowarka 32 zeta i przesyłka do tego i jeszcze pozostałe elementy.
A ładowanie lipola najtańszą ładowarko zajmie w przypadku 300mah max godzinke, ja ładowałem 3,5godz takie aku o pojemności 2000mah.
No nie wiem jeśli jest to kwestia kasy, rozumie bo aku kolo 30 zeta, ładowarka 32 zeta i przesyłka do tego i jeszcze pozostałe elementy.
- siekierzyński
- Użytkownik
Jedno ale... Baterie większe jak AAA nie wejdą.
"Bateria AAA – bateria w kształcie walca o długości ok. 44,5 mm, średnicy ok. 10,5 mm" - wikipedia.
Bardzo mi isę podoba ten akumulator: http://allegro.pl/nowy-akumulator-li-po ... 42421.html ale niestety za żadne chiny go nie upchnę... Wymiary: 127x19x21mm
Patrzę też co da się wykombinować z AAAA. Egh, jak ja lubię sobie utrudniać życie
Ale z drugiej strony, jaka będzie satysfakcja, jak to wszystko się uda 
EDIT:
Nie wspomnę o tym, że spełnienie moich marzeń było by to, jak by to wszystko ładowało się bezprzewodowo, ale najpierw upchnijmy tam jakieś sensowne akumulatory
Nawet myślałem o takich akumulatorach jak plastelina, że formuje się je do kształtu obudowy, ale nie zagłębiałem się w temat.
"Bateria AAA – bateria w kształcie walca o długości ok. 44,5 mm, średnicy ok. 10,5 mm" - wikipedia.
Bardzo mi isę podoba ten akumulator: http://allegro.pl/nowy-akumulator-li-po ... 42421.html ale niestety za żadne chiny go nie upchnę... Wymiary: 127x19x21mm
Patrzę też co da się wykombinować z AAAA. Egh, jak ja lubię sobie utrudniać życie
EDIT:
Nie wspomnę o tym, że spełnienie moich marzeń było by to, jak by to wszystko ładowało się bezprzewodowo, ale najpierw upchnijmy tam jakieś sensowne akumulatory
Nawet myślałem o takich akumulatorach jak plastelina, że formuje się je do kształtu obudowy, ale nie zagłębiałem się w temat.
Dlatego pisałem o mniejszym li pol, zaledwie 44x 22x 17 mm bardzo mały ale i pojemność mała, w sumie zależy jak chcesz pojemność, wydaje mi się ze nie ma co dawać 2000mah ale to by starczyło, łoooo na długo napewno.
edit
edit
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, 23:19 przez Dawid2379, łącznie zmieniany 1 raz.
- siekierzyński
- Użytkownik