Od czego zaczac programowanie, jezyk itd?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 28 wrz 2012, 3:46

Ertew pisze:mr_x, tak. Klasyczne '51 są o tyle gorsze, że część procesorów pracuje na zewnętrznej pamięci EPROM, do której trzeba mieć programator i kasownik. Pamięć jest wielokrotnie przekładana między podstawkami, nie da się programować w układzie.
Kolejna część to procesory z pamięcią OTP czyli jednorazowe, reszta to specjalizowane układy scalone w których jednym z elementów jest rdzeń '51, za to mają nieprzystępne obudowy SMD.
Ciężko znaleźć coś z pamięcią flash programowanego w układzie (jak procki avr).
A cała rodzina Atmela 89S to co? Programowane przez ISP, sam ich używam.
Poza tym są wersje DIP oraz SMD, zresztą tak samo jak AVR.

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik

Post autor: Damian89 » 28 wrz 2012, 6:20

Przeglądałem spis treści bo bez bicia się przyznaje ze wszystkiego nie czytałem
Polecasz tam środowisko Atmel Studio
lub
WinAVR + kompilator C+AVR Studio 4+PonyProg2000
I tu pytanie co dla początkującego, wole zapytać jeszcze na forum osób które maja opanowane języki programowania, wiedza jakie środowisko będzie odpowiednie dla osób zaczynających programowanie.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 28 wrz 2012, 10:59

Pomiędzy AVR Studio 4 (AS4) a Atmel Studio jest różnica klasy.
Ten drugi jest baaardzo rozbudowany (podobnie jak Eclipse) - szczegółowy opis Atmel Studio także tam znajdziesz.

Ale nie ma nic za darmo oba środowiska Atmel Studio oraz Elcipse, są przez to znacznie wolniejsze od AS4. Jeżeli więc masz starszy, wolniejszy komputer, to wybierz AS4.

Zarówno AS4 jak i Atmel Studio mają symulator AVR (baaaardzo istotne). Eclipse nie ma.

Pozostałe narzędzia jak Pony Prog, można zastąpić AVRDude + jakaś nakładka

PS. ... muszę ten artykuł dopracować, bo zbyt często muszę wyjaśniać szczegóły. Mea culpa :oops:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 28 wrz 2012, 18:47

A cała rodzina Atmela 89S to co? Programowane przez ISP, sam ich używam.
Ta.. tylko znajdź mi odpowiednik 80C552 u ATMELA. Nie ma, przynajmniej ja nigdy nie znalazłem. Już nie wspominam o innych dewiaciach 51, np. z pod szyldu SAA, które mają generatory OSD na pokładzie.

ODPOWIEDZ