Prawidłowa instalacja elektr dla sprzętu KF - jak to zrobić?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Prawidłowa instalacja elektr dla sprzętu KF - jak to zrobić?

Post autor: Wojtek » 26 lip 2016, 10:42

Generalnie nie są mi całkiem obce zagadnienia dotyczące instalacji elektrycznych ale ekspertem absolutnie nie jestem. W mieszkaniu nie mam instalacji 3 żyłowej czyli brak jest PE (jest PEN) - jest to instalacja TN-C (wedle mojej wiedzy, budynek wielorodzinny z początku lat 80 XXwieku). "Oryginalnie", w pomieszczeniach takich jak łazienka czy kuchnia, gdzie są gniazdka z bolcem uziemiającym bolec uziemiający jest zmostkowany z PEN (od czasu do czasu co kilka lat elektrycy chodzą i sprawdzają te instalacje), podobnie już sam zrobiłem w pokoju gdzie mam komputery.
I teraz mam problem co z zrobić np. z antenami i/lub skrzynką antenową czy balunem, gdzie te rzeczy sa montowane na balkonie (nie na dachu, tylko parter w 4 kondygnacyjnym budynku), a które wymagają uziemienia? Żadnej ingerencji w instalację budynku nie wolno i nie mam prawa robić, a poza tym nie ma takiej możliwości.
Mógłby to jakiś fachowiec z doświadczeniem KF wyjaśnić i rozwikłać co zrobić z urządzaniami instalacji antenowej które np. wymagają uziemienia - bo też od różnych sprzecznych informacji trochę zniechęcenia dostaję. Wiem, że tu należy rozważać dwie sprawy bezpieczeństwo i skuteczność systemu antenowego. Sam trx podłącze do zasilacza, a zasilacz do takiej instalacji jaką mam czyli do gniazda z bolcem dołączonym do PEN.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 lip 2016, 7:33

Poczytaj sobie to:
http://regiodom.pl/portal/porady/nieruc ... pozwolenia

Ogólnie wydaje mi się że możesz modernizować instalację elektryczną, jedynie nie możesz ruszać licznika energii elektrycznej.
Natomiast na bloku jest problem innej natury, jak zrobić uziom dla przewodu PE ? Ogólnie można się rozjechać z przewodu PEN, tylko że jego przerwanie przed rozgałęzieniem oznacza z automatu utratę tak N jak PE. Najlepiej jakby się udało się zgrać z remontem klatki schodowej w bloku i dostać pozwolenie na poprowadzenie sobie przewody uziemniającego z głównej szyny uziemniającej budynku, która powinna też być dostępna w rozdzielni.
Inaczej pozostaje tylko rozdzielić już w samym mieszkaniu PEN na PE i N, ale najsłabszym punktem takiego układu jest właśnie ten punkt rozdziału. Tak czy siak, problem jest, nawet na parterze, bo własnego uziomu sobie zrobić nie możesz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 lip 2016, 7:57

Dzięki Kayron, ale to znam. Zreszta sam robiłem instalację na nowo u syna, gdzie w całym mieszkaniu (blok z lat ok. 50 XX wieku) miał instalację dwużyłową i od wejścia z klatki zmieniłem mu to wszystko na instalacje 3 żyłową wiec jak będą wymieniać generalnie w budynku to on ma gotowe mieszkanie na to.
To nie w tym problem.
Nie umiem ogarnąć tego co mam (a co opisałem wyżej) w połaczeniu z wymogami na stanowisko KF i instalację antenową. Żadnego uziemienia nie mogę wprowadzic stosując jednocześnie system z zerowaniem bolca. bo to tak jakbym lokalnie zrobił uziemienie a tego juz zrobic nie wolno.
Przeanalizowałem sytuację i chyba zostawie to jak jest, bo zasilacz podłaczę do gniazdka z "wyzerowanym bolcem" (PEN), wyjście zasilacza czyli (-) wewnętrznie połączone jest z bolcem uziemiającym kabla sieciowego tego zasilacza, jak zasilę TRX z tego zasilacza to analogicznie to zero znajdzie się również na obudowie trx i na obudowie złacza antenowego, czyli jakbym uziemił dodatkowo antene do jakiegokolwiek uziomu (instalacja wodna np) to uziemiłbym lokalnie PEN właśnie a tego zrobić nie wolno w takiej instalacji jaką ma budynek. No chyba że do końca nie rozumiem jeszcze instalacji antenowych (co jest bardzo prawdopodobne).

ODPOWIEDZ