Spalony układ - kto go rozpozna?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Zablokowany
windman
-

Spalony układ - kto go rozpozna?

Post autor: windman » 07 paź 2005, 23:28

Witam,

W Renault Twingo oświetleniem wnętrza auta steruje pewien układ.
To znaczy steruje tylko oświetleniem które zapala się w momencie otwierania drzwi.
Układ niestety się spalił, chciałbym kupić taki aby go wymienić ale na elektronice się nie znam więc proszę o pomoc fachowców...

Zdjęcia układu:
http://mtb.com.pl/uk1.jpg
http://mtb.com.pl/uk2.jpg

Układ steruje żarówką o mocy 7W.

Proszę o informacje co to jest i jakie ma parametry (informacje jakie muszę podać w sklepie elektronicznym aby dostać taki sam).

Pozdrawiam,
WindMan

ogryz
-

Post autor: ogryz » 07 paź 2005, 23:42

Witam!
Z tego co udało mi się odczytać to jest to tranzystor PH92. Niestety dokumentacji do niego brak, ale podejrzewam, że jest to jakiś polowiec.

Pozdrawiam.

windman
-

Post autor: windman » 08 paź 2005, 0:01

ogryz pisze:Witam!
Z tego co udało mi się odczytać to jest to tranzystor PH92. Niestety dokumentacji do niego brak, ale podejrzewam, że jest to jakiś polowiec.
Njaprawdopodobniej służy do gaszenia światła z opóźnieniem po zamknięciu drzwi, być może to coś więcej wyjaśni ?

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 10 paź 2005, 20:36

Myślę, że nie znajdziesz tego tranzystora, a jeżeli już to ni będzie Ci się to opłacać!

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 10 paź 2005, 21:06

Witam :)
Moim zdaniem jest to tranzystor PNP typu BCP69. Pelna nazwa to BCP69PH9, obudowa sie zgadza (SOT-223) widac, ze baza jest sterowana mniejszym tranzystorem, a wiec mozliwe, ze pracują one jako tranzystor darlingtona. Prawdopodobnie mozesz go zastapic dowolnym PNP-nem wiekszej mocy. Jesli uklad nie bedzie dzialal to spalil sie takze ten mniejszy tranzystor.
Pozdr.

windman
-

Post autor: windman » 11 paź 2005, 22:09

Passage pisze:Moim zdaniem jest to tranzystor PNP typu BCP69. Pelna nazwa to BCP69PH9, obudowa sie zgadza (SOT-223)
Pytałem w większym sklepie elektronicznym w Katowicach ale niestety nie znają takiego tranzystora (BCP69PH9).
To oznacza, że jest mało popularny, czy też można go dostać pod inną "nazwą"?
A może jakiś sklep w sieci, gdzie go znajdę ?

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 12 paź 2005, 17:39

mozesz wstawic BDP948, BDP950, to sa odpowiedniki tego tranzystora. Raczej powinny takze chodzic tranzystory np BCP52, BSP31 z tym, ze maja troszke mniejsza moc tz. 1,3W zamiast 1,5W wiec tutaj nalezy byc ostroznym.
A dlaczego nie wstawisz poprostu jakis popularny tranzystor? np BD140 bedzie odpowiedni, z tym, ze jest w innej obudowie, ale zawsze mozna go jakos zamocowac :)
Pozdr.

windman
-

Post autor: windman » 12 paź 2005, 20:42

Passage pisze:mozesz wstawic BDP948, BDP950, to sa odpowiedniki tego tranzystora. Raczej powinny takze chodzic tranzystory np BCP52, BSP31
Z obudową nie ma problemu, jest na tyle miejsca, że spokojnie mogę zastosować tranzystor w innej obudowie.
W takim razie jaki tranzystor mi polecasz (nie zwracając już uwagi na obudowę), aby jego parametry były najbardziej zbliżone do tego spalonego oraz aby nie było problemu z jego nabyciem.

Z elektroniki jestem zupełnie zielony, jeśli jednak będę już miał odpowiedni element to z "przelutowaniem" nie powinieniem mieć problemu.

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 12 paź 2005, 22:24

Nie mam pod reka katalogu, wiec nie podam scislego odpowiednika. Twoj tranzystor ma parametry takie: PNP, 20V, 1A, 1,5W β=160-400
Moim zdaniem spokojnie mozesz wstawic BD140 chociaz ma bete mniejsza tj ok 60-160, ale "daje slowo" ze zadziala :mrgreen: jesli jednak boisz sie zamiennikow to idz do sklepu i powiedz im jaki tranzystor szukasz czyli parametry jw. lub skorzystaj z googlarki.
Pozdr.

Zablokowany