Witam,
W Renault Twingo oświetleniem wnętrza auta steruje pewien układ.
To znaczy steruje tylko oświetleniem które zapala się w momencie otwierania drzwi.
Układ niestety się spalił, chciałbym kupić taki aby go wymienić ale na elektronice się nie znam więc proszę o pomoc fachowców...
Zdjęcia układu:
http://mtb.com.pl/uk1.jpg
http://mtb.com.pl/uk2.jpg
Układ steruje żarówką o mocy 7W.
Proszę o informacje co to jest i jakie ma parametry (informacje jakie muszę podać w sklepie elektronicznym aby dostać taki sam).
Pozdrawiam,
WindMan
Spalony układ - kto go rozpozna?
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam 
Moim zdaniem jest to tranzystor PNP typu BCP69. Pelna nazwa to BCP69PH9, obudowa sie zgadza (SOT-223) widac, ze baza jest sterowana mniejszym tranzystorem, a wiec mozliwe, ze pracują one jako tranzystor darlingtona. Prawdopodobnie mozesz go zastapic dowolnym PNP-nem wiekszej mocy. Jesli uklad nie bedzie dzialal to spalil sie takze ten mniejszy tranzystor.
Pozdr.
Moim zdaniem jest to tranzystor PNP typu BCP69. Pelna nazwa to BCP69PH9, obudowa sie zgadza (SOT-223) widac, ze baza jest sterowana mniejszym tranzystorem, a wiec mozliwe, ze pracują one jako tranzystor darlingtona. Prawdopodobnie mozesz go zastapic dowolnym PNP-nem wiekszej mocy. Jesli uklad nie bedzie dzialal to spalil sie takze ten mniejszy tranzystor.
Pozdr.
Pytałem w większym sklepie elektronicznym w Katowicach ale niestety nie znają takiego tranzystora (BCP69PH9).Passage pisze:Moim zdaniem jest to tranzystor PNP typu BCP69. Pelna nazwa to BCP69PH9, obudowa sie zgadza (SOT-223)
To oznacza, że jest mało popularny, czy też można go dostać pod inną "nazwą"?
A może jakiś sklep w sieci, gdzie go znajdę ?
mozesz wstawic BDP948, BDP950, to sa odpowiedniki tego tranzystora. Raczej powinny takze chodzic tranzystory np BCP52, BSP31 z tym, ze maja troszke mniejsza moc tz. 1,3W zamiast 1,5W wiec tutaj nalezy byc ostroznym.
A dlaczego nie wstawisz poprostu jakis popularny tranzystor? np BD140 bedzie odpowiedni, z tym, ze jest w innej obudowie, ale zawsze mozna go jakos zamocowac
Pozdr.
A dlaczego nie wstawisz poprostu jakis popularny tranzystor? np BD140 bedzie odpowiedni, z tym, ze jest w innej obudowie, ale zawsze mozna go jakos zamocowac
Pozdr.
Z obudową nie ma problemu, jest na tyle miejsca, że spokojnie mogę zastosować tranzystor w innej obudowie.Passage pisze:mozesz wstawic BDP948, BDP950, to sa odpowiedniki tego tranzystora. Raczej powinny takze chodzic tranzystory np BCP52, BSP31
W takim razie jaki tranzystor mi polecasz (nie zwracając już uwagi na obudowę), aby jego parametry były najbardziej zbliżone do tego spalonego oraz aby nie było problemu z jego nabyciem.
Z elektroniki jestem zupełnie zielony, jeśli jednak będę już miał odpowiedni element to z "przelutowaniem" nie powinieniem mieć problemu.
Nie mam pod reka katalogu, wiec nie podam scislego odpowiednika. Twoj tranzystor ma parametry takie: PNP, 20V, 1A, 1,5W β=160-400
Moim zdaniem spokojnie mozesz wstawic BD140 chociaz ma bete mniejsza tj ok 60-160, ale "daje slowo" ze zadziala
jesli jednak boisz sie zamiennikow to idz do sklepu i powiedz im jaki tranzystor szukasz czyli parametry jw. lub skorzystaj z googlarki.
Pozdr.
Moim zdaniem spokojnie mozesz wstawic BD140 chociaz ma bete mniejsza tj ok 60-160, ale "daje slowo" ze zadziala
Pozdr.